Thumbnail
Βολισσός, Χίου

Η μυρωδιά από το φουρνιστό, χωριάτικο ψωμί, σε τραβά σαν μαγνήτης και σε οδηγεί μέσα από τα γραφικά στενά της ορεινής Αμανής, σε ένα μέρος που θαρρείς ότι είναι μυστικό. Μια παλιά ξύλινη πόρτα ανοίγει και όταν περνάς το κατώφλι της, ο χρόνος σταματά. Η εικόνα εντυπωσιακή, ορθώνεται επιβλητικά μπροστά σου, ένας παλιός ξυλόφουρνος που εδώ και 70 χρόνια ασταμάτητα, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο ψήνει το ψωμί της Βολισσού στη Χίο.

Ο χώρος μικρός, αλλά πληθωρικό το χαμόγελο με το οποίο υποδέχεται τους πελάτες του ο Αριστείδης Ζαφειρόπουλος. Όπως εκμυστηρεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν είναι ο γιος του φούρναρη, αλλά ο γαμπρός του, που αγάπησε και υπηρετεί με μεράκι τη δύσκολη τέχνη του αρτοποιού.

«Υπάρχουν και άλλοι ξυλόφουρνοι, ωστόσο η ιδιαιτερότητα του δικού μας, είναι ότι είναι ο πιο παλιός και παραμένει ίδιος εδώ και επτά δεκαετίες», εξηγεί ο Αριστείδης Ζαφειρόπουλος και συμπληρώνει πως «δεν ανάβουμε όπως οι άλλοι φούρνοι, ξύλα κάτω από τα πυρότουβλα, αλλά μέσα στον φούρνο. Πάνω στα πυρότουβλα ανάβουμε λεπτά ξύλα και κλαδιά για να καούν σύντομα, στη συνέχεια τα παραμερίζουμε στην άκρη του φούρνου, τον καθαρίζουμε με ένα πανί και τοποθετούμε χύμα δίχως λαμαρίνα τα ψωμιά μέσα. Έτσι τα ψωμιά παίρνουν τη γεύση και τη μυρωδιά του ξύλου».

Ο έμπειρος αρτοποιός διευκρινίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «τα υλικά είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούν οι συνάδελφοι μας, αλεύρι, νερό, μαγιά και αλάτι. Ωστόσο, αυτό που διαφοροποιεί τη γεύση του ψωμιού, είναι ο τρόπος ψησίματος».

Το ψωμί του παραδοσιακού φούρνου είναι ανάρπαστο και πρώτη επιλογή τόσο για τους μόνιμους κατοίκους της ορεινής Αμανής, όσο και για τους επισκέπτες του νησιού. Ποια είναι η αντίδραση των ξένων τουριστών όταν αντικρίζουν τον μικρό αυτό φούρνο; Όπως περιγραφικά αναφέρει ο κ. Αριστείδης Ζαφειρόπουλος, μένουν με ανοιχτό το στόμα, αντιδρούν με ένα επιφώνημα «Ουάου» και πολλά φωτογραφικά κλικ, εντυπωσιασμένοι από την ανακάλυψη τους στα στενά της Βολισσού.

«Είναι κοπιαστική η δουλειά του αρτοποιού» υπογραμμίζει ο ίδιος, αλλά «μου αρέσει πολύ, την επέλεξα όταν αποσύρθηκε ο πατέρας της συζύγου μου. Μαζί δουλεύουμε καθημερινά και βοηθάνε και τα παιδιά, ειδικά το καλοκαίρι που αυξάνεται ο κόσμος».

Μπορεί τον χειμώνα το μεροκάματο να βγαίνει δύσκολα, όπως λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί μόνιμοι κάτοικοι στην περιοχή, ωστόσο το καλοκαίρι τους αποζημιώνει, καθώς ο κόσμος πολλαπλασιάζεται το ίδιο και τα ψωμιά που παράγει ο παραδοσιακός φούρνος της Βολισσού.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πάπια
Οπτική ψευδαίσθηση: Βλέπετε πάπια ή κουνέλι; Τι σημαίνει για σας η απάντησή σας
Ο Ρίτσαρντ Γουάισμαν, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, αποφάσισε να απομυθοποιήσει τους δημοφιλείς αυτούς ισχυρισμούς του διαδικτύου
Οπτική ψευδαίσθηση: Βλέπετε πάπια ή κουνέλι; Τι σημαίνει για σας η απάντησή σας
KINA
Ασύλληπτο: Κίνα - Κυλιόμενες σκάλες οδηγούν στην κορυφή βουνού 1.500 μέτρων
Από την ανάβαση με ιδρώτα, στην άνεση με κυλιόμενες σκάλες. Το τοπίο αλλάζει — τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Η Κίνα δείχνει τον δρόμο, αλλά...
Ασύλληπτο: Κίνα - Κυλιόμενες σκάλες οδηγούν στην κορυφή βουνού 1.500 μέτρων
μαθητης
Νέα Φιλαδέλφεια: «Τον δέρνουν για την καταγωγή του» – Σοκάρει η καταγγελία της μητέρας του 12χρονου
«Ο γιος μου έχει τραύμα κοντά στο ισχίο, ενώ σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, υπάρχουν κακώσεις και στη σπονδυλική στήλη και στο χέρι»
Νέα Φιλαδέλφεια: «Τον δέρνουν για την καταγωγή του» – Σοκάρει η καταγγελία της μητέρας του 12χρονου