Δίολκος
Ο ειδικά διαμορφωμένος πλακόστρωτος δρόμος οδηγούσε τα πλοία από τη μια άκρη του Ισθμού στην άλλη - Βασική πηγή πλούτου και ευημερίας της αρχαίας Κορίνθου

Η διώρυγα της Κορίνθου είναι η στενή λωρίδα διάπλου που διασχίζει τον Ισθμό της Κορίνθου και ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό Κόλπο. 

Το συγκεκριμένο σημείο, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς από τη γεωγραφική του θέση, είχε από την αρχαιότητα ιδιαίτερα αυξημένη στρατηγική και εμπορική σημασία, ενώνοντας την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα και «διακόπτονας» την ένωση του Ιονίου με το Αιγαίο Πέλαγος, αναγκάζοντας τις τριήρεις και τα υπόλοπα πλοία της εποχής να διασχίσουν ολόκληρη την Πελοπόννησο, εάν ήθελαν να ταξιδέψουν προς τη Δύση.

Ισθμός της Κορίνθου

Ο Ισθμός της Κορίνθου σήμερα

Οι αρχαίοι Έλληνες, έχοντας στραμμένο το βλέμμα (και) προς τη Δύση με την ίδρυση αποικιών αρχικά στα νησιά του Ιονίου και, στη συνέχεια, στη Σικελία και τη νότια Ιταλία, ήρθαν αντιμέτωποι με αυτήν την πρόκληση. Η ιδέα της διάνοιξης διώρυγας γρήγορα εγκαταλήφθει, ελλείψει τεχνικών μέσων που θα επέτρεπαν το συγκεκριμένο έργο.

Ωστόσο, οι αυξημένες ανάγκες του εμπορίου και της ακμής που γνώριζε ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ η Κόρινθος, οδήγησε στην κατασκευή του μνημειώδους έργου της Διόλκου. Το έργο σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ, όταν τύρανος της πόλης ήταν ο Περίανδρος.

Κατά μήκος της σημερινής διώρυγας, κατασκευάστηκε ένας ειδικά διαμορφωμένος πέτρινος διάδρομος μήκους 6 χιλιομέτρων και πλάτος 3,5 - 6,5 μέτρα ανά σημεία. Σκλάβοι μετέφεραν τα εμπορικά πλοία από τη μία άκρη του Ισθμού στην άλλη, ενώ οι ιδιοκτήτες υποχρεώνονταν να καταβάλλουν υψηλά διόδια στην πόλη της Κορίνθου για την μεταφορά τους. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις προτιμούσαν να πληρώσουν, ώστε να αποφύγουν πολύμηνα και επικίνδυνα ταξίδια γύρω από την Πελοπόννησο, δημιουργώντας μια σταθερή πηγή εσόδων για την πόλη της Κορίνθου επί αιώνες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της πόλης και επιτρέποντας την κατασκευή έργων στην ακρόπολη της Κορίνθου, την ανέγερση του ναού του Απόλλωνα κ.α.

Δίολκος

Τμήματα της Διόλκου είναι ορατά μέχρι σήμερα

Παραμένει άγνωστο μέχρι πότε χρησιμοποιήθηκε η Δίολκος, ωστόσο εκτιμάται ότι περιέπεσε σε αχρησία περί τον 1ο αιώνα μ.Χ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllalitirio_poreia_kinitopoiiseis_ntountouka.jpg
Μουσικά-Καλλιτεχνικά σχολεία: «Ραντεβού» στα Προπύλαια την Τρίτη για εκπαιδευτικούς και γονείς
Μουσικά-Καλλιτεχνικά σχολεία: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 21 Ιανουαρίου στα Προπύλαια στις 10:30 π.μ.
Μουσικά-Καλλιτεχνικά σχολεία: «Ραντεβού» στα Προπύλαια την Τρίτη για εκπαιδευτικούς και γονείς