ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ COVID-19 (RAPID TESTS)ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΟΔΥ
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / NTIME NEWS
Σφίγγει ο «κλοιός» για τους ανεμβολίαστους από το Σάββατο - Μόνο σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και εκκλησίες η ελεύθερη είσοδός τους

Αλλάζει το καθεστώς για τους ανεμβολίαστους πολίτες σε όλη την επικράτεια, από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας καταγράφει νέο μαύρο ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να πηγαίνουν χωρίς την επίδειξη rapid ή μοριακού τεστ μόνο σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, σε φαρμακεία και σε εκκλησίες.

Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σε χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια μόνο με επίδειξη αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ.

Επιπλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο σε Δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα μπορούν να προσέρχονται στην δουλειά τους με 2 rapid ή μοριακά τεστ εβδομαδιαίως, που σημαίνει ότι το κόστος για κάθε εργαζόμενο αυξάνεται στα 80 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και για τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και του ελέγχου ταυτοπροσωπίας.

Ειδικότερα, για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Εξαδάκτυλος: Rapid test στους ανεμβολίαστους και για τις εκκλησίες

Rapit test και στους ανεμβολίαστους που πηγαίνουν στην εκκλησία για να συμμετέχουν σε μαζικές λατρευτικές εκδηλώσεις, ζήτησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο Α. Εξαδάκτυλος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «είναι άλλο τα λατρευτικά καθήκοντα, που δεν μπορεί να μου τα στερήσει κανείς, να μπω σε μία εκκλησία να ανάψω ένα κερί, άλλο είναι όμως η συμμετοχή σε μία μαζική λατρευτική διαδικασία».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «για τη συμμετοχή σε μαζικές λατρευτικές εκδηλώσεις, τις λειτουργίες και τα μυστήριαχρειάζεται rapid test για τους ανεμβολίαστους».

Εστιάτορες: Σε άτυπο lockdown και πάλι η εστίαση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι εκτιμά ότι ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις τις εστίασης καθώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία θεωρεί πως από το μίνι lockdown, η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown.«Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους  χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο  Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και  παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ανεμβολίαστοι δίνουν μάχη στα νοσοκομεία

Για την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο Παπανικολάου μίλησε για ακόμη μία φορά ο διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος έκανε λόγο για «παρέλαση ανεμβολίαστων».

Στο 70% έχει φτάσει η θνητότητα στις εντατικές του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτές είναι ανεμβολίαστοι, δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι ο κορονοϊός θα τους δημιουργήσει προβλήματα και πηγαίνουν στο νοσοκομείο πάρα πολύ αργά ακόμη και μετά από 3 εβδομάδες από τη νόσηση.

«Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τους ανεμβολίαστους, είναι μπετόν, είναι παγόβουνο», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Γκάγκα: Δεν είναι καλά τα πράγματα

«Όλοι φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψουμε αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι καλά».

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, στη Βόρεια Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχουν λίγα κρεβάτια για ασθενείς Covid19.

«Οι ανάγκες μας κάνουν να μετατρέπουμε το σύστημα και το ιδιωτικό και το δημόσιο. Είναι σημαντικό να το προλάβουμε».

Σε ερώτηση αν τα μέτρα που πάρθηκαν θα μπορούν να προλάβουν μια ενδεχόμενη επιδείνωση απάντησε: «Για να προλάβουμε κάτι, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί» και πρόσθεσε ότι «ό,τι μέτρα και να βάλουμε εάν ο καθένας από εμάς δεν προσέξει δεν θα έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα». 

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα γιατί όπως εξήγησε και στις κοινότητες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουμε πάνω - κάτω ένα 50% εμβολιασμού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστήμιο αιγαιου
Πανεπιστημίου Αιγαίου: Μετονομάζεται το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
«Μετονομασία του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, χωρίς μεταβολή του επιστημονικού πεδίου...
Πανεπιστημίου Αιγαίου: Μετονομάζεται το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών