φορουμ
Όσα δεν γνωρίζουμε για το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου και πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας

Μπορεί για πολλούς το CERN να μοιάζει με έναν μακρινό, σχεδόν μυστηριώδη οργανισμό, όμως στο εσωτερικό του συντελούνται κοσμοϊστορικές εξελίξεις που αγγίζουν, άμεσα ή έμμεσα, την καθημερινότητά μας.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN, κ. Κωνσταντίνος Φουντάς, μίλησε με την Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Διευθύντρια Προγράμματος Ειδήσεων της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (9-12 Απριλίου), αποκαλύπτοντας πτυχές του οργανισμού που παραμένουν αθέατες για το ευρύ κοινό.

Τεχνολογία που… δεν φαίνεται

«Πολλά από όσα γίνονται στο CERN ο κόσμος δεν τα γνωρίζει», τόνισε ο κ. Φουντάς, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Αν και για τους περισσότερους είναι απλώς μια αφηρημένη έννοια, χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε σήμερα το GPS.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, όπως εξήγησε, είναι η διαρκής αλληλεπίδραση του CERN με τη βιομηχανία. Οι καινοτομίες του κέντρου τροφοδοτούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία με πρωτοποριακές ιδέες και τεχνογνωσία.

Τα επόμενα βήματα: Νέοι επιταχυντές και "Σωματίδιο του Θεού"

Αυτή την περίοδο, η έρευνα στοχεύει στην αναβάθμιση του υπάρχοντος επιταχυντή – ένα έργο ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό, όπως υπογράμμισε ο κ. Φουντάς, είναι μόνο η αρχή: ακολουθεί ο μεγάλος επιταχυντής, συνολικής επένδυσης 15 δισ. ευρώ.

Ο στόχος των νέων επιταχυντών είναι να αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερα μυστικά για το περίφημο "Σωματίδιο του Θεού" – το μποζόνιο Χιγκς. Γιατί έχει αυτή τη μάζα; Πώς αλληλεπιδρά με άλλα σωματίδια ή με τον ίδιο του τον εαυτό;

CERN vs Κίνα – Η μάχη για το μέλλον της έρευνας

Το CERN παραμένει το κορυφαίο ερευνητικό εργαστήριο στον κόσμο. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Φουντάς, η Κίνα κάνει τεράστιες προσπάθειες να δημιουργήσει τον δικό της επιταχυντή. «Αν δεν ξυπνήσουμε, κινδυνεύουμε να δούμε το brain drain να κατευθύνεται στην Κίνα και όχι στην Ευρώπη», προειδοποίησε.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το CERN με τους κορυφαίους φυσικούς τους, αλλά η παγκόσμια σκακιέρα της επιστήμης αλλάζει ραγδαία.

Το CERN ως «μαγνήτης» νέων μυαλών

Για τους νέους επιστήμονες, το CERN αποτελεί πόλο έλξης και ταυτόχρονα ένα εργαστήρι συνεργασίας. «Εκεί μαθαίνουν να δουλεύουν μαζί, να λειτουργούν ως ομάδα και να είναι ανταγωνιστικοί», εξήγησε, σημειώνοντας ότι οι 150 Έλληνες που βρίσκονται εκεί δεν είναι μόνο φυσικοί, αλλά κυρίως μηχανικοί – ακόμα και νομικοί.

Μην περιμένετε να επιστρέψουν – Κρατήστε αυτούς που έμειναν

Αναφερόμενος στους Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης, ήταν ρεαλιστικός: «Οι περισσότεροι δεν πρόκειται να επιστρέψουν». Γι' αυτό, το στοίχημα είναι να κρατήσουμε αυτούς που είναι ακόμη εδώ.

Η λύση; Στήριξη σε start-ups, ανανέωση των πανεπιστημιακών προγραμμάτων και επένδυση στη βασική έρευνα. Παράλληλα, ο κ. Φουντάς προέτρεψε τους νέους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά την τεχνολογία και να αποφεύγουν μονοπάτια που δεν ταιριάζουν στις δυνατότητές τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimia ipa
Ο Τραμπ «πολιορκεί» τα αμερικανικά πανεπιστήμια: Ελεγχοι, περικοπές και ιδεολογικός πόλεμος υπό την αιγίδα του Λευκού Οίκου
Ο Τραμπ εναντίον της ανώτατης εκπαίδευσης: Νέα εποχή πολιτικής πίεσης στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Ο Τραμπ «πολιορκεί» τα αμερικανικά πανεπιστήμια: Ελεγχοι, περικοπές και ιδεολογικός πόλεμος υπό την αιγίδα του Λευκού Οίκου
Οπτική ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε την λάμπα σε 5 δευτερόλεπτα
Μόνο άνθρωποι με πολύ μεγάλη παρατηρητικότητα και άριστες γνωστικές δεξιότητες μπορούν να λύσουν αυτή την νέα οπτική ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε την λάμπα σε 5 δευτερόλεπτα