Σε τρεις ζώνες θα χωριστεί η παραλία του Ναυαγίου, μετά και την μελέτη του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιου Λέκκα που παραδόθηκε χθες στον δήμο. Στην επιστημονική έκθεση για την εκτίμηση κατολισθητικού κινδύνου στην παραλία γίνεται ακριβής οριοθέτηση τριών ζωνών: υψηλού κινδύνου – απαγορευμένης πρόσβασης, μέσου κινδύνου – ελεγχόμενης πρόσβασης και χαμηλού κινδύνου – ελεύθερης πρόσβασης (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία).
Το πρώτο λοιπόν, σχέδιο διαχείρισης βρίσκεται στα χέρια των αρχών επτά περίπου μήνες μετά την κατολίσθηση βράχων.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Λέκκα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις αναγκαίες διεργασίες ή και τις παρεμβάσεις που μπορεί να απαιτηθούν, σημείωσε ότι «με βάση την επιστημονική θεώρηση δεν υπάρχουν ανεβασμένες απαιτήσεις, είναι όμως ανάγκη να υπάρχει ολοκληρωμένη σηματοδότηση, ενώ στην επιτηρούμενη ζώνη θα πρέπει «να βρίσκονται ένα, δύο άτομα τα οποία θα ελέγχουν την εφαρμογή των κανόνων»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), οι τρεις ζώνες αντιστοιχούν σε διάφορους βαθμούς διακινδύνευσης, ώστε αφενός μεν οι επισκέπτες να είναι ασφαλείς, αφετέρου να υπάρχει και η επισκεψιμότητα. «Δεν μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να απαγορεύσουμε την επισκεψιμότητα, υπάρχει και το οικονομικό κόστος, γενικότερα όμως δεν πρέπει να αποκλείουμε τους ξένους από να επισκέπτονται τη χώρα μας, να τη θαυμάζουν», σημείωσε ο κ. Λέκκας, για να ανακοινώσει πως οι σχεδιασμοί προχωρούν ταχύτατα. «Το σχέδιο διαχείρισης θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες αφού ολοκληρωθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς ο τουρισμός στην περιοχή αρχίζει πολύ νωρίς και θα δοθεί σε χρήση η παραλία», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός και για άλλες εννέα παραλίες στα Ιόνια Νησιά, όπως οι Εγκρεμνοί, το Πόρτο Κατσίκι, ο Άγιος Νικήτας στη Λευκάδα, έτσι ώστε οι τουρίστες που θα βρεθούν σε τέτοιες περιοχές να έχουν ελαχιστοποιημένους κινδύνους ατυχήματος.
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμος για το θέμα σημειώνεται:
«Την 1η Απριλίου 2019 παρελήφθη από τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Παύλο Κολοκοτσά, στα πλαίσια απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, η επιστημονική έκθεση για την εκτίμηση κατολισθητικού κινδύνου στην παραλία του Ναυαγίου Ζακύνθου, με την οποία γίνεται ακριβής οριοθέτηση τριών ζωνών: υψηλού κινδύνου-απαγορευμένης πρόσβασης, μέσου κινδύνου-ελεγχόμενης πρόσβασης και χαμηλού κινδύνου-ελεύθερης πρόσβασης. Η παρούσα επιστημονική έκθεση διαβιβάστηκε στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας για τις προβλεπόμενες άμεσες ενέργειες και την αποστολή σχετικού εγγράφου στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου για έκδοση σχετικού ΦΕΚ αναφορικά με την πρόσβαση στην παραλία του Ναυαγίου Ζακύνθου εν όψει της τουριστικής περιόδου 2019.
Πηγή: imerazante.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη