Thumbnail

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ανθρωπότητα, προκαλώντας πρωτοφανείς ζημίες τόσο σε ιδιωτικές όσο και σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ο αντίκτυπος στην κοινωνία αντικατοπτρίζεται στο κόστος: Έξι τρισ. δολ. ετησίως έως το 2021, θα κοστίσει παγκοσμίως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, από 3 τρισ. το 2015, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας Cybersecurity Ventures. Αυτό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μεταφορά οικονομικού πλούτου στην ιστορία και, ως δραστηριότητα, εμφανίζει μεγαλύτερη κερδοφορία από το παγκόσμιο εμπόριο όλων των παράνομων ναρκωτικών, μαζί.
Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα στις ΗΠΑ και αυξάνονται σε μέγεθος, πολυπλοκότητα και κόστος. Με μία σημαντική παραβίαση δεδομένων -τη δεύτερη μεγαλύτερη από ποτέ- που υπέστη η Marriott και αποκαλύφθηκε κοντά στα τέλη του 2018, εκτιμάται ότι εκτέθηκαν 500 εκατ. λογαριασμοί χρηστών. Η κυβερνοεπίθεση στη Yahoo –η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ- υπολογίστηκε εκ νέου ότι έχει επηρεάσει 3 δισ. λογαριασμούς χρηστών (από προηγούμενη εκτίμηση 1 δισ.) και η παραβίαση του Equifax το 2017 -με 145,5 εκατ. πληγέντες πελάτες- είχε υπερβεί τις μεγαλύτερες δημοσιευμένες αναφορές μέχρι εκείνη την ώρα. 
Όλος ο πλανήτης συνδέεται με το Διαδίκτυο- άνθρωποι, τόποι και πράγματα. Ο Παγκόσμιος Ιστός υλοποιήθηκε το 1989. Ο πρώτος διαδικτυακός τόπος δημιουργήθηκε το 1991. Σήμερα υπάρχουν περίπου 1,9 δισ. ιστοσελίδες.
Υπήρχαν περίπου 4 δισ. χρήστες του Διαδικτύου το 2018 (σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού 7,7 δισ.), από 2 δισ. το 2015. Εκτιμάται ότι έως το 2022 θα υπάρξουν 6 δισ. χρήστες του Διαδικτύου (75% του παγκόσμιου πληθυσμού που προβλέπεται 8 δισ.) και περισσότεροι από 7,5 δισ. χρήστες του Διαδικτύου έως το 2030 (90% του προβλεπόμενου παγκόσμιου πληθυσμού των 8,5 δισ. ηλικίας από 6 ετών και άνω).

egklima_ston_kybernohoro_722019.jpg

Νέφος και όγκος δεδομένων
Όπως το έγκλημα στον δρόμο, το οποίο ιστορικά αναπτύχθηκε σε σχέση με την αύξηση του πληθυσμού, παρόμοια εξέλιξη παρουσιάζει και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Η Microsoft έχει υπολογίσει ότι ο όγκος των ηλεκτρονικών δεδομένων θα είναι 50 φορές μεγαλύτερος το 2020 από ό, τι το 2016. Η Cisco εκτίμησε ότι ο όγκος δεδομένων στο νέφος θα αντιπροσωπεύει 95% της συνολικής κίνησης του κέντρου δεδομένων της εταιρείας μέχρι το 2021. Με άλλα λόγια, το cloud computing θα εξαλείψει τα κέντρα δεδομένων εντελώς μέσα στα επόμενα 3- 4 χρόνια.
Η Cybersecurity Ventures υπολογίζει ότι το σύνολο των δεδομένων που αποθηκεύονται στο νέφος -το οποίο περιλαμβάνει δημόσια νέφη που λειτουργούν από πωλητές και εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης (όπως το Twitter και το Facebook), κρατικά νέφη που είναι προσβάσιμα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, νέφη που ανήκουν σε επιχειρήσεις μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους- θα είναι 100 φορές μεγαλύτερο το 2021 από ό, τι σήμερα.
Η «Μεγάλη Έκρηξη Δεδομένων» σημειώνεται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), το οποίο από 2 δισ. αντικείμενα το 2006 εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα 200 δισ. το 2020, σύμφωνα με την Intel.
Η Gartner προβλέπει ότι περισσότερες από μισό δισ. συσκευές που φοριούνται θα πωλούνται παγκοσμίως το 2021, από περίπου 310 εκατομμύρια το 2017. Παρά τις υποσχέσεις από τους βιομετρικούς προγραμματιστές για ένα μέλλον χωρίς περισσότερους κωδικούς πρόσβασης -που μπορεί πράγματι να συμβεί στο μακρινό μέλλον- μια έκθεση του 2017 διαπίστωσε ότι ο κόσμος θα χρειαστεί να προστατεύσει στον κυβερνοχώρο 300 δισ. κωδικούς πρόσβασης παγκοσμίως έως το 2020.
Υπάρχουν περισσότερες από 111 δισ. γραμμές νέου κώδικα λογισμικού που παράγονται κάθε χρόνο- με τις οποίες εισάγεται ένας τεράστιος αριθμός τρωτών σημείων που μπορούν να «αξιοποιηθούν». Το ψηφιακό περιεχόμενο παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί από 4 δισ. terabytes (4 zettabytes) το 2016, σε 96 zettabytes μέχρι το 2020.

Το ransomware εξαπλώνεται
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιέγραψε το ransomware ως ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Οι επιθέσεις με ransomware -κακόβουλο λογισμικό που μολύνει τους υπολογιστές και περιορίζει την πρόσβασή τους σε αρχεία, συχνά απειλώντας με μόνιμη καταστροφή των δεδομένων εκτός αν πληρώνονται λύτρα- έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας, καθιστώντας το ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα στον κυβερνοχώρο.
Στο τέλος του 2016, μια επιχείρηση έπεφτε θύμα επίθεσης ransomware κάθε 40 δευτερόλεπτα. Ο ρυθμός αυτός, σύμφωνα με τη Cybersecurity Ventures θα επιταχυνθεί σε 14 δευτερόλεπτα μέχρι το 2019 και σε 11 δευτερόλεπτα μέχρι το 2021.
Πέρυσι, σύμφωνα με εκτίμηση του FBI, το συνολικό ποσό των λύτρων που πληρώθηκαν πλησίαζε το 1 δισ. δολ.
 
Κρίση εργασίας
Ο τεράστιος όγκος των κυβερνοεπιθέσεων και των συμβάντων ασφαλείας που καθημερινά καταγράφονται, εξακολουθεί να αυξάνεται, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο για τους ανθρώπους να συμβαδίζουν, παραδέχεται η Microsoft. 
Η ζήτηση για επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θα αυξηθεί σε περίπου 6 εκατ. παγκοσμίως μέχρι το 2019, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας που επικαλείται το Κέντρο Ερευνών Palo Alto Networks.
Πάντως, οι κυβερνοεπιθέσεις ξεκινούν συνήθως με ένα απλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Περισσότερες από 90% των επιτυχών παραβιάσεων δεδομένων προέρχονται από το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing), τα ηλεκτρονικά μηνύματα που δημιουργούνται για να παρασύρουν τους παραλήπτες τους να κάνουν «κλικ» σε έναν σύνδεσμο, να ανοίξουν ένα έγγραφο ή να διαβιβάσουν πληροφορίες σε κάποιον που δεν θα έπρεπε.
Για τον λόγο αυτόν, ο ρόλος των υπαλλήλων στην ασφάλεια της εταιρείας που εργάζονται θεωρείται κρίσιμος. Οι συνολικές δαπάνες για την κατάρτιση και την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων σχετικά με την ασφάλεια προβλέπεται να φθάσουν τα 10 δισ. δολ. μέχρι το 2027, από περίπου 1 δισ. δολ. το 2014. Η εκπαίδευση των εργαζομένων για το πώς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τις κυβερνοεπιθέσεις, μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη επένδυση στον κυβερνοχώρο για οργανισμούς παγκοσμίως, τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: Cybersecurity Ventures
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες