Ταινία γίνεται η ζωή της 19χρονης Σύριας Γιούσρα Μαρντίνι, που διέσχισε τη Μεσόγειο και αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο με την ομάδα των προσφύγων. Ο Αγγλος σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών, σκηνοθέτης του Billy Elliot, Στίβεν Ντάλντρι, επέλεξε, όπως αναφέρει ο Guardian, να μεταφέρει στην σκηνή, την ιστορία της Γιούσρα, που έφυγε για να γλυτώσει από τον πόλεμο στην Συρία και συμμετείχε στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο.
Ο Ντάλντρι έχει ασχοληθεί με τη ζωή και την προσπάθεια των παιδιών της Βραζιλίας που ζουν στους δρόμους, την τρέλα και τη μελαγχολία της Βιρτζίνια Γουλφ, και φυσικά με ένα νεαρό αγόρι από την Βόρειοανατολική Αγγλία, που ονειρεύεται και καταφέρνει να γίνει χορευτής μπαλέτου. Λίγοι από τους χαρακτήρες του, όμως, μπόρεσαν να αναδείξουν τόσο πολύ την αντοχή και αποφασιστικότητα, όπως η τελευταία του πρωταγωνίστρια, Γιούρσα Μαρντίνι. Ο σκηνοθέτης του Billy Elliot, στη νέα του ταινία ασχολείται με την έφηβη πρόσφυγα της Συρίας που εγκατέλειψε το σπίτι της στη Δαμασκό το 2015, επέζησε, αφού πάλεψε με τα κύματα του Αιγαίου και κατάφερε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το περασμένο έτος.
"Σκέφτηκα ότι θα ήταν πραγματικά κρίμα αν πνιγώ στη θάλασσα, επειδή είμαι μία κολυμβήτρια", είπε η Μαρντίνι, που μαζί με την αδελφή της Σάρα ταξίδεψε από τη Συρία στο Λίβανο και στη συνέχεια προς το λιμάνι της Σμύρνης, όπου ανέβηκε σε μια υπερπλήρη λέμβο με προορισμό το ελληνικό νησί της Λέσβου. Μετά από λιγότερο από μισή ώρα ταξιδιού, ο κινητήρας σταμάτησε και το σκάφος έδειχνε έτοιμο να ανατραπεί. Από τους 20 επιβαίνοντες, μόνο τρεις ήξεραν κολύμπι: οι αδελφές Μαρντίνι και μια άλλη γυναίκα. Για περισσότερες από τρεις ώρες, έκαναν ό, τι έπρεπε να κάνουν, κολυμπούσαν παράλληλα με την λέμβο, σπρώχνοντας και τραβώντας μέχρι να φτάσουν.
Συνεχίζοντας το ταξίδι τους από την Λέσβο στα Σκόπια, την Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία οι δύο αδερφές έφτασαν στον τελικό προορισμό τους, την Γερμανία. Στο Βερολίνο ενώθηκαν με την υπόλοιπη οικογένειά τους σε ένα καταυλισμό φιλοξενίας προσφύγων. Η Γιούσρα άρχισε προπονήσεις με τον Σβεν Σπάνεκρεμπς, προπονητή στην Wasserfreunde Spandau 04. Μέσα σε λίγους μήνες, η Μαρντίνι ήταν στη Βραζιλία, μία από τους 43 της πρώτης ομάδας προσφύγων. Στις 6 Αυγούστου του περασμένου έτους, κέρδισε την πρώτη θέση στα προκριματικά των 100μ πεταλούδα.
"Όλα ήταν εκπληκτικά", είπε στη συνέχεια. "Το μόνο πράγμα που ήθελα πάντα ήταν να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχα μια καλή αίσθηση στο νερό. Όταν αγωνίζεσαι με όλους αυτούς τους μεγάλους πρωταθλητές είναι συναρπαστικό". Από τότε, η Μαρντίνι, που είναι τώρα 19 ετών, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και ενεργεί ως πρεσβευτής για τους πρόσφυγες. Συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και τον Πάπα Φραγκίσκο, ενώ ήταν παρούσα στις συνομιλίες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Την Παρασκευή, η Working Title Films makers of Love Actually, ανακοίνωσε ότι απέκτησε τα δικαιώματα για την παραγωγή με την ιστορία της ζωής Mαρντίνι, σε ταινία μεγάλου μήκους. Ο Ντάλντρι δήλωσε ενθουσιασμένος που θα σκηνοθετήσει την ταινία και αποκάλεσε «εξαιρετική ιστορία» αυτή της Μαρντίνι και όλα όσα αντιπροσωπεύει. "Η Γιούσρα μας θυμίζει το ανθρώπινο κόστος της τραγωδίας και το απίστευτο σθένος, την προσπάθεια και την ελπίδα μιας νεαρής γυναίκας που παλεύει για ένα μέλλον", είπε. «Το όνειρο της Γιούσρα να ζήσει ειρηνικά είναι η ιστορία της εποχής μας".
Η Σάρα Μαρντίνι είπε ότι και η αδελφή της ήθελε να πει την ιστορία τους, έτσι ώστε να μπορέσει να "βοηθήσει ανθρώπους που ασχολούνται τόσο με το μεγάλο, αλλά και τα μικρά ζητήματα στην καθημερινή τους ζωή". "Είναι ενθουσιασμένη, αλλά τώρα είναι σε ένα κέντρο κολύμβησης για προπόνηση στην Φουερτεβεντούρα," είπε στον Guardian. "Αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμά της είναι απλά τρελό. Επικεντρώνεται στην κολύμβηση και θέλει να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020".
Μόλις μαθεύτηκε η ιστορία της, πολλοί έλεγαν ότι η ζωή της θα μπορούσε να είναι ταινία. Λίγους μήνες αργότερα, θα είναι μια πραγματικότητα. Η ταινία είναι πιθανό να κυκλοφορήσει στα τέλη του επόμενου έτους ή το 2019, ενώ υπάρχει ήδη και μια συμφωνία για έκδοση βιβλίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη