Ποιες είναι οι 5 καλύτερες χώρες για εργαζόμενους γονείς
Αναλυτικά οι πέντε από τις καλύτερες χώρες για εργαζόμενους γονείς

Οι εργαζόμενοι γονείς χρειάζονται κάθε δυνατή βοήθεια. Ορισμένες χώρες την παρέχουν καλύτερα από άλλες.

Η Ισλανδία, για παράδειγμα, είναι μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους γονείς, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Bloomberg, η οποία εξετάζει πώς οι πολιτικές των κρατών επηρεάζουν την ποιότητα και κόστος της παιδικής φροντίδας για τους εργαζόμενους γονείς.

Η χώρα δαπανά υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ της – σχεδόν 1,8%, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – για την εκπαίδευση και τη φροντίδα της πρώτης παιδικής ηλικίας από οποιοδήποτε άλλο πλούσιο έθνος, σημειώνει το Bloomberg.

Αυτό το επίπεδο επενδύσεων συμβάλλει στο να καταστεί η παιδική φροντίδα σχετικά προσιτή στην Ισλανδία, όπου οι γονείς δαπανούν περίπου το 5% των αποδοχών τους για τη φροντίδα των παιδιών κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ δαπανούν μόλις το 0,3% του ΑΕΠ τους για την πρώιμη εκπαίδευση και την παιδική φροντίδα και οι Αμερικανοί γονείς, κατά μέσο όρο, δαπανούν περίπου το 19% των αποδοχών τους για το κόστος της παιδικής φροντίδας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η έκθεση χαρακτήρισε τις πέντε χώρες που ακολουθούν ως ξεχωριστά παραδείγματα για την ελάφρυνση του οικονομικού βάρους των εργαζόμενων γονέων:

  • Ισλανδία
  • Εσθονία
  • Γερμανία
  • Καναδάς
  • Νέα Ζηλανδία

Στις ΗΠΑ, η εκτεταμένη έλλειψη παιδικής φροντίδας και το αυξανόμενο κόστος ανατροφής των παιδιών είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών επαγγελματικής εξουθένωσης μεταξύ των γονέων. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι γονείς έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το εργατικό δυναμικό από την αρχή της πανδημίας, είτε προσωρινά είτε μόνιμα.

Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν παντού σε κάποιο βαθμό, αλλά ορισμένες χώρες φαίνεται να δεσμεύονται περισσότερο από άλλες να παρέχουν στους εργαζόμενους γονείς αρκετούς πόρους για να ελαφρύνουν αυτό το βαρύ φορτίο.

Οι εργαζόμενοι γονείς με περισσότερους πόρους στη διάθεσή τους είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με έρευνα του 2019 από το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο.

Ο Καναδάς, για παράδειγμα, δεσμεύτηκε το 2021 να δαπανήσει 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών για να μειώσει το κόστος της πρώιμης εκπαίδευσης και της παιδικής φροντίδας. Η χώρα επικαλέστηκε έρευνα που δείχνει ότι κάθε δολάριο που δαπανάται για την εκπαίδευση στην πρώιμη ηλικία αποφέρει οικονομική απόδοση έως και 2,80 δολάρια, δίνοντας σε περισσότερους γονείς την ελευθερία να συνεισφέρουν στο εργατικό δυναμικό.

Ομοίως, οι πολιτικές της Ισλανδίας που ωφελούν τους εργαζόμενους γονείς είναι ένας λόγος για τον οποίο η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πάνω από το 82% των ενήλικων γυναικών στην Ισλανδία συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2021. Αυτό συγκρίνεται με λίγο πάνω από το 75% στον Καναδά και περίπου 68% στις ΗΠΑ.

Οι περισσότερες από τις χώρες που αναφέρονται στην έκθεση έχουν ένα άλλο σημαντικό κοινό στοιχείο: όλες τους προσφέρουν ισχυρές πολιτικές παιδικής φροντίδας που καθιστούν την εκπαίδευση και τη φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία ευρέως διαθέσιμες και προσιτές, αν όχι δωρεάν.

Τα παιδιά στην Εσθονία ηλικίας μεταξύ 18 μηνών και 7 ετών έχουν εγγυημένη θέση σε ίδρυμα παιδικής φροντίδας, ενώ τα παιδιά της Γερμανίας έχουν εγγυημένη θέση μέχρι το δημοτικό σχολείο στα προγράμματα παιδικής φροντίδας “kita” της χώρας, τα οποία είναι δωρεάν σε ορισμένες πόλεις.

Η Νέα Ζηλανδία αποτελεί εξαίρεση, από αυτή την άποψη: Τα προγράμματά της για την προσχολική εκπαίδευση θεωρούνται κάπως ακριβά για τους γονείς.

Ωστόσο, η χώρα απέσπασε υψηλούς βαθμούς στην έκθεση του Bloomberg για την ποιότητα αυτών των προγραμμάτων, καθώς και για τη συρρίκνωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων – σε μόλις 5%, σύμφωνα με τον δείκτη Women in Work Index της PwC – που ωφελεί τις εργαζόμενες μητέρες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
Αναπληρωτές: Πρόσληψη 97 εκπαιδευτικών κλάδων Δ.Ε για να καλύψουν κενά σε Δημοτικά σχολεία- Ονόματα
Οι προσλαμβανόμενοι/ες οφείλουν να αναλάβουν υπηρεσία από την Τρίτη 26 έως και την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 απευθείας στη σχολική μονάδα, στην οποία...
Αναπληρωτές: Πρόσληψη 97 εκπαιδευτικών κλάδων Δ.Ε για να καλύψουν κενά σε Δημοτικά σχολεία- Ονόματα
παντειο
Τριήμερο συνέδριο στο Πάντειο πανεπιστήμιο: Η κινηµατογραφική κριτική στην Ελλάδα

Το πρώτο επιστημονικό συνέδριο που θέτει στο επίκεντρο τον κριτικό λόγο για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα ως αυτόνομο πεδίο μελέτης είναι εδώ. Με...

Τριήμερο συνέδριο στο Πάντειο πανεπιστήμιο: Η κινηµατογραφική κριτική στην Ελλάδα
ekpaideytikoi_apognosi
Σχολεία: Μια είδηση που τρομάζει εκπαιδευτικούς και γονείς και στη χώρα μας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να καταργήσουν την δημόσια εκπαίδευση. Μήπως εκεί οδηγείται και η Ελλάδα των funds στην εκπαίδευση και της ακραίας...
Σχολεία: Μια είδηση που τρομάζει εκπαιδευτικούς και γονείς και στη χώρα μας
σοβα
«Έβρεξε σοβάδες» σε σχολείο στη Λέσβο: Ακόμα ένα απαράδεκτο περιστατικό που... ευτυχώς δεν είχαμε θύματα
Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, την ημέρα που τα σχολεία γιόρτασαν την επέτειο του Πολυτεχνείου κι ενώ τα παιδιά βρίσκονταν στο κτήριο, έπεσαν σοβάδες...
«Έβρεξε σοβάδες» σε σχολείο στη Λέσβο: Ακόμα ένα απαράδεκτο περιστατικό που... ευτυχώς δεν είχαμε θύματα