Thumbnail
Υγεία

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και αρκετές δεκαετίες και ο βασικότερος λόγος που τα επιλέγουμε είναι επειδή αντέχουν περισσότερο καιρό σε σύγκριση με τα φρέσκα. Είναι όμως απολύτως ασφαλή;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Research φαίνεται να το αμφισβητεί, καθώς υποδεικνύει ότι ένα κοινό πρόσθετο που βρίσκεται σε πληθώρα προϊόντων, όπως σάλτσες για σαλάτες, αρτοποιήματα, παγωτά, πατατάκια κ.α., συνδέεται ενδεχομένως με την ανάπτυξη καρκίνου στο έντερο.

Σύμφωνα με πειράματα ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια σε ποντίκια, μια κατηγορία πρόσθετων που ονομάζονται γαλακτωματοποιητές φαίνεται να προωθεί την εκδήλωση καρκίνου στα πειραματόζωα.

Οι γαλακτωματοποιητές διευκολύνουν την ανάμειξη των συστατικών των τροφίμων και τους δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι είναι δυνατό να μεταβάλουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, με τρόπο που προκαλεί φλεγμονή και τελικά καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια δρα Έμιλι Βιενουά του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, τάισαν ποντίκια με δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές (καρβοξυμεθυλοκελλουλόζη και πολυσορβικό-80), σε δόσεις ανάλογες με τις ποσότητες που οι ουσίες αυτές περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Διαπιστώθηκε ότι οι γαλακτωματοποιητές τροποποίησαν γρήγορα τη σύνθεση των εντερικών μικροοργανισμών των πειραματόζωων, έτσι ώστε να είναι πιθανότερη η ανάπτυξη φλεγμονής στο έντερο. Αυτό, με τη σειρά του, δημιούργησε ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό για την εκδήλωση καρκίνου στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου των ζώων.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ευθυνόμενος για τουλάχιστον 700.000 θανάτους ετησίως. Έχει πλέον γίνει αντιληπτό από τους επιστήμονες ότι οι μικροβιακές κοινότητες του εντέρου παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, όπως και σε άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου εμφανίζουν συνεχή αύξηση μετά τα μέσα του 20ού αιώνα. Εκτός από τις γενετικές αιτίες, οι επιστήμονες αποδίδουν το πρόβλημα σε διατροφικούς και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι γαλακτωματοποιητές –μόρια που μοιάζουν με εκείνα των απορρυπαντικών– μπορεί να έχουν συμβάλει στο πρόβλημα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κενα
Τώρα και εκπαιδευτικοί... νταντάδες: Ανέστειλαν τη λειτουργία ολοήμερου για να καλύψουν κενά αλλού...
Φαίνεται ότι για τη Διεύθυνση Π.Ε. Κέρκυρας οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως οιονεί ταχυμεταφορείς γνώσεων με το κομμάτι, νομάδες σε ένα...
Τώρα και εκπαιδευτικοί... νταντάδες: Ανέστειλαν τη λειτουργία ολοήμερου για να καλύψουν κενά αλλού...
Αυτοκίνητο
Αυτοκίνητο: Τι να κάνετε όταν ανάβει το κίτρινο λαμπάκι με το σχήμα του κινητήρα στον πίνακα οργάνων
Αν συνεχίζει να είναι αναμμένο τότε είναι η πρώτη ένδειξη προβλημάτων με τον ηλεκτρονικό «εγκέφαλο» του κινητήρα
Αυτοκίνητο: Τι να κάνετε όταν ανάβει το κίτρινο λαμπάκι με το σχήμα του κινητήρα στον πίνακα οργάνων