Thumbnail
Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Μια ιστορία που φαντάζει έως και απίθανη αλλά δυστυχώς είναι πραγματική, με πρωταγωνιστές 15 τελειόφοιτους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ηπείρου στην Πρέβεζα, εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες. Παρ’ όλο που τηρούν όλες τις προϋποθέσεις, οι 15 σπουδαστές δεν μπορούν να πάρουν το πτυχίο τους σχεδόν τρεις μήνες αφότου είχαν τη δυνατότητα να το αποκτήσουν.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της στην efsyn.gr η Χριστίνα Παπασταθοπούλου, αποτέλεσμα αυτής της παράλογης ιστορίας είναι οι 15 απόφοιτοι να βρίσκονται σε μια κατάσταση ιδιότυπης ομηρίας μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών, να μην μπορούν να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά ούτε και να μπαρκάρουν.

Πώς ενεπλάκησαν οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης ΑΕΝ σ’ αυτή την ιστορία;

Οπως εξήγησαν κάποιοι από αυτούς στην «Εφ.Συν.», μετά το τέλος της εξεταστικής, στις 5 Ιουλίου 2016, και όταν ήρθε η ώρα 25 άτομα να παραλάβουν τα πτυχία τους, οι 15 βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν η αναπληρώτρια διευθύντρια της σχολής τούς ενημέρωσε ότι δεν δικαιούνται να λάβουν πτυχία γιατί οι πτυχιακές εργασίες τους είναι άκυρες.

Η εξήγηση για την ακυρότητα των πτυχιακών τους διά στόματος της διευθύντριας προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη στους απόφοιτους:

Οι πτυχιακές εργασίες δόθηκαν από καθηγητές εργαστηριακών εφαρμογών (κατώτερης δηλαδή βαθμίδας) που βάσει του νόμου δεν είχαν δικαίωμα να το κάνουν -κάτι που ωστόσο δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι οι καθηγητές ούτε οι σπουδαστές, αλλά ούτε και η διευθύντρια της σχολής- ενώ θα έπρεπε να είχαν δοθεί από «επιστημονικούς», δηλαδή μόνιμους πλοιάρχους.
Ακέφαλη σχολή

Το υπουργείο Ναυτιλίας, μόλις ενημερώθηκε για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, έστειλε σήμα στη διευθύντρια της σχολής, ορίζοντας ότι θα πρέπει να αναλάβουν πτυχιακές εργασίες και καθηγητές κατώτερων βαθμίδων και όχι μόνο επιστημονικοί, καθώς είναι γνωστές οι δυσκολίες με την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει σε όλες τις ΑΕΝ της χώρας.

Παράλληλα οι σπουδαστές απευθύνθηκαν και στην Εισαγγελία Πρεβέζης, ωστόσο η διευθύντρια αρνούνταν πεισματικά να υπογράψει. Στο μεταξύ ο καιρός πέρασε, έληξε η σύμβασή της και η σχολή είναι ακέφαλη εδώ και μέρες.

Μοναδική ελπίδα, να γίνουν προσλήψεις -άγνωστο πότε- για να οριστεί διευθυντής.

Αυτή είναι η ιστορία των 15 αποφοίτων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, παλεύοντας τώρα για να αποκτήσουν τα πτυχία που δικαιούνται, χάνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα να προσληφθούν ως ανθυποπλοίαρχοι.

«Εδώ και 2,5 μήνες ακούμε όλο υποσχέσεις, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε αυτό που μας ανήκει. Είμαστε σε τραγικό σημείο» λένε.

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε για το θέμα στον γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας, Γιάννη Θεοτοκά, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι σπουδαστές έχουν απόλυτο δίκιο και τόνισε ότι προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα και να πάρουν τα πτυχία τους την επόμενη εβδομάδα, θα περάσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
Σοβαρές ελλείψεις

Το πρόβλημα όμως είναι γενικότερο με τις ΑΕΝ και το προσωπικό σε αυτές, καθώς από τους 180 μόνιμους καθηγητές που υπηρετούσαν στις ΑΕΝ όλης της χώρας, τώρα έχουν απομείνει 60 μόνιμοι και οι υπόλοιποι προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι (ναυτοδιδάσκαλοι).

Ωστόσο εδώ έρχεται να προστεθεί ένα νέο πρόβλημα, καθώς οι περισσότεροι από τους ωρομίσθιους είναι συνταξιούχοι ναυτικοί (πλοίαρχοι και μηχανικοί) και σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία εάν κάποιος επιλέξει να εργαστεί, κόβεται η σύνταξή του.

Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη ναυτοδιδάσκαλοι υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, ενώ μπροστά στις νέες αυτές δυσκολίες, εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση ζητούν να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι ναυτοδιδάσκαλοι από τις προβλέψεις του νόμου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
Ποιοι τοποθετήθηκαν διευθυντές σε σχολεία της ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας που είχαν συνταξιοδοτήσεις των διευθυντών τους
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας