Συνταγές από τις σπουδαιότερες πιτσαρίες της Ρώμης. Μπορούμε να φυλάξουμε υλικά στην κατάψυξη, έτσι οι επόμενες φορές θα είναι πολύ εύκολες!
Η ζύμη
Υλικά για τη ζύμη
500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
350 ml χλιαρό νερό (30° -35° C)
13 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
1 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα ή αρωματικά (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, καγιέν για καυτερή) προαιρετικά
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και προαιρετικά τα βότανα (προσοχή, όχι το αλάτι).
2. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
3. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, την κάνουμε μπάλα με τα χέρια μας.
4. Την εναποθέτουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Θα καταλάβουμε ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη, όταν βλέπουμε φυσαλίδες αέρα εγκλωβισμένες μέσα στο ζυμάρι, αλλά και όταν την ανοίγουμε με την παλάμη μας να είναι σαν να ξεκολλάει από τον πάγκο για να μαζεύεται πάλι πίσω.
5. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Για να είμαστε σίγουροι ότι η ζύμη έχει φουσκώσει όσο πρέπει, μπορούμε να τη ζουλήξουμε με το δάχτυλο μας και αν η λακουβίτσα που έχει σχηματιστεί παραμένει, τότε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
6. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή.
7. Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.
Μπορείτε να τη διατηρήσετε μέχρι δύο μέρες στο ψυγείο σκεπασμένη καλά με βρεγμένη πετσέτα (όταν τη βγάλουμε την αφήνουμε 30' να αναπνεύσει), και δύο μήνες στην κατάψυξη τυλιγμένη με μεμβράνη.
Η σάλτσα
Υλικά
Πολτό από 4-6 ώριμες φρέσκιες ντομάτες πομοντόρι ξεφλουδισμένες ή ανοίγουμε ένα ντοματάκι κονκασέ (που μπορούμε να βρούμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ) αφού το στραγγίσουμε ελαφρά από τα πολλά υγρά του.
μια σκελίδα σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
3-4 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ή ρίγανης
4 φρέσκιες μοτσαρέλλες κομμένες σε φέτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη σάλτσα
1 κ.σ. ελαιόλαδο για τα ταψιά
Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι να κάψει, ρίχνουμε το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά να πάρει γεύση το λάδι. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και λίγο απ' το βασιλικό ή τη ρίγανη. Βράζουμε για ένα πεντάλεπτο, αφαιρούμε το σκόρδο και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
Συνταγή 1 Πίτσα Μαργαρίτα αυθεντική (Ρομάνα)
1. Σακουλάκι φρέσκια μοτσαρέλα (μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με παραδοσιακό ελληνικό κασέρι)
2. Τη σάλτσα που φτάξαμε πριν
3. Φρέσκος βασιλικός (αν θέλουμε και ρίγανη)
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250°C. Θα πρέπει να έχει πιάσει την θερμοκρασία 15 λεπτά πριν ψήσουμε τις πίτσες.
Σε κάθε πίτσα απλώνουμε με φειδώ την σάλτσα ντομάτας χρησιμοποιώντας μια κουτάλα (όχι πάνω από μισό φλυτζάνι ανά πίτσα, περίπου) χωρίς να βάλουμε την μοτσαρέλα ακόμη από πάνω για να μην παραψηθεί.
Τοποθετούμε και τις 2 πίτσες στο φούρνο, σε μεσαίο και χαμηλό ράφι, ανάλογα με το φούρνο και πόσα ταψάκια έχουμε. Εκεί θα μείνουν περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ψηθεί πλήρως από κάτω.
Τρία - τέσσερα λεπτά πριν είναι έτοιμη η ζύμη, την βγάζουμε στιγμιαία από τον φούρνο, απλώνουμε πάνω της τα κομμάτια από μια μπάλα μοτσαρέλα και την ξαναβάζουμε μέσα (αν χρησιμοποιήσετε κασέρι, το βάζετε από την αρχή, ωστόσο η πίτσα θα γίνει πιο βαριά)
Προσοχή: Σε τέτοιου είδους φαγητό ο χρόνος ποικίλει κάπως ανάλογα με τον φούρνο. Ειδικά σε κάποιους φούρνους (σαν τον δικό μου) ο μόνος τρόπος να ψηθεί καλά από κάτω είναι να ακουμπήσετε το ταψί στον πάτο του. Σε άλλους φούρνους στους 250° με αέρα, σε μεσαίο ράφι, ψήνεται τέλεια. Γι' αυτό δεν είμαστε απόλυτοι στο χρόνο ή στην τοποθέτηση μέσα στο φούρνο και σας καλούμε για τη συγκεκριμένη συνταγή να πειραματιστείτε στο φούρνο σας, ώστε να βγει η πίτσα σας τραγανή από κάτω και ταυτόχρονα όχι παραψημένη από πάνω.
Σερβίρισμα: Μόλις βγει απ' τον φούρνο. Ρίξτε από πάνω λίγο απ' το φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη, βάλτε τη πίτσα πάνω σε ξύλο και κόψτε την με το ειδικό εργαλείο-ρόδα. Σε κάθε κομμάτι μπορείτε να ρίξετε μια-δυο σταγόνες ελαιόλαδο, πριν την απολαύσετε.
2. Πίτσα με προσούτο και ρόκα
1. Σακουλάκι φρέσκια μοτσαρέλα (μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με παραδοσιακό ελληνικό κασέρι)
2. Τη σάλτσα που φτάξαμε πριν
3. Ρίγανη
4. 4 – 5 μεγάλες και λεπτές φετες προσούτο (για κάθε πίτσα)
5. Ρόκα ραντισμένη με λίγο ελαιόλαδο, χυμό λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: Η διαδικασία είναι ίδια με την προηγούμενη πίτσα. Αλλάζει το σερβίρισμα.
Σερβίρισμα: Μόλις βγει απ' τον φούρνο, ρίχνουμε από πάνω λίγη ρίγανη, απλώνουμε από πάνω μερικές φέτες προσούτο, μετά τη ρόκα, βάζουμε τη πίτσα πάνω σε ξύλο και την κόβουμε με το ειδικό εργαλείο-ρόδα. Σε κάθε κομμάτι μπορούμε να ρίξουμε μια-δυο σταγόνες ελαιόλαδο, πριν την απολαύσουμε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ