Thumbnail
Οι αμφιλεγόμενες πρακτικές ενός αμφιλεγόμενου καθηγητή

Προκαταρκτική εξέταση σε βάρος εννέα φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης βρίσκεται σε εξέλιξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της πόλης, μετά από σχετική αναφορά του αναπληρωτή καθηγητή Γ. Παύλου.

Η υπόθεση αφορά επεισόδια που έλαβαν χώρα τον Απρίλιο του 2016 στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, για τα οποία διώχθηκαν σε βαθμό κακουργήματος δύο φοιτητές. Για τα συγκεκριμένα γεγονότα, ο εν λόγω καθηγητής έχει κατηγορηθεί από τη φοιτητική κοινότητα ότι τα έχει προκαλέσει εμμέσως.

Από την πλευρά της, η Διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διενεργεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του Γ. Παύλου για διάφορα ζητήματα, όπως η διδασκαλία του μαθήματός του, η πίεση προμήθειας δικού του συγγράματος και άλλα.

Οι καταγγελίες Παύλου σε βάρος φοιτητών και καθηγητών

Ο Γ. Παύλος κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία, με την οποία καταγγέλλει φοιτητές και τη διοίκηση της Σχολής, κάνοντας λόγο για κλίμα τρομοκρατίας στο Πολυτεχνείο, χρησιμοποιώντας μάλιστα εκφράσεις για... «Πανεπιστημιακά ΜΑΤ» και «ISIS φοιτητών»!

Ο ίδιος δε αναφέρει ότι ενοχλούν οι... «πατριωτικές» του απόψεις, όπως τις χαρακτηρίζει.

Σημειώνεται ότι οι απόψεις του καθηγητή Παύλου, για τις οποίες καταγγέλλεται από πολλούς, τις εκφράζει και στο μάθημά του, έχουν γίνει κατ΄επανάληψη αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στους κόλπους των φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Ο Παύλος ισχυρίζεται ότι άλλος καθηγητής καθοδηγεί τις εναντίον του αντιδράσεις, ότι λειτουργεί ως «Γραφείο Τύπου φοιτητικών ομάδων που απειλούν τον ίδιο και την οικογένειά του» καθώς και ότι σκοπός του είναι να αναδειχθεί πρύτανης με τις ψήφους των φοιτητών. Στο πλαίσιο της αλληλογραφίας του με την Εισαγγελία Ξάνθης κατέθεσε μεταξύ των άλλων και ένα έγγραφο, με τον τίτλο «Ενδεικτικός κατάλογος ονομάτων φοιτητών που ευθύνονται για το κλίμα τρομοκράτησης στο ΔΠΘ», στο οποίο αναφέρει ότι «οι κάτωθι φοιτητές μεταξύ άλλων ευθύνονται για όλα τα γεγονότα τρομοκράτησης, απειλών λεκτικών, για πράξεις σωματικής βίας, στοχοποίησης, συκοφάντησης, ψευδών ειδήσεων και εν γένει για το κλίμα βίας εναντίον φοιτητών ή μελών ΔΕΠ στην Πολυτεχνική Σχολή. Πολλοί από αυτούς τους φοιτητές μας μετείχαν και στους ξυλοδαρμούς».

Στη συνέχεια, ακολουθεί κατάλογος με έντεκα φοιτητές, κυρίως συνδικαλιστές παρατάξεων, χωρίς να αναφέρεται ποια είναι η κατηγορία για τον καθένα. Με βάση αυτό, διενεργείται η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος εννέα εξ αυτών για πιθανή τέλεση των αδικημάτων της παράνομης βίας και της απρόκλητης σωματικής βλάβης.

Ακόμη, στις 19 Μαΐου εμφανίζεται κείμενο με υπογραφές διαφόρων «Ελλήνων επιστημόνων του εσωτερικού και του εξωτερικού» που στοχοποιεί ευθέως την «Ενωτική Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Αριστερών "Λεγεωνάριοι – Κουρσάροι"», σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ).

Ακολουθεί η ίδια η Χρυσή Αυγή, μία εβδομάδα μετά, με ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς, Χρήστου Χατζησάββα, με τίτλο «Εγκληματική οργάνωση ακροαριστερών φοιτητών προβαίνει σε τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης».

Σφοδρές αντιδράσεις φοιτητών

Στους κόλπους των φοιτητών έχουν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις για τις πρακτικές και τις απόψεις του καθηγητή Παύλου.

Φοιτητικές παρατάξεις κατηγορούν τον Παύλου ότι επιχειρεί να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των φοιτητών, απαιτώντας «δηλώσεις μετανοίας» από όσους έχουν πρωταγωνιστήσει στις κινητοποιήσεις εναντίον του ή έχουν αντιδράσει στις εθνικιστικές απόψεις που εκφράζει στα μαθήματά του. Πολλοί κάνουν λόγο για αποτυχία ως και 100% όλων των φοιτητών στις εξετάσεις των μαθημάτων του.

Ο φοιτητικός σύλλογος, από την πλευρά του, βρίσκεται στο πλευρό των διωκόμενων φοιτητών και εξαρχής συσχετίζει την υπόθεση με τη δράση του αναπληρωτή καθηγητή Γ. Παύλου και τις στενές σχέσεις που διατηρούσε με τον μηνυτή.

Φοιτητές μάλιστα καταγγέλλουν ότι ο Γ. Παύλος απέστειλε e-mail, με το οποίο ουσιαστικά καλούσε τους μηνυόμενους σε συμμόρφωση και… παύση της συνδικαλιστικής τους δράσης, ώστε να αποσυρθεί η μήνυση και να παρέμβει στους εισαγγελείς.

Η ανακοίνωση του φοιτητικού συλλόγου της Πολυτεχνικής Σχολής  κάνει λόγο για «φασιστικές προκλήσεις από μεριάς του καθηγητή Γ. Παύλου όσο και ενός φασίστα υποστηρικτή του», αναφέρεται σε «φασιστική ρητορεία» του καθηγητή, ενώ τον κατηγορεί ότι «στοχοποίησε τους 3 διωκόμενους φοιτητές ήδη από την έναρξη των κινητοποιήσεων, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης». Στο πλευρό των διωκόμενων φοιτητών τοποθετούνται πλήθος άλλων φοιτητικών συλλόγων αλλά και πανεπιστημιακών.

Τέλος, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου έχει εκφράσει κατ΄επανάληψη τον προβληματισμό της για τη δράση του εν λόγω Καθηγητή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο παρελθόν έχουν υπάρξει και συναντήσεις πρυτανικών και εισαγγελικών αρχών για την αποτροπή της ποινικοποίησης της ακαδημαϊκής ζωής.

Κείμενα και ανακοικώσεις καταγγελιών για τη δράση και τις πρακτικές του καθηγητή έχουν εκδόσει φοιτητικές και νεολαιίστικες παρατάξεις, όπως οι "Αγωνιστικές Κινήσεις", η "ΕΑΑΚ", και η "ΚΝΕ".

Οι κακές σχέσεις του καθηγητή Παύλου με τους φοιτητές

Ο αναπληρωτής καθηγητής Γ. Παύλος, διατίνεται σε πολλά γρατά του για την πολύ καλή σχέση που έχει με τους φοιτητές. Αντίθετη όμως είναι η γνώμη των ίδιων των φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων πραγματοποιούν καταγγελία προς το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών υπολογιστών. 

Η Επιτροπή Φοιτητικών Θεμάτων του Τμήματος αποφάνθηκε για τις καταγγελίες ότι από τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της «δεν τεκμηριώνεται επαρκώς» ότι ο καθηγητής Παύλος «προωθεί το δικό του σύγγραμμα» ή ότι εκμεταλλεύεται τη θέση του για να προωθεί τις δικές του πολιτικές απόψεις. Ωστόσο, παραδέχεται ότι «υπάρχει πρόβλημα με τις διδακτικές σημειώσεις του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Γ. Παύλου ως κακογραμμένες». Αναγνωρίζει  ακόμη ότι «από τα e–mails που τέθηκαν υπόψη της Επιτροπής και αφορούν την αλληλογραφία μεταξύ του αναπληρωτή Καθηγητή κ. Γ. Παύλου και φοιτητών, προκύπτει ότι το ύφος του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Γ. Παύλου σε ορισμένα εξ αυτών δεν συνάδει με τον τρόπο που ένας καθηγητής απευθύνεται στους φοιτητές του. Μάλιστα ορισμένα εξ αυτών συντελούν στη δημιουργία παρεξηγήσεων και προστριβών με αποτέλεσμα τη διαταραχή της εν γένει ομαλής λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Εκκρεμεί πάντως σε βάρος του και ΕΔΕ, που ζήτησε η Διοίκηση του Πανεπιστημίου και της οποίας το πόρισμα αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Ποιος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Γ. Παύλος

Ο εν λόγω καθηγητής έχει συντάξει κείμενο υπό τον τίτλο «Έκθεση για την Πανεπιστημιακή Βία». Σε αυτό γίνεται λόγος για «εγκληματικές ενέργειες», «κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στο ΔΠΘ», ενώ προτείνει, για την «αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας», τοποθέτηση... πινακίδων με «επιλεγμένες φράσεις και ρητά» που.. «θα διδάσκουν και θα εμπνέουν»!

Η "δραστηριότητα" όμως του Παύλου δεν περιορίζεται εδώ. Εμφανίζεται και στη δημόσια σφαίρα μέσω τοποθετήσεων, συνυπογράφοντας κείμενα και αρθρογραφώντας για θέματα "έθνους", "ορθοδοξίας" κλπ.

Το 2014, παραδείγματος χάριν, ήταν ένας από τους 34 "ακαδημαϊκούς και επιστήμονες" που υπέγραψαν επιστολή προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, αιτούμενοι να μην ανεγερθεί Τζαμί στον Βοτανικό ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα, και να αποσυρθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το εν λόγω κείμενο καλούσε σε απέλαση όλων των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα και ζητούσε το δραστικό περιορισμό του θεσμού του πολιτικού ασύλου. Το κείμενο προβλήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο και από την επίσημη ιστοσελίδα της… Χρυσής Αυγής.

Ακόμη, τον Ιούλιο του 2015, ο Γ. Παύλος, σε κείμενό του προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, τον προτρέπει να μιμηθεί τον…. Ιωάννη Μεταξά, αλλά και τον… Ηλία Κασιδιάρη!

Η δράση όμως του Παύλου δεν σταματά εδώ. Σε διάφορα κείμενά του κατά καιρούς έχει ασχοληθεί με θέματα, όπως ο… «κίνδυνος αποσύνδεσης από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη», ή ακόμη έχει γράψει για την... «επιβεβλημένη δεξιά και αριστερή ιδεολογική δικτατορία της παγκοσμιοποίησης και αφελληνοποίησης».

Σχετικά μάλιστα με το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία αναφέρει ότι οι αλλαγές που πρωθούνται δεν έχουν άλλο στόχο «από το να τους απο-χριστιανοποιήσει [σ.σ τους μαθητές], να τους απο-ορθοδοξοποιήσει και να τους αφελληνίσει».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

koronoios
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού; Παίζουν τα κλιματιστικά κάποιο ρόλο;
Ένας ακόμη «ένοχος» για τη μετάδοση, που δύσκολα πάει το μυαλό μας, είναι ο αγαπημένος μας «φίλος» που μας ξελασπώνει τις δύσκολες μέρες του...
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού; Παίζουν τα κλιματιστικά κάποιο ρόλο;
vaseis-2015-ptosi-1.jpg
Μηχανογραφικό: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή του - Που πάνε οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές
Πού θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις πιο υψηλόβαθμες σχολές
Μηχανογραφικό: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή του - Που πάνε οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές
tramp
Οπαδοί του Τραμπ εμφανίστηκαν με επίδεσμο στο δεξί αυτί
Πιθανότατα οι οπαδοί του υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι στο πλευρό του και ότι συμπάσχουν μαζί...
Οπαδοί του Τραμπ εμφανίστηκαν με επίδεσμο στο δεξί αυτί