Από τον Απρίλιο του 2021 θα μπορεί να έρθει μια σχετική κανονικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή πολιτικής της Υγείας στο LSE. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» για τον κορονοϊό εκτίμησε ότι στην Ελλάδα αν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα μέσα του Ιανουαρίου τότε ενδεχομένως στο τέλος Φεβρουαρίου να μην είναι η ίδια πίεση στο σύστημα Υγείας.
Θα λάβουμε, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech στις αρχές της χρονιάς ενώ μετά θα έρθει και το εμβόλιο της Moderna με περίπου 3,5 εκ. δόσεις. Η αποτελεσματικότητα και των δύο σύμφωνα με μελέτες ξεπερνά το 90%, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από τη λοίμωξη. Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο εκτός από τον εμβολιασμό που θα πετύχει την ανοσία έως την Άνοιξη είναι πιθανό να ασθενήσει περίπου το 7-10% του πληθυσμού, προκαλώντας έτσι τα απαιτούμενα αντισώματα.
Παράλληλα, υπάρχει και η αναμονή για το εμβόλιο της Οξφόρδης περίπου τον Μάρτιο, όπου προς το παρόν μελετάται η αποτελεσματικότητα του για το αν ξεπερνά το 60% ή το 90%. Σύμφωνα με την εταιρία, μελέτες δείχνουν ότι επιτυγχάνεται μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας με μία δόση. Για τον λόγο αυτό και ζήτησαν οι αρμόδιοι φορείς περισσότερες μελέτες επί τούτου.
Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Τόνισε δε, ότι οι θάνατοι εθελοντών δεν σχετίζονται με το εμβόλιο, αλλά οφείλονται σε παθολογικά αίτια. «Πέθαναν 4 άνθρωποι που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο και δύο που το έλαβαν από φυσιολογικά αίτια, δεν προκύπτει από πουθενα ότι συνδέεται ο θάνατος τους με το εμβόλιο», σχολίασε ενώ πρόσθεσε πώς όταν γίνονται μελέτες με χιλιάδες ανθρώπους είναι μια φυσιολογική εξέλιξη κάποιοι να πεθαίνουν, αφού περίπου 1% του πληθυσμού κάθε χρόνο καταλήγει από φυσικά αίτια που δεν σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου.
Όσον αφορά τις παρενέργειες σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές καταγεγραμμένες, παρά μόνο αλλεργικές. Για τον λόγο αυτό, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να είναι θωρακισμένοι. Παράλληλα εξήγησε, ότι μια παρενέργεια σημαντική θα εμφανιστεί σε λίγες μέρες από τη μέρα εμβολιασμού και όχι μήνες μετά ή ακόμη και χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο ότι οφείλεται στο εμβόλιο καθαυτό διότι, θα γινόταν σε πιο σύντομο διάστημα.
Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που κάποιοι καταλογίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αργεί να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και αυτό αναμένεται να γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου. Σημείωσε ότι αυτό προκαλεί προβλήματα γιατί δεν μπορεί να γίνει ο σωστός προγραμματισμός της ημερομηνίας έναρξης του εμβολιασμού. Σημείωσε βέβαια, η επιφυλακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αρμόδιων φορέων βοηθάει στο να μην υπάρχει ουδεμία αμφιβολία για τους ελέγχους του εμβολίου. «Αυτό θα διασφαλίσει τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την εξέλιξη του εμβολιασμού στην Βρετανία είπε ότι γίνεται ομαλά η διαδικασία. Προτεραιότητα έχουν το υγειονομικό προσωπικό και οι υπερήλικες. Ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή, είναι να εμβολιαστούν οι άνθρωποι 60 ετών και άνω, διότι δεν φτάνουν οι δόσεις για όλους. Αργότερα όμως, όταν και εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει τοπική παραγωγή, θα μπορέσουν να προχωρήσουν και στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Τα παιδιά πρόσθεσε, από 12-17 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν. Κάτω των 12 όμως σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν είναι απαραίτητο διότι την περνάνε στο «πόδι», χωρίς προβλήματα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη