Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μείνει ανεξιχνίαστη η υπόθεση με τον θάνατο των τριών αδελφών στην Πάτρα μέσα σε τρία χρόνια ο καθηγητής Παθολογίας και Καρδιολογίας, Περικλής Νταβλούρος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτήν την στιγμή, μπορούμε να ξέρουμε μόνο τι δεν έχει συμβεί και όχι τι έχει συμβεί».
Ο Π. Νταβλούρος μιλώντας για το ιστορικό υγείας της μικρής Τζωρτζίνας ανέφερε ότι «αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο απινιδωτής στην μικρή Τζωρτζίνα, δεν έχει καταγράψει μια επικίνδυνη, θανατηφόρα αρρυθμία από αυτές που επιφέρουν τον θάνατο».
«Στον αιφνίδιο θάνατο παιδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη, ευθύνεται κυρίως η καρδιά, όμως υπάρχουν και άλλα αίτια. Σε πολλές περιπτώσεις, παρά τις εξετάσεις και την ενδελεχή έρευνα, μπορεί και να μην βρούμε ποτέ τίποτα, παρά τις ιστολογικές, τις τοξικολογικές και τις εξετάσεις DNA. Μεγάλο ποσοστό τέτοιων περιστατικών παραμένει ανεξιχνίαστο», υπογράμμισε.
Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «ένας προγεννητικός έλεγχος το πιθανότερο είναι να μην μας βοηθούσε να βρούμε κάτι, εκτός εάν κάποιος στην οικογένεια είχε κάποιο γνωστό πρόβλημα».
«Δεν είναι κληρονομικές όλες οι γονιδιακές παθήσεις. Το ότι δεν έδειξε κάτι ο γονιδιακός έλεγχος δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα» υπογράμμισε ο Περικλής Νταβλούρος ενώ επανέλαβε εμφατικά πως «ποσοστό έως 30% των θανάτων παιδιών και νέων, παραμένει ανεξιχνίαστο σε όλον τον κόσμο».
«Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι την ανακοίνωση των τελικών ευρημάτων»
«Μέσα στο πλαίσιο της συνολικής έρευνας είναι απαραίτητος και ο γονιδιακός έλεγχος στους γονείς και τα παιδιά. Έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και να δούμε όλο το γονιδίωμα και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οπωσδήποτε μιλάμε για γενετικό πρόβλημα στην περίπτωση αυτή. Πρέπει να ολοκληρωθεί όλος ο έλεγχος, τοξικολογικός και ιστολογικός, που είναι σε εξέλιξη» δήλωσε στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Γενετικής Ελένη Φρυσίρα, με αφορμή την εισαγγελική έρευνα για τους αιφνίδιους θανάτους των τριών κοριτσιών στην Πάτρα.
Μία η ημέρα μετά την ανακοίνωση της οικογένειας που ζήτησε να σταματήσει η συκοφάντησή της ως προς τα αίτια της τραγωδίας, η καθηγήτρια εξήγησε ότι η προσπάθεια εξιχνίασης των θανάτων δεν είναι πάντα εύκολη. «Υπάρχουν και τεχνικής φύσεως προβλήματα που μπορεί να δυσκολεύουν ένα σαφές αποτέλεσμα. Υπάρχουν και άλλοι επιγενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν» είπε η Ελένη Φρυσίρα και συμπλήρωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι την ανακοίνωση των τελικών ευρημάτων.
Την ώρα που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης φουντώνει και την υπόθεση έχει αναλάβει το τμήμα Ανθρωποκτονιών, που διερευνά τα αίτια των ανεξιχνίαστων θανάτων των μικρών κοριτσιών, η καθηγήτρια απέφυγε να σχολιάσει γιατί οι γιατροί έγραψαν «απροσδιόριστη αιτία θανάτου» λέγοντας «δεν ξέρω τι έγινε, δεν μπορώ να σας πω».
Για την «απροσδιόριστη αιτία θανάτου» των παιδιών, έκανε λόγο ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων ξεκαθαρίζοντας πως μεμονωμένα περιστατικά απροσδιόριστης αιτίας θανάτου σε μια οικογένεια τα οποία να οδηγούν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο οι ιατροδικαστές τα βλέπουν. «Στη συγκεκριμένη υπόθεση- το απροσδιόριστο του θανάτου προβληματίζει, γιατί έχουμε νοσηλευόμενο άτομο, άρα έχουμε και πλήρη ιατρική παρακολούθηση, νοσηλευτική παρακολούθηση και εργαστηριακή παρακολούθηση. Όταν ο θάνατος είναι ‘λογικός’, δηλαδή σχετίζεται με τη νόσο, τότε οι γιατροί εκδίδουν πιστοποιητικό θανάτου» δήλωσε στο newsbeast.gr.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη