Μπάμπω-Χριστουγεννιάτικη συνταγή
H «Μπάμπω» αποτελεί ακόμα μέχρι και σήμερα το αγαπημένο φαγητό της Θράκης την περίοδο των Χριστουγέννων

Το έθιμο της «Μπάμπως» είναι ένα έθιμο που οι περισσότερες οικογένειες της Θράκης τηρούν μέχρι και σήμερα, αφού δεν έχει αξία μόνο λόγω παράδοσης, αλλά είναι και ένα πεντανόστιμο φαγητό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

Παραμονή των Χριστουγέννων σε όλα τα χωριά της Θράκης ξεκινούσε το σφάξιμο των γουρουνιών, καθώς τότε έληγε η νηστεία 40 ημερών των Χριστουγέννων και οι οικογένειες μπορούσαν να καταναλώσουν και πάλι κρέας

Οι Έλληνες της Θράκης έφτιαχναν αυτό το μοναδικό έδεσμα, τη Μπάμπω, που είναι το έντερο του γουρουνιού γεμιστό με κρέας, ρύζι και μπαχαρικά. «Μπάμπω» σημαίνει «γιαγιά» ή «μαμή». Δεν υπάρχει επίσημη βιβλιογραφία για το πώς συνδέεται αυτή η λέξη με αυτό χριστουγεννιάτικο φαγητό.

Στο παρελθόν ψηνόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε σιγανή φωτιά για να είναι έτοιμο όταν θα γύριζε η οικογένεια από την εκκλησία. Γι’ αυτό η «Μπάμπω» έχει καθιερωθεί ως ένα παραδοσιακό φαγητό για το πρωί των Χριστουγέννων.

Υλικά

  • ½ κιλό συκωτάκια μοσχαρίσια
  • ½ κιλό μοσχάρι
  • ½ κιλό χοιρινό με λίγο λίπος για να δώσει γεύση
  • 3 πράσα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1 κουταλιά σούπας μπούκοβο
  • αλάτι, μαυροπίπερο, ρίγανη
  • 2 μεγάλα έντερα μοσχαρίσια από μικρό μοσχάρι
  • ξύδι
  • 3 λεμόνια

Εκτέλεση

Το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάζουμε τα έντερα, τα πλένουμε πολύ καλά μέσα έξω και τα αφήνουμε μια ώρα σε νερό με ξίδι και λεμόνι. Τα ξαναπλένουμε καλά και τα βάζουμε μισή ώρα στο γάλα, κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα έχουμε έτοιμα για γέμισμα. Σε μια κούπα ανακατεύουμε όλα τα υλικά, τα οποία έχουμε περάσει από τη μηχανή του κιμά και τα ζυμώνουμε ελαφρά να ενωθούν. Δένουμε τις βάσεις των εντέρων και τα γεμίζουμε με τη βοήθεια της μηχανής του κιμά στην οποία έχουμε βάλει το εξάρτημα για την παρασκευή λουκάνικου ή με το χέρι με ειδικό χωνί. Τα τοποθετούμε σε ταψί και με ένα ξυλάκι από σουβλάκι τα τρυπάμε ώστε να μην σκάσουν στο ψήσιμο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kozani
Κυρ. Πιερρακάκης: «Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα»!
«Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συζητήσαμε με εκπαιδευτικούς πώς μπορεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και...
Κυρ. Πιερρακάκης: «Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα»!
amfitheatro.jpeg
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!
Έγιναν 108 τα τμήματα που απονέμουν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!