Τρία χρόνια παρουσίας στο ελληνικό διαδίκτυο συμπληρώνει το ηλεκτρονικό περιοδικό Marginalia – Σημειώσεις στο Περιθώριο.
Σε ανακοίνωση της συντακτικής ομάδας αναφέρεται:
Τρία χρόνια πριν, στις 29 Ιανουαρίου του 2018, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο διαδίκτυο τα Marginalia – Σημειώσεις στο Περιθώριο, ένα συνεργατικό ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο, τον πολιτισμό και την πολιτική. Είχαν προηγηθεί μήνες προετοιμασιών από τη συντακτική ομάδα που είχε ξεπηδήσει μέσα από τις επαφές ενός πλατιού κύκλου ανθρώπων στα τέλη του καλοκαιριού του 2017.
Μια συντακτική ομάδα, στην οποία έκτοτε συνεργάζονται -πάντοτε σε εθελοντική βάση, με όρους άμεσης δημοκρατίας και εναλλαγής ρόλων, χωρίς παγιωμένες ιεραρχικές σχέσεις- άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που γνωρίζουν τον χώρο του βιβλίου ως αναγνώστες/τριες και έχουν εργαστεί ή εργάζονται στην παραγωγή του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (συγγραφείς ή συντελεστές εκδοτικών εγχειρημάτων, μεταφραστές/τριες, επιμελητές/τριες και διορθωτές/τριες).
Από την πρώτη στιγμή, η φιλοδοξία μας ήταν να γράφουμε και να συζητάμε στο περιθώριο των βιβλίων και των διαλόγων που γεννιούνται από και για αυτά. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια προτείναμε και κρίναμε καινούριες και παλιότερες ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις, που εκτείνονται από τη λογοτεχνία μέχρι τη φιλοσοφία και από το κόμικ μέχρι το πολιτικό δοκίμιο και την ιστορία, παρουσιάσαμε τις πτυχές του έργου σημαντικών στοχαστών, φιλοξενήσαμε πρωτότυπα λογοτεχνικά κείμενα νέων δημιουργών, συζητήσαμε τις πολιτικές γύρω από την παραγωγή του βιβλίου, τις δυσκολίες των μικρών εκδοτικών εγχειρημάτων και κυρίως τα προβλήματα των εργαζομένων στον χώρο του βιβλίου.
Η ύλη μας βέβαια δεν εξαντλείται στο βιβλίο. Καλύπτει ένα ευρύ πεδίο, από την εγχώρια και τη διεθνή πολιτική και την οικονομία ως τον κινηματογράφο και το θέατρο, από την ιστορία και την πολιτική θεωρία ως τη μουσική και την ψυχανάλυση, από τα ψηφιακά προϊόντα, τη φωτογραφία, το σκίτσο και τις εικαστικές τέχνες ως τη φυσική και τα μαθηματικά.
Έχοντας ως σημείο εκκίνησης το βιβλίο, πήραμε θέση πάνω σε μια σειρά από κρίσιμα πολιτικά ζητήματα μέσα από την επιλογή τόσο των αφιερωμάτων και των μεμονωμένων άρθρων της ροής, όσο και έργων από νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες και διανοούμενους. Στόχος μας πάντα η ανάδειξη των σχέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης, η προσήλωση στον αντιεθνικισμό και τον αντιρατσισμό, η φεμινιστική θέση και μεθοδολογία στη γραφή, η υπεράσπιση των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, και τελικά η ενίσχυση της κριτικής σκέψης σε όλες τις μορφές της.
Όλα αυτά μετουσιώθηκαν ως τώρα σε 12 αφιερώματα και 465 κείμενα συνολικά (εκ των οποίων 29 είναι συνεντεύξεις, με την πιο πρόσφατη από αυτές πολυμεσική, δοκιμάζοντας μια νέα μορφή) από 220 περίπου διαφορετικούς/ές συντάκτες/κτριες, ενώ οι σελίδες του ιστοτόπου μας προβλήθηκαν συνολικά 515.000 φορές και ο μέσος όρος παραμονής στη σελίδα είναι 02:18 λεπτά.
Ένα ψηφιακό περιοδικό σε ενδιαφέροντες καιρούς σαν κι αυτούς που ζούμε δεν μπορεί παρά να βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση, ροή και μετεξέλιξη και να παραμένει ανοιχτό σε αλλαγές, νέες ιδέες και καινούρια πεδία. Τα τρία χρόνια λοιπόν από την επίσημη γέννησή του μας συναντούν σε ένα ακόμη σταυροδρόμι με μια προσπάθεια διεύρυνσης της κοινότητάς μας και ψηφιακής αναβάθμισης.
Σας ευχαριστούμε που ήσασταν κοντά μας όλο αυτόν τον καιρό και ευχόμαστε να πορευτούμε μαζί μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες των Marginalia για πολύ ακόμη!
Ευχαριστούμε επίσης τις ομάδες και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε στενά όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο αναγνωστικής εμπειρίας και αισθητικής ψηφιακής πρότασης.
Η σημερινή σύνθεση της Συντακτικής Επιτροπής που συντονίζει το εγχείρημα αποτελείται, με αλφαβητική σειρά, από τις/τους: Κλεονίκη Αλεξοπούλου, Δήμητρα Αλιφιεράκη, Αντώνη Γαζάκη, Γιώργο Ηλιάδη, Άγγελο Κοντογιάννη-Μάνδρο, Χρίστο Μάη, Κατερίνα Σεργίδου, Σωτήρη Σιαμανδούρα, Στέλιο Χρονόπουλο.
Στη σύνθεση της Συντακτικής Επιτροπής, από τα πρώτα βήματα της δημιουργίας της, και άρα με μεγάλη συμβολή στην ύπαρξη και στη διαμόρφωση του περιοδικού, έχουν συμμετάσχει (με αλφαβητική σειρά και πάλι) και οι Νίκος Βασιλόπουλος, Γιώργος Καλαμπόκας, Νίκος Κατσιαούνης, Δημήτρης Κουσουρής, Δέσποινα Λαλάκη, Δημοσθένης Παπαδάτος, Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη.
ΥΓ. Πολλές ευχαριστίες στον Χρήστο Κουλαφτάκη για τα υπέροχα γραφιστικά που ετοίμασε για αυτή την επέτειο!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη