Στη νέα «γραμμή» της κυβέρνησης και της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, απαντούν οι δικηγόροι της «Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορική Ανατροπή», σχετικά με την απεργία πείνας και δίψας του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Οι δικηγόροι εξηγούν τους λόγους για τους οποίους έχει στερηθεί και τους δύο τρόπους που έχει στη διάθεσή του για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ καταγγέλλουν τα επιχειρήματα που προπαγανδίζει η κυβέρνηση που συνεχώς αλλάζουν.
«Όπως με σαφήνεια έγραψε και η συνάδελφος Ι. Κούρτοβικ στην επιστολή της, ο κρατούμενος έχει δύο τρόπους για να προσβάλει δικαστικώς την κατάσταση της μεταγωγής του. Είτε (α) θα έχει στα χέρια του τις αποφάσεις που πρέπει να προσβάλλει ώστε να αιτηθεί την ακύρωσή τους, είτε (β) εν ανάγκη μπροστά στην αδικαιολόγητη άρνηση της διοίκησης να τα χορηγήσει, να αιτηθεί ο ίδιος την μεταγωγή του δις ώστε σε περίπτωση διπλής άρνησης μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών κατ’ άρθρο 9 παρ. 4 του Σωφρονιστικού Κώδικα. Και τις δύο αυτές οδούς στερήθηκε ο συγκεκριμένος κρατούμενος», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι.
Αναλυτικά η «Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορική Ανατροπή»:
Η κα Νικολάου με την κυνική επίθεση στη συνήγορο Ι. Κούρτοβικ προαναγγέλλει έναν προαποφασισμένο θάνατο.
Η κυβέρνηση θα πρέπει έστω και τώρα να κάνει πίσω και να διαχωριστεί από αυτή τη στάση δικαιολόγησης της εκτροπής που διασύρει τη χώρα μας διεθνώς.
Η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής κα Νικολάου δεν έχει καμία νομιμοποίηση να ομιλεί για διαστρέβλωση όταν εκπροσωπεί το χειρότερο είδος δυστοπικής διοίκησης και μεταμορφισμού επιχειρημάτων.
Πανικόβλητη η κυβέρνηση από την απόλυτη απομόνωσή της στο ζήτημα της εκδικητικής και δυσμενούς μεταχείρισης του συγκεκριμένου κρατούμενου, μεταβάλλει διαρκώς τα επιχειρήματά της στο απλό ερώτημα γιατί δεν εφάρμοσε το φωτογραφικό, δυσμενή, νόμο που ψήφισε ειδικά για το συγκεκριμένο κρατούμενο, προσθέτοντας νέους αβάσιμους ισχυρισμούς. Πρώτα ισχυρίστηκε ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων και όχι καταδίκων, πράγμα οφθαλμοφανώς αναληθές που έχει επαρκώς απαντηθεί (και που ας σημειωθεί δεν το επικαλείται στην από 21-12-20 απόφασή της για μεταγωγή του κρατουμένου στο Δομοκό).
Δεύτερον, επικαλούμενη την πανδημία του κορονοϊού, ισχυρισμός αστείος, και εφαρμόσιμος σε κάθε φυλακή και βέβαια στις φυλακές Δομοκού. Πολλώ δε μάλλον όταν η ίδια η ΓΓΑΠ συνομολογεί ότι ούτε οι αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας, ούτε οι φυλακές Κορυδαλλού είχαν κρούσματα κορονοϊού, σε αντίθεση με τις φυλακές Δομοκού και ενώ το επικαλούμενο από την ίδια από 17-12-2020 έγγραφό της δεν αφορά μεταγωγές ήδη κρατουμένων, αλλά έκδοση νέων φυλακιστηρίων από τις Εισαγγελείες. Περιττό να πούμε ότι το έγγραφο αυτό ήταν εν γνώσει της ΓΓΑΠ (αφού είναι δικό της!) όταν συναποφάσισε ως μέλος της ΚΕΜ την μεταγωγή του κρατουμένου στον Κορυδαλλό (21-12-20) την ίδια μέρα που μόνη της πλέον αποφάσισε να τον μεταγάγει στον Δομοκό!!
Αφού τα επιχειρήματά της κατέπεσαν, τα επιτελεία της εξόπλισαν την κα Νικολάου με το νέο επιχείρημα: Γιατί ο κρατούμενος προέβη σε απεργία πείνας και δεν ακολούθησε τη δικαστική οδό; Πρόκειται για μια κυνική ομολογία της παραβίασης της νομιμότητας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δικαιούται να προβαίνει σε διαρκείς παρατυπίες και εμπαιγμούς στο πρόσωπο ενός κρατουμένου και να του αντιτάσσει «τρέχα βρες το δίκιο σου».
Αλλά και οι νέοι ισχυρισμοί της Νικολάου είναι αναληθείς και συκοφαντικοί απέναντι στη συνάδελφό μας Ιωάννα Κούρτοβικ που έχει αποτελέσει επί χρόνια υπόδειγμα νομικού- προασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συλλειτουργού της δικαιοσύνης.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και της νομικής επιστήμης όπως την μαθαίνουμε στη Νομική Σχολή και όχι από τις, προφανώς αγνοούσες τα νομικά, ομάδες αλήθειας του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Όπως με σαφήνεια έγραψε και η συνάδελφος Ι. Κούρτοβικ στην επιστολή της, ο κρατούμενος έχει δύο τρόπους για να προσβάλει δικαστικώς την κατάσταση της μεταγωγής του. Είτε (α) θα έχει στα χέρια του τις αποφάσεις που πρέπει να προσβάλλει ώστε να αιτηθεί την ακύρωσή τους, είτε (β) εν ανάγκη μπροστά στην αδικαιολόγητη άρνηση της διοίκησης να τα χορηγήσει, να αιτηθεί ο ίδιος την μεταγωγή του δις ώστε σε περίπτωση διπλής άρνησης μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών κατ’ άρθρο 9 παρ. 4 του Σωφρονιστικού Κώδικα.
Και τις δύο αυτές οδούς στερήθηκε ο συγκεκριμένος κρατούμενος. Πρώτον όπως με κυνισμό η κα Νικολάου συνομολογεί το από 28/12/2020 αίτημα του κρατούμενου για χορήγηση των αναγκαίων εγγράφων απαντήθηκε δύο μήνες μετά στις 18/2/2021 και ασφαλώς, όπως ξεχνά να αναφέρει, με αμέτρητες εκκλήσεις και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Αλλά και αυτό απαντήθηκε ανεπαρκώς αφού η Γεν.Γραμματέας απέστειλε ακριβές αντίγραφο της δικής της απόφασης, αλλά όχι και των αποφάσεων της ΚΕΜ, που επεκαλείτο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε διαδικασία κατ’ αυτών. Ασφαλώς στο διάστημα αυτό είχε ήδη λάβει χώρα άρνηση της διοίκησης να χορηγήσει τα έγγραφα και ο κρατούμενος είχε ήδη προβεί σε απεργία πείνας.
Β) Με απύθμενο κυνισμό η κα Νικολάου αναφέρει: «Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η κ. Κούρτοβικ μάς υπενθυμίζει ότι για να προσφύγει ένας κρατούμενος στη Δικαιοσύνη κατά απόφασης μεταγωγής πρέπει πρώτα να έχει λάβει δύο αρνητικές αποφάσεις στην αίτησή του. Γιατί χρησιμοποιεί ως επιχείρημα μια διαδικασία που ασφαλώς ο Κουφοντίνας δεν μπορεί να προτάξει καθώς ακόμη δεν έχει λάβει απορριπτικές αποφάσεις;»
Αυτό ενώ, αμέσως μετά την μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στην γραμματεία αίτηση για την μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο ν. 4760/20 (διαβιβάστηκε στο Υπουργείο την 11/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 23624). Η κα Νικολάου συνομολογεί, δηλαδή, ότι συνειδητά η Διοίκηση αρνείται να απαντήσει έστω αρνητικά στο αίτημα του κρατούμενου για μεταγωγή προκειμένου να μην δύναται να χορηγήσει τη νομική δυνατότητα της εφαρμογής του άρθρου 9 παρ. 4 του Σωφρονιστικού Κώδικα, που προϋποθέτει να έχει λάβει ο κρατούμενος δύο φορές αρνητική απόφαση σε αίτηση του για μεταγωγή.
Το άρθρο 6 του Σ.Κ. που οψίμως επικαλείται η κα Νικολάου, ορίζει ότι στην περίπτωση παράνομης ενέργειας σε βάρος τους ή παράνομης εντολής οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να αναφέρονται γραπτώς και μέσα σε εύλογο χρόνο στο Συμβούλιο Φυλακής, εφόσον, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντα Κώδικα δεν τους παρέχεται άλλο ένδικο βοήθημα. Το άρθρο αυτό για την αρμοδιότητα του Συμβουλίου που συγκροτείται ανά κατάστημα κράτησης, αναφέρεται σε παράνομες εντολές ή ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εντός ορισμένου καταστήματος κράτησης και όχι τις περιπτώσεις αποφάσεων της ΚΕΜ (κεντρική επιτροπή υπό τον Υπουργό) για μεταγωγή για την οποία υπάρχει άλλη ειδική διάταξη. Σε κάθε περίπτωση η κα Νικολάου «ξέχασε» να συμπεριλάβει στην επιστολή της την τελευταία περίοδο της διάταξης αφού καθιστά σαφές ότι δεν είναι εφαρμοστέο το άρθρο στις περιπτώσεις που η διοίκηση στερεί, ή καθυστερεί εγκληματικά την δυνατότητα άσκησής των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων όπως στην περίπτωση αυτή (το ρητά προβλεπόμενο είναι αυτό του άρθρου 9 παρ. 4 ΣΚ).
Μπροστά στον κίνδυνο ενός άμεσου θανάτου, που η ίδια η κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει, λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε κυρία Νικολάου.
Το κρίσιμο όμως είναι άλλο. Η διοίκηση μπροστά στο ενδεχόμενο άμεσου θανάτου κρατούμενου απεργού πείνας επικαλείται (αβάσιμους σε κάθε περίπτωση) νομικισμούς για να του επιρρίψει την ευθύνη. Η ευθύνη όμως της διοίκησης δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί.
Ότι ο κρατούμενος πρέπει να εξαντλήσει τα νομικά μέσα για να προβεί σε απεργία πείνας δεν ορίζεται πουθενά, ακόμη και να ίσχυε εν προκειμένω (που όμως δεν ισχύει αφού η διοίκηση στερεί το δρόμο για την εξάντησή τους). Όφειλε κατά την κα Νικολάου ο κρατούμενος να φτάσει μετά από χρόνια στο ΕΔΔΑ για να προβεί σε απεργία πείνας; Ο κυνισμός της δεν έχει όριο. Η απεργία πείνας, ρητά προβλεπόμενη και ρυθμιζόμενη ως μέσο, από το Σωφρονιστικό Κώδικα, είναι η κραυγή αγωνίας των κρατουμένων μπροστά στην αυθαιρεσία της διοίκησης. Κι εδώ δεν έχουμε απλώς αυθαιρεσία, αλλά συνειδητή ώθηση στην απελπισία από ένα δυστοπικό κρατικό μηχανισμό. Πρώτα η κυβέρνηση ψηφίζει φωτογραφικό νόμο που από μόνος του είναι ως διαδικασία νομοθέτησης τουλάχιστον αμφισβητούμενης συνταγματικότητας. Ακολούθως, η διοίκηση παραβίασε ακόμη και το νόμο αυτό και στη συνέχεια προσκαλεί τον κρατούμενο να προβεί σε δημιουργικές ερμηνείες για να εξεύρει τρόπο καταφυγής στη δικαιοσύνη αφού του στερούνται οι καθιερωμένοι.
Υπάρχει όμως και μια άλλη διάταξη την οποία "ξέχασε' η κα Νικολάου, παρά το ότι την εφάρμοσε με τη δικιά της απόφαση. Αυτή του άρθρου 9§3 ΣΚ, σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να παραγγέλλει τη μεταγωγή κρατουμένου για λόγους που συνδέονται με την ασφάλεια της χώρας ή τη δημόσια τάξη και σε περίπτωση κατεπείγοντος ή όταν απειλείται διασάλευση της τάξης και της ασφάλειας του καταστήματος, η μεταγωγή διατάσσεται από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής. Τι πιο κατεπείγον από την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του κράτους δικαίου;
Η σπουδή και η ταχύτητα που επέδειξε η κα Νικολάου για να συκοφαντήσει τη συνήγορο και συνάδελφό μας, αντίστοιχη της σπουδής που επέδειξε για την λήψη απόφασης μεταγωγής από το Βόλο στον Κορυδαλλό και από τον Κορυδαλλό στο Δομοκό την ίδια μέρα, θα ήταν προτιμότερο να επιδειχθεί για να σωθεί την ύστατη ώρα η ζωή ενός ανθρώπου που βρίσκεται στη μέγγενη ενός εκδικητικού εφιαλτικού διοικητικού μηχανισμού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση