Thumbnail
Απόφαση Αρείου Πάγου

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Άρειου Πάγου, με την υπ΄ αριθμ 1/2017 απόφασή της, η συνταγματική και νόμιμη χρησιμοποίηση από τους εργοδότες όλων των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στον σκληρό δίσκο των υπολογιστών των εργαζομένων στην επιχείρησή τους, από τη στιγμή που οι τελευταίοι παραιτήθηκαν και ανέλαβαν εργασία σε άλλη επιχείρηση.

Οι εργοδότες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία αυτά για ποινικές και αστικές διεκδικήσεις.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου σχετίζεται με e-mails, τα οποία εμπεριείχαν επιχειρηματικές πληροφορίες και στέλνονταν από εργαζόμενους, εν αγνοία του εργοδότη τους, σε δεύτερη ανταγωνιστική επιχείρηση, στην οποία ανέλαβαν εν τέλει εργασία.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι είναι καθ΄ όλα θεμιτό οι εργοδότες να ανασύρουν τα στοιχεία που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν νόμιμα ενώπιον των δικαστηρίων.

Επίσης, αναφέρεται ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου απορρήτου προσωπικών δεδομένων, αλλά ούτε θα έπρεπε να υπάρχει η συναίνεση των υπαλλήλων για να ανασυρθούν στοιχεία από τον υπολογιστή της εταιρείας που χρησιμοποιούσαν οι εν λόγω υπάλληλοι.

Ακόμη, κρίθηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον πίστης προς τον εργοδότη τους και υποχρεούνται να μην πραγματοποιούν ανταγωνιστικές πράξεις, οι οποίες βλάπτουν τα συμφέροντα του εργοδότη τους, όπως είναι η άσκηση για δικό τους λογαριασμό, με άγνοια του εργοδότη, εμπορικών εργασιών, ομοίων ή παρόμοιων με αυτών του εργοδότη που εργάζονται.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παράθυρα αεροπλάνου
Επιβάτης που ταξίδευε για πρώτη φορά άνοιξε την πόρτα εξόδου κινδύνου αναζητώντας την τουαλέτα
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την ενεργοποίηση της τσουλήθρας εκκένωσης, ξαφνιάζοντας όλους τους επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων των αεροσυνοδών
Επιβάτης που ταξίδευε για πρώτη φορά άνοιξε την πόρτα εξόδου κινδύνου αναζητώντας την τουαλέτα