Για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας τοποθετήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης που έδωσε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και τον Πάνο Χαρίτο.
«Εντός χρονοδιαγράμματος για τις τηλεοπτικές άδειες»
«Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος για τις τηλεοπτικές άδειες και αρκετά πριν από το τέλος Αυγούστου θα έχουμε τη δημοπρασία», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας πως αν υπάρξει κάποια καθυστέρηση, θα είναι καθυστέρηση μίας εβδομάδας γιατί πέφτει και ο Δεκαπενταύγουστος μέσα.
Χαρακτήρισε «αμαρτωλή την ιστορία αδειδότησης των ιδιωτικών καναλιών στην Ελλάδα», υπενθυμίζοντας ότι έχουν ψηφιστεί 16 νόμοι και έχουν επιχειρηθεί 4 διαγωνισμοί, και υπάρχουν και 5 αποφάσεις του ΣτΕ που χαρακτηρίζουν το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών παράνομο και αντιστυνταγματικό. Ως προς των αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, είπε ότι προέκυψε διότι είναι γνωστό ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο, και κυρίως ότι έπρεπε να λυθεί το κεντρικό πρόβλημα που έχει αναδειχθεί μέσα από τη λειτουργία των ιδιωτικών σταθμών άνευ άδειας όλα αυτά τα χρόνια, «που είναι το πρόβλημα της βιωσιμότητας και της διαπλοκής». Εξήγησε πως «μη βιωσιμότητα σήμαινε ζημιές, ζημιές σήμαινε ανάγκη για δάνεια και βλέπουμε και στην εξεταστική ότι πάρα πολλά πράγματα έρχονται στην επιφάνεια για το πώς οι τραπεζικοί κανόνες κάμπτονταν για να εξυπηρετηθούν οικονομικές μονάδες, οι οποίες δεν ήταν βιώσιμες». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη αλλά και την αποφασιστικότητά του να σπάσει «η σχέση μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών, των πολιτικών και των τραπεζιτών». Είπε ότι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και ασπρόμαυρη τηλεόραση και να είναι 100 τα κανάλια, όμως το θέμα είναι τι τηλεόραση θέλουμε.
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε την ανάγκη βιωσιμότητας των καναλιών, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή έχουμε 8 ιδιωτικά κανάλια που λειτουργούν και έχει αποδειχθεί με όρους αγοράς ότι δεν είναι βιώσιμα. «Θα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός», τόνισε και αναφερόμενος στο Mega, είπε ότι «οι μέτοχοι αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό είναι μια επιχειρηματική επιλογή που δηλώνει ότι δεν υπάρχει διάθεση για τη βιωσιμότητα αυτού του σταθμού» και συμπλήρωσε: «Με προβληματίζει το γεγονός ότι ορισμένοι αντιστρέφουν την πραγματικότητα. Κάποιοι προκρίνουν το θέμα των θέσεων εργασίας. Όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο και ο ομιλών έφερε στη ρύθμιση για τον ελάχιστο αριθμό απασχολούμενων στα ιδιωτικά κανάλια, υποστήκαμε επίθεση από τις ιδιοκτησίες καναλιών και τη ΝΔ ότι παραβιάζουμε το διευθυντικό δικαίωμα». «Θα τους έλεγα να μην χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζομένους», τόνισε.
Σχετικά με τη φράση ότι αυτό που χωρίζει τους διαγωνιζόμενους από το να πάρουν τηλεοπτική άδεια είναι το πορτοφόλι τους, σχολίασε πως ο κ. Αλαφούζος είπε ότι είναι κυνική δήλωση. Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε επ' αυτών ότι η διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται στο στάδιο της προεπιλογής και πως όταν περαστεί ο πήχης των ποιοτικών χαρακτηριστικών, τότε το μόνο που απομένει είναι η οικονομική προσφορά και ότι αν κάποιος δεν έχει τη διάθεση ή τη δυνατότητα να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πάει στη δημοπρασία με αξιώσεις, ας μην βρίσκει δικαιολογίες. Είπε ότι ο διαγωνισμός είναι κρυστάλλινος και διαφανής και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει σε κανένα σημείο. Για το εάν θα άλλαζε κάτι στον διαγωνισμό αν μπορούσε να γυρίσει πίσω, είπε ότι θα έπρεπε λίγο πιο νωρίς να διαβλέψουμε την απόλυτη απόφαση της ΝΔ να βάλει οποιοδήποτε θεσμικό ή διαδικαστικό εμπόδιο στο να μην προχωρήσει αυτή η διαδικασία. «Δυστυχώς δεν θέλησε η αξιωματική αντιπολίτευση να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια», είπε και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση και μεγάλο κομμάτι του λαού είναι υπερήφανοι για την πορεία έως εδώ.
«Οι εκλογές του Σεπτέμβρη ήταν τομή στα πολιτικά πράγματα»
Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε τις εκλογές του Σεπτέμβρη τομή στα πολιτικά πράγματα, τονίζοντας πώς η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από τον λαό τον Ιανουάριο του 2015 αξιοποιήθηκε στο έπακρο, έγινε και το δημοψήφισμα, κατάφερε όσα κατάφερε η κυβέρνηση και όσα δεν κατάφερε τα έφερε τον Σεπτέμβριο ενώπιον του λαού. «Οι εκλογές του Σεπτέμβρη είναι οι μόνες που έγιναν με όλα τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι» συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα εντός και εκτός συμφωνίας του Ιουλίου που δικαιώνουν την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τον Σεπτέμβρη, φέρνοντας ως παράδειγμα τον στόχο για τα χαμηλότερα πλεονάσματα, την αποτροπή κοψίματος των συντάξεων που ήταν εντός της συμφωνίας του Ιουλίου και της προστασίας της πρώτης κατοικίας που ήταν εκτός και επετεύχθη από την κυβέρνηση. Εξήγησε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μονίμως παραπέμπει στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 για να συγκρίνει τη σημερινή κυβέρνηση με αυτά που ήθελε να καταφέρει τότε και δεν κατάφερε. Είπε ότι τον ΕΝΦΙΑ τον φόρτωσε η κυβέρνηση Σαμαρά, ότι η κυβέρνηση ήθελε να τον καταργήσει και προσπαθεί να τον μειώσει, και πως όταν δεν το κατάφερε ξαναέβαλε τον εαυτό της στη βάσανο της λαϊκής ψήφου (τον Σεπτέμβριο). «Δεν είπαμε: ?ουδείς αναμάρτητος, ας συνεχίσουμε?'».
«Συνολικά μπορούμε να αισιοδοξούμε»
Σε ερωτήσεις ενόψει της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι οι ομαδικές απολύσεις ήταν στο πλέγμα των ρυθμίσεων που κληρονόμησε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 από τις δεσμεύσεις και υπογραφές της κυβέρνησης Σαμαρά, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης που δεν ολοκλήρωσε. Επισήμανε ότι σε μια διαπραγμάτευση την υπογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης ο αντισυμβαλλόμενος της διαπραγμάτευσης τη θεωρεί κεκτημένο έδαφος, και υπογράμμισε πως το γεγονός ότι είναι ανοικτά τα εργασιακά είναι το κέρδος της πρώτης διαπραγμάτευσης και πως ο τρόπος που λειτουργεί η κυβέρνηση εντός της χώρας με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων αλλά και σε επίπεδο Ευρώπη που οικοδομεί συμμαχίες, «θα μας φέρει μπροστά σε καλά αποτελέσματα».
Αναφορικά και με άλλα ζητήματα που άπτονται των εργασιακών, όπως και για τον συνδικαλιστικό νόμο, τόνισε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ότι τα πράγματα θα πάνε προς την καλή κατεύθυνση για τα συμφέροντα της χώρας και της οικονομίας, γιατί επιλέξαμε αυτά τα ζητήματα να τα χειριστούμε με ανοικτή πολιτική συζήτηση. Συνολικά μπορούμε να αισιοδοξούμε γιατί και οι κοινωνικοί εταίροι και πολλές πλευρές της εργοδοσίας έχουν αντιληφθεί ότι η αποδιάρθρωση της εργασίας δεν συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, τόνισε μεταξύ άλλων.
«Η προσδοκία του κ. Μητσοτάκη να γυρίσουμε στην εποχή του κομματισμού, του πελατειακού κράτους και της διαπλοκής δεν θα τελεσφορήσει»
Ο κ. Παππάς απέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει την απλή αναλογική, σημειώνοντας ότι το έκανε σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, τρία χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές. «Εμείς τολμάμε και κάνουμε τις τομές που κανένα κόμμα εξουσίας δεν έκανε», είπε και τόνισε ότι «η δική μας διακυβέρνηση είναι μια τομή για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία».
Χαρακτήρισε πολύ θετικό ότι κι άλλα κόμματα υπερψήφισαν την πρόταση και κάλεσε τη ΝΔ να δει πόσο μόνη έμεινε στην απολύτως αρνητική ψήφο της στην απλή αναλογική. Τόνισε ότι η απλή αναλογική θα μείνει ως σύστημα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές και πως «η προσδοκία του κ. Μητσοτάκη να γυρίσουμε στην εποχή του κομματισμού, του πελατειακού κράτους και της διαπλοκής δεν θα τελεσφορήσει».
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και στο ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το πλέγμα των κυβερνητικών προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να κάνει τη δημοκρατία πιο λειτουργική, πιο καθαρό το πολιτικό παιχνίδι και να αποτρέπει ακρότητες ως προς πολιτικές επιλογές.
Υπενθύμισε ότι η αριστερά έκανε κριτική από παλιά στο πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο και ότι θα πρέπει να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα. Από την άλλη, τόνισε ότι δεν πρέπει οι ισορροπίες να είναι παραλυτικές. Τόνισε ότι στη δημοκρατία δεν πρέπει να υπάρχει μια λειτουργία στην οποία ο νικητής τα παίρνει όλα, αλλά ότι ο νικητής πολιτεύεται μέσα στους κανόνες του Συντάγματος και πως αυτή η πρόνοια μπορεί να διασφαλιστεί με ρυθμίσεις που διασφαλίζουν μια σταθερότητα μέσα στην τετραετία και πως τέτοιου είδους ρυθμίσεις είναι αυτές που κατέθεσε η κυβέρνηση. Σημείωσε ότι σ? αυτό που πρέπει αυτή τη στιγμή να δοθεί βάση είναι ότι υπάρχει τρόπος να μη διαλύεται η Βουλή αν υπάρχει αδιέξοδο στην εκλογή του ΠτΔ και πως το ζήτημα των αρμοδιοτήτων είναι ανοικτό. Στο ερώτημα εάν ενδεχόμενη εκλογή από τη βάση δημιουργεί δυαρχία, είπε ότι θα τη δημιουργούσε αν υπήρχαν τέτοιο τύπου εξουσίες που να κάμπτουν τη διαμόρφωση και τη συγκρότηση κυβέρνησης. «Το ζήτημα των αρμοδιοτήτων είναι ένα ανοικτό ζήτημα στο οποίο θα έχουν όλα τα κόμματα τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους», συμπλήρωσε.
Για το θέμα λαϊκών δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, είπε ότι πρέπει να γίνει ειλικρινής συζήτησης για το εάν αυτό είναι απαραίτητο, προσθέτοντας ότι «η θέση μας είναι να μπορεί να προκληθεί λαϊκό δημοψήφισμα», εξηγώντας ότι θα αλλάξει τον τρόπο που ο πολίτης αντιλαμβάνεται την πολιτική και τη συμμετοχή του σε αυτή. «Μια τέτοια ρύθμιση αξίζει να τη συζητήσουμε», τόνισε.
Για το ΔΝΤ, τον Β. Σόιμπλε, τον Γ. Στουρνάρα
Ερωτηθείς σχετικά με το ΔΝΤ, με αφορμή και τη νέα παραδοχή περί λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι το Ταμείο είναι στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν άλλοι, όχι η Ελλάδα, ότι είναι μέρος της συμφωνίας και ότι πάντα η κυβέρνηση είχε τη θέση πως η ΕΕ έχει το εκτόπισμα να διαχειριστεί την κρίση με τα δικά της εργαλεία και πως το αν θα είναι ή όχι στο πρόγραμμα, θα κριθεί από την έκβαση της μεγάλης διαφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του Ταμείου για το ελληνικό χρέος. Σημείωσε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι καθαρές όπως κρυστάλλινη είναι και η απόφαση της να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Σχετικά με τον ρόλο του Β. Σόιμπλε στο να μην επιβληθούν κυρώσεις τελικά σε Πορτογαλία και Ισπανία, είπε πως η κίνηση αυτή πρέπει να καταγραφεί ως ένα λάθος λιγότερο.
Υπογράμμισε ότι στην προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πρώτη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, κηδεύτηκε η στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «αριστερή παρένθεση».
Ερωτηθείς εάν έχει προκύψει θέμα με τον κ. Στουρνάρα, επισήμανε ότι είναι ο κεντρικός τραπεζίτης και η κεντρική τράπεζα έχει την αυτονομία της. Πρόσθεσε ότι έχει υπάρξει βέβαια και υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά και ότι δεν θα πρέπει να πολιτεύεται με την προτεραιότητα να δικαιώσει την πολιτική του. Είπε ότι δεν είναι δικαιωμένη η πολιτική που άσκησε ως υπουργός Οικονομικών, καθώς αν ένας ΥΠΟΙΚ κρίνεται από το πόση απασχόληση μπορούν να δημιουργήσουν οι πολιτικές τους, τότε δεν κρίνονται ως επιτυχής, προσθέτοντας ότι μειώθηκαν κατά 500 χιλιάδες οι θέσεις εργασίας. «Και θα έλεγα ότι όποιος επιθυμεί να έχει ρόλο στα δημόσια πράγματα, καλό είναι να τοποθετείται δημοσίως και με την υπογραφή του και όχι μέσω διαρροών», σημείωσε. «Νομίζω ότι έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης», απάντησε στο ερώτημα αν είναι καλή η συνεργασία του κ. Στουρνάρα με την κυβέρνηση.
"Η Ελλάδα πόλος σταθερότητας"
Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τις χαρακτήρισε ότι είναι οδυνηρές, ότι η γείτονα χώρα μπήκε στο φάσμα της αποσταθεροποίησης, και τόνισε μεταξύ άλλων ότι αναδεικνύεται πως η Ελλάδα είναι ένας πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ως προς τις προεκτάσεις τους στο προσφυγικό, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει και στο οικονομικό πρόγραμμα να έχει τις επιτυχίες που έχει και στο προσφυγικό, να το έχει διαχειριστεί με επιτυχία. Τόνισε ότι όλες οι πλευρές έχουν δείξει ότι τα συμφωνηθέντα συνεχίζουν να ισχύουν και θα τηρηθούν, κάτι που έχει διατυπωθεί και από την πλευρά της Τουρκίας, και πως η ελληνική πλευρά είναι σε επαγρύπνηση και επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της για να βεβαιωθεί ότι θα τηρούνται τα συμφωνηθέντα.
«Δεν θα πειραχθούν τα ειδικά μισθολόγια»
Ερωτηθείς τι γίνεται με τους τομείς της Άμυνας και της Παιδείας σε ό,τι αφορά στα ισοδύναμα, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι έχει δώσει ένα περίγραμμα λύσεων και ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Φίλης για την εξοικονόμηση των πόρων, που έχει να κάνει με τον περιορισμό μεταθέσεων και από αξιοποίηση μεταπώλησης συστημάτων οπλικών που δεν είναι χρήσιμα πλέον με βάση τις αμυντικές προτεραιότητες της χώρας. «Άρα, νομίζω ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι και συμπαγείς» συμπλήρωσε. Ο κ. Παππάς τόνισε την εκτίμηση του ότι τα ειδικά μισθολόγια δεν θα πειραχθούν.
Η τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ από ανεξάρτητη αρχή «είναι μια ιδέα που δεν πρέπει να αποκλείσουμε»
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να απογαλακτιστεί η ΕΡΤ από τον κρατικό μηχανισμό, ο κ. Παππάς είπε ότι ο στενός εναγκαλισμός των κυβερνήσεων με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα δεν είναι κάτι που στο παρελθόν έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα και πως θα πρέπει με ψυχραιμία και με κάποια απόσταση από το παρελθόν και τις βίαιες ενέργειες που έχουν συμβεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να συζητήσουμε πως θα μπορέσει να αποκτήσει μια συνέχεια που θα υπερβαίνει τον πολιτικό κύκλο.
Για το εάν σ? αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε ενδεχομένως η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλιου της ΕΡΤ να γίνεται από ανεξάρτητη αρχή, απάντησε πως είναι μια ιδέα που δεν πρέπει να αποκλείσουμε. Σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αποστασιοποιηθούν από τον πειρασμό να παρεμβαίνουν και να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως του 2013. Σ? αυτό το σημείο τόνισε ότι τον σόκαρε η τοποθέτηση του Δημήτρη Σταμάτη για την ΕΡΤ στην επιτροπή της Βουλής, η κυνική ομολογία, όπως είπε, ότι το κλείσιμο της δεν είχε να κάνει με εξοικονόμηση πόρων και εξορθολογισμό, αλλά ότι είχε να κάνει καθαρά με τη λογοκρισία. Πρόσθεσε ότι είχε να κάνει και με τον εκτοπισμό της ΕΡΤ από τη διεκδίκηση του να πάρει μέρος για τον διαγωνισμό για το ψηφιακό δίκτυο, αφήνοντας την Digea μοναδικό πάροχο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη