Thumbnail
Τι αλλάζει με σχέδιο νόμου

Αλλαγές στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας - Τι αλλάζει με σχέδιο νόμου

Αλλαγές στη λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπει το άρθρο 14 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων και Ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Αλλάζει η θητεία των υπηρετούντων στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων που εως τώρα είναι 4 χρόνια με τη δυνατότητα ανανέωσης για 3 επιπλέον χρόνια, που πλέον μετατρέπεται στα 3 έτη με παράταση μέχρι και τρεις φορές για ένα έτος κάθε φορά, ενώ καταργείται η δυνατότητα που είχαν να μετατίθενται σε υπηρεσίες του τόπου συμφερόντων τους μετά τη λήξη της θητείας τους ακόμη και αν δεν υπήρχε κενή οργανική θέση.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου 2713/1999 «Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις» (Α' 89) με τον οποίο συστήθηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων επιλέγονται και μετατίθενται σε αυτή για θητεία -τεσσάρων- (4) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης για τρία (3) ακόμη έτη, μετά τη λήξη της οποίας, εφόσον επιθυμούν, μετατίθενται σε υπηρεσίες του τόπου συμφερόντων τους, έστω και αν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, οι αλλαγές με τις προτεινόμενες στο νομοσχέδιο τροποποιήσεις του ν. 2713/1999 είναι:
• Η αρχική θητεία του προσωπικού περιορίζεται στα τρία (3) έτη με δυνατότητα παράτασης μέχρι και τρεις φορές, για ένα έτος κάθε φορά.

• Θεσπίζεται ως κριτήριο για τη μετάθεση του αστυνομικού προσωπικού στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ή την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, η γεωγραφική έδρα της Υπηρεσίας από την οποία προέρχεται ο ενδιαφερόμενος στον Τομέα Νοτίου ή Βορείου Ελλάδος, αντίστοιχα, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αιτήσεων μετάθεσης στις συγκεκριμένες Υπηρεσίες με αποκλειστικό σκοπό τη μετακίνηση του μετατιθέμενου σε τόπο της επιλογής του.

• Καταργείται η δυνατότητα μετάθεσης στην Υπηρεσία νεοεξερχόμενών Υπαστυνόμων Β' και Αστυφυλάκων και καθιερώνεται ως απαιτούμενο προσόν η εξαετής προϋπηρεσία από την έξοδο τους από την οικεία Σχολή, έτσι ώστε να επιλέγονται, κατά τεκμήριο, έμπειρα στελέχη, ενόφει της ιδιαίτερης φύσης της αποστολής της συγκεκριμένης Υπηρεσίας.

• Κάταργείται το κώλυμα της συμπλήρωσης 35ετίας μέσα στην επόμενη πενταετία από την ημερομηνία επιλογής του ενδιαφερομένου, δεδομένου ότι με τις διατάξεις του π.δ. 24/1997, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και ισχύει, παρέχεται πλέον δυνατότητα περαιτέρω παραμονής στο Σώμα των αξιωματικών που συμπληρώνουν 35 έτη υπηρεσίας.

• Καθιερώνεται ως κώλυμα για την μετάθεση/παραμονή στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η συμμετοχή σε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί το άμεμπτο του προσωπικού που υπηρετεί στη συγκεκριμένη Υπηρεσία.

• Τροποποιείται η διαδικασία επιλογής του Διοικητή της Υπηρεσίας, καθώς προστίθεται ως προϋπόθεση για τον ορισμό του η πρόταση από το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ για πρώτη φορά καθιερώνεται διετής θητεία για τη συγκεκριμένη θέση. Παράλληλα, ρυθμίζονται τα σχετικά με την μετάθεση/αποχώρηση του Διοικητή από την Υπηρεσία, η οποία δύναται να λάβει χώρα είτε κατόπιν αίτησής του, είτε με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού.

• Τέλος, περιορίζεται, προς όφελος της Υπηρεσίας και του δημοσίου συμφέροντος, η προνομιακή μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι ισχύουσες διατάξεις στους υπηρετούντες στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίοι δύνανται, μετά τη λήξη της θητείας τους, να μετατίθενται σε Υπηρεσίες του τόπου συμφερόντων τους. Ειδικότερα, επειδή η εφαρμογή της ισχύουσας διάταξης κατέδειξε ότι λειτούργησε ως εφαλτήριο, με απώτερο σκοπό τη μετάθεση του αστυνομικού στον τόπο συμφερόντων του, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα της Υπηρεσίας, με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται ότι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων μετά τη λήξη της θητείας τους, μετατίθενται σε Υπηρεσίες της περιοχής μετάθεσης από την οποία προήλθαν, ενώ μετά τη λήξη και της τριετούς ανανέωσης της θητείας τους δύνανται να μετατίθενται και σε Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ή Θεσσαλονίκης, αναλόγως με το αν υπηρετούν στη Διεύθυνση ή την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, αντίστοιχα.

Το άρθρο 14 του νομοσχεδίου ορίζει :

Άρθρο 14
Τροποποίηση του ν. 2713/1999 «Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις» (Α' 89)
1.    Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του ν. 2713/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 44 του ν. 3731/2008 (Α' 263) και την παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3938/2011 (Α' 61), αντικαθίσταται ως εξής:
«Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με την επιφύλαξη της παραγράφου 7, στελεχώνεται από μόνιμο αστυνομικό προσωπικό, το οποίο επιλέγεται και μετατίθεται σε αυτή για τρία (3) έτη. Η θητεία αυτή δύναται να ανανεωθεί μέχρι τρεις φορές, για ένα έτος κάθε φορά. Το αστυνομικό προσωπικό μετατίθεται στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ή στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, ανάλογα με το αν η Υπηρεσία από την οποία προέρχεται, εδρεύει εντός των γεωγραφικών ορίων του Τομέα Νοτίου ή Βορείου Ελλάδος, αντίστοιχα. Το ως άνω προσωπικό, μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών από την αποχώρησή του από την Υπηρεσία αυτή, μπορεί να επανεπιλέγεται για τη στελέχωσή της. Ως προϊστάμενος των Υπηρεσιών Εσωτερικών Υποθέσεων ορίζεται ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας».
2.    Η περίπτωση β" της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2713/1999 αντικαθίσταται ως εξής:
«β. Να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον έξι (6) έτη από την έξοδό του από την οικεία Σχολή, να έχει αξιολογηθεί με το γενικό χαρακτηρισμό ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ κατά τη διάρκεια των πέντε (5) τελευταίων ετών και να έχει κριθεί ευμενώς από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων».
3.    Οι περιπτώσεις ε, στ και ζ της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2713/1999 αντικαθίστανται ως εξής:
«ε. Έχει υπηρετήσει κατά την προηγούμενη πενταετία ή υπηρετεί με οποιαδήποτε ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού ασφαλείας, σε γραφεία μελών της Κυβέρνησης, Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων, Κομμάτων και Βουλευτών.
στ. Έχει υπηρετήσει ή υπηρετεί στο γραφείο του εν ενεργεία Αρχηγού ή Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, των Γενικών Επιθεωρητών Αστυνομίας, του Προϊστάμενου Επιτελείου ή των Προϊστάμενων Κλάδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
ζ. Καταλαμβάνεται από το ανώτατο όριο ηλικίας παραμονής του στο Σώμα μέσα στην επόμενη πενταετία από την ημερομηνία επιλογής του».
4.    Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2713/1999 προστίθεται περίπτωση η' ως εξής:
«η. Είναι μέλος, με οποιαδήποτε ιδιότητα, δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου της χώρας».
5.    Η περίπτωση α' της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ν. 2713/1999 αντικαθίσταται ως εξής:
«α. Ο Διοικητής της Υπηρεσίας ορίζεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, μετά από πρόταση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, για θητεία δύο (2) ετών. Επιτρέπεται η μετάθεσή του και πριν τη λήξη της θητείας του, ύστερα από αίτησή του ή με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, εφόσον συντρέχει κάποια από τις περιπτώσεις της παραγράφου 4, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας».
6.    Η παράγραφος 6 του άρθρου 4 του ν. 2713/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την περιπτ. α' της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 3686/2008 (Α' 158), την παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 3938/2011 και την παρ. 3 του άρθρου 43 του ν. 4249/2014 (Α' 73), αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά τη λήξη της θητείας τους, μετατίθενται σε Υπηρεσίες της περιοχής μετάθεσης από την οποία προήλθαν. Κατ' εξαίρεση, μετά τη λήξη της τριετούς ανανέωσης της θητείας τους, οι ως άνω αστυνομικοί δύνανται να μετατίθενται και σε Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ή Θεσσαλονίκης, ανάλογα με το αν υπηρετούν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ή στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, αντίστοιχα.
7.    Η παράγραφος 3 του άρθρου 14 του π.δ. 179/1999 (Α' 169) καταργείται.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikos.jpg
Δικαιώθηκαν οι νεοδιόριστοι/ες εκπαιδευτικοί του 2020! Ακυρώθηκε Απόφαση ανάκλησης μονιμοποιήσεων
Η απόφαση του διοικητικού εφετείου κρίνει άκυρη την απόφαση ακύρωσης των μονιμοποιήσεων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών της Δυτικής Αττικής!
Δικαιώθηκαν οι νεοδιόριστοι/ες εκπαιδευτικοί του 2020! Ακυρώθηκε Απόφαση ανάκλησης μονιμοποιήσεων
φάρμακα
ΕΟΦ: Ανακαλείται χάπι για τη χοληστερίνη- Για ποιο πρόκειται
Tο συγκεκριμένο φαρμακευτικο προϊόν περιέχει την ουσία εζετιμίμπη, η οποία ελαττώνει τα λιπίδια που αναστέλλουν επιλεκτικά την εντερική απορρόφηση...
ΕΟΦ: Ανακαλείται χάπι για τη χοληστερίνη- Για ποιο πρόκειται
εκαβ
Οδηγός αυτοκινήτου χύπησε Παραολυμπιονίκη και την εγκατέλειψε
Για επικίνδυνη οδήγηση, σωματική βλάβη, στέρηση άδειας οδήγησης και οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος συνελήφθη o 36χρονος
Οδηγός αυτοκινήτου χύπησε Παραολυμπιονίκη και την εγκατέλειψε