Το μακρινό 1931, γίνεται ένα έγκλημα, το οποίο είχε συγκλονίσει την κοινωνία και έχει χαρακτηριστεί μέχρι και σήμερα, σαν ένα από τα πιο αποτρόπαια στην Αθήνα.
Όλα ξεκίνησαν με έναν γάμο. Το 1921 ο Δημήτρης Αθανασόπουλος παντρεύτηκε τη Σοφία (Φούλα) Κάστρου κρυφά από την Άρτεμις Κάστρου, την μητέρα της. Ο γάμος παρέμεινε κρυφός μέχρι την πρώτη εγκυμοσύνη της Φούλας. Παρουσιάζοντας το γεγονός ως τετελεσμένο, οι τρεις του έμειναν τελικά μαζί στην περιοχή Χαροκόπου, επί της οδού Θησέως 101, στην Καλλιθέα
Το ζευγάρι είχε κάνει 3 παιδιά και η σχέση τους ήταν αρκετά καλή, αλλά η κόντρα μεταξύ του Αθανασόπουλου και της πεθεράς του δεν έλεγε να μειωθεί. Όσο περνούσε ο καιρός, οι καβγάδες και η διχόνοια στο ζευγάρι ήταν καθημερινότητα και ο Αθανασόπουλος κατηγορούσε την πεθερά του ότι έβαζε λόγια στην κόρη της. Ως αντίδραση σε αυτή την κατάσταση ο Αθανασόπουλος αρχίζει να βγαίνει με άλλες γυναίκες.
Τους τελευταίους μήνες το ζευγάρι ζούσε σε διάσταση. Ο Αθανασόπουλος κοιμόταν σε ξενοδοχείο και επισκέπτονταν το σπίτι μόνο για να βλέπει τα παιδιά και να παίρνει καθαρά ρούχα.
5 Ιανουαρίου 1931
Ο Αθανασόπουλος έχει διασκεδάσει με γυναίκες στα σεπαρέ του Φαλήρου και χτυπάει μέσα στη νύχτα την πόρτα του σπιτιού της Φούλας, εκείνος ήταν αρκετά μεθυσμένος. Το ζευγάρι καβγαδίζει και ο Αθανασόπουλος πέφτει να κοιμηθεί, πιωμένος και κατάκοπος.
Μετά από αυτή την κουβέντα η Φούλα πήγε κλαμένη στο δωμάτιο της μητέρας της κατηγορώντας τον άντρα της ότι την βίασε και της φέρθηκε με άσχημο τρόπο. Τη συζήτηση μάνας και κόρης άκουσε κι ο ξάδελφος Μοσκιός.
Η Άρτεμις, τότε νευρίασε πολύ και μίλησε με τον ανιψιό της τον Μοσκιό και του είπε να σκοτώσει τον Αθανασόπουλο. Τότε, πήγε στο δωμάτιο που κοιμόταν ο Αθανασόπουλος. Αρχικά οι δύο άντρες φιλονίκησαν μεταξύ τους, αλλά ο Αθανασόπουλος έδιωξε μετά από λίγο τον Μοσκιό από το δωμάτιο του για να συνεχίσει τον ύπνο του. Τότε ο Μοσκιός βγήκε έξω και επέστρεψε με το δολοφονικό περίστροφο, πυροβολώντας τον Αθανασόπουλο.
Η πρώτη σφαίρα τον βρήκε στο κεφάλι αλλά κατάφερε να σηκωθεί και να αρπάξει μία καρέκλα. Τότε τον βρήκε η δεύτερη, χαριστική βολή κι ο Αθανασόπουλος έπεσε νεκρός στο πάτωμα.
Το πτώμα και το λάθος
Έπρεπε να ξεφορτωθούν το πτώμα από το σπίτι και να καλύψουν την ενοχή τους. Αρχικά οι δράστες επιχείρησαν να κάψουν το σώμα του Αθανασόπουλο στην ταράτσα. Η άσχημη όμως μυρωδιά της καμένης σάρκας και ο καπνός, τους χάλασαν τα σχέδια.
Το ίδιο βράδυ, Μοσκιός και υπηρέτρια, έκοψαν το πτώμα του και συσκεύασαν τα τσουβάλια, η υπηρέτρια είχε εμπειρία από το χωριό της που έκοβε τα σφαχτά. Ζήτησαν επίσης τη βοήθεια του εραστή της μητέρας της Φούλας, Σπύρου Μαγουλόπουλου.
Επέλεξαν, λοιπόν, να ρίξουν το πτώμα στον Κηφισό για να μην το βρει κανείς, όμως το ρέμα στο σημείο που το πέταξαν ήταν ρηχό, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το άτυχο κορμί του Αθανασόπουλου. Την επόμενη μέρα δύο περαστικοί αντίκρισαν το θέαμα και κάλεσαν την Αστυνομία.
Κατευθείαν οι υποψίες πέφτουν στους ενόχους και συλλαμβάνονται μέχρι την δίκη.
Η δίκη
Η δίκη αρχίζει τον Φεβρουάριο του 1932. Όλη η Αθήνα παρακολουθεί τα πρόσωπα του συνταρακτικού δράματος και ακούει τις απολογίες τους.
Την Πέμπτη 10 Μαρτίου, η δίκη φτάνει στο δημοφιλέστερο σημείο της με την απολογία της Φούλας Αθανασοπούλου. Η σύζυγος του θύματος επί δυόμισι μέρες εξέθετε με απόλυτη σαφήνεια, διαύγεια και ευαισθησία ολόκληρη την ζωή της, τη συζυγική δυστυχία της, αλλά και τα περιστατικά της δολοφονίας.
Το ακροατήριο τότε, άρχισε να βλέπει με άλλο μάτι την υπόθεση και να αρχίσει να ακούει με συμπαθεια τα λόγια της συζύγου. Το δικαστήριο είχε άλλη γνώμη.
Η 45χρονη Άρτεμις Κάστρου και η 25χρονη Φούλα Αθανασοπούλου κρίθηκαν ένοχες και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο 18χρονος Δημήτριος Μοσκιός καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη για τη δολοφονία και 1 μήνας για παράνομη οπλοφορία.
Όμως όταν έφτασε η στιγμή που θα εκτελούσαν τις δύο γυναίκες, η κοινή γνώμη επηρέασε τους δικαστές, οι οποίοι αποφάσισαν εν τέλει την παροχή χάριτος και μετέτρεψαν την ποινή τους σε ισόβια δεσμά.
Ο Ιάκωβος Μοντανάρης την ίδια μόλις χρονιά έγραψε το λαϊκό τραγούδι «Κακούργα πεθερά» ή αλλιώς «Καημένε Αθανασόπουλε», το οποίο είχε τεράστια επιτυχία την εποχή εκείνη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη