Ανησυχητικά έχουν εξαπλωθεί οι μωβ μέδουσες, που βρίσκονται πλέον και σε πολλές παραλίες της Αττικής.
Η εμφάνισή τους αρχικά ήταν στο Ιόνιο. Όμως τα θαλάσσια ρεύματα έφεραν τα μαλάκια και στο Αιγαίο, στο Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική, στον Παγασητικό και τις Σποράδες, νότια της Εύβοιας και στις Κυκλάδες αλλά και… στον Αργοσαρωνικό.
Υπό το φόβο του τσιμπήματος, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που αποφεύγουν να κολυμπήσουν σε νερά στα οποία έχουν εντοπιστεί οι μωβ μέδουσες, μελετώντας το χάρτη «καταγραφής».
Όπως σημείωσε ο ωκεανολόγος Χαρίτων Χιντήρογλου, η μωβ μέδουσα «έχει μία αμυδρή κίνηση δεν μπορεί δυναμικά μεταφερθεί από ένα μέρος σε κάποιο άλλο σε τέτοιες περιπτώσεις περιμένουμε τα ρεύματα και το θεό άνεμο».
Αραιοί πληθυσμοί μωβ μεδουσών έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Αττική σε παραλίες στα Μέγαρα, την Ελευσίνα, τον Άγιο Κοσμά, τη Γλυφάδα, την Ανάβυσσο, τη Βάρη, τη Βουλιαγμένη και τη Σαρωνίδα.
Τι συμβαίνει όμως όταν τις συναντήσουμε ή αν ακόμη χειρότερα, έρθουμε σε επαφή;
Τσούξιμο και έντονος πόνος είναι το πρώτο πράγμα που αισθάνεται κανείς από το τσίμπημα της μώβ μέδουσας. Το σημείο όπου έχει δεχθεί το τσίμπημα θα πρέπει να ξεπλυθεί άμεσα με άφθονο θαλασσινό νερό.
Όπως εξήγησε η δερματολόγος Πέννυ Δαλαμπούρα στο Mega, «στη συνέχεια θα πρέπει να βγει έξω από τη θάλασσα και να αφαιρέσει όχι με γυμνό χέρι αλλά είτε με κάποια πλαστική τηλεκάρτα πιστωτική κάρτα ή ακόμη καλύτερα και με γάντι πλαστικό αν υπάρχουν κάποια υπολείμματα από τα πλοκάμια».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση