ηλεκτρονικο εμπόριο
Στις διαδικτυακές αγορές, όμως, οι… άφαντοι πωλητές δεν λογοδοτούν, συνακόλουθα το σύνηθες είναι να υπόσχονται, ατεκμηρίωτα επιστημονικά, θαύματα.

Στα μέσα του περασμένου μήνα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απέστειλε μία (όχι και τόσο) ασυνήθιστη προειδοποίηση για συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής. Το όνομα του προϊόντος είναι KSM-66 Ashwagandha και αρκεί να ανατρέξει κανείς στο Διαδίκτυο για να διαπιστώσει πως διαφημίζεται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη μείωση της κορτιζόλης (της ορμόνης, δηλαδή, του στρες) και αύξηση της σωματικής και πνευματικής αντοχής. Τότε γιατί τόσος ντόρος;

Ο Οργανισμός σήμανε συναγερμό καθώς διαπιστώθηκε πως το εν λόγω προϊόν «περιέχει οπιοειδή ναρκωτική ουσία, συγκεκριμένα ηρωίνη, άγνωστης συγκέντρωσης». Και κάπου εδώ γεννάται το ερώτημα: Πόσο ασφαλές είναι κανείς να προμηθεύεται συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα από το Ιντερνετ; Και πώς μπορεί να προστατευθεί ο καταναλωτής;

Αλλωστε δεν πρόκειται για το μοναδικό παράδειγμα. Ιδίως δε, μέσα στην περίοδο της πανδημίας, τότε που μετρούσαμε διασωληνωμένους και νεκρούς, το διαδικτυακό εμπόριο ψευδών υποσχέσεων για συμπληρώματα και σκευάσματα που θα…ξόρκιζαν τον κορωνοϊό είδε μεγάλη άνθηση. Για την ιστορία, εκείνη την περίοδο κυκλοφορούσαν στις e-αγορές εμβόλια – μαϊμού έναντι του SARS-CoV-2, ενώ μήνες αργότερα ο οργανισμός για την ασφάλεια των φαρμάκων της Πορτογαλίας είχε αποστείλει μήνυμα στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς για συμπληρώματα διατροφής που πωλούνταν μέσω Διαδικτύου με ισχυρισμούς υγείας σχετικά με τoν Covid-19.

Και η λίστα συνεχίζεται… Υπό τα δεδομένα αυτά, «ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου, αναζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την αδειοδότηση των σκευασμάτων αλλά και τα… φίλτρα προστασίας που έχουν ενεργοποιηθεί για την προστασία των πολιτών.

Οπως ο ίδιος εξηγεί, τα συμπληρώματα διατροφής, σε αντίθεση με τα φαρμακευτικά προϊόντα, δεν υπόκεινται σε διαδικασία αδειοδότησης. Σύμφωνα με τον νόμο, ο παρασκευαστής ή ο θέτων σε κυκλοφορία στην Ελλάδα συμπληρώματα διατροφής γνωστοποιεί άμεσα στον ΕΟΦ την εν λόγω θέση σε κυκλοφορία.

Ενώ όμως ο έλεγχος είναι σαφώς πιο εφικτός και αποτελεσματικός στην… πραγματική αγορά, τα δαιδαλώδη ψηφιακά αγοραστικά δίκτυα μοιάζουν αχαλίνωτα. «Η αγορά προϊόντων (εν γένει) μέσω Διαδικτύου εγκυμονεί τους γνωστούς κινδύνους από την έλλειψη φυσικής επαφής με το επιθυμητό προϊόν καθώς επίσης από την έλλειψη βεβαιότητας για την αξιοπιστία της πηγής αγοράς. Για τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, για παράδειγμα, υπάρχουν τρόποι πιστοποίησης του καταστήματος (π.χ. ότι πράγματι πρόκειται για υπαρκτό φαρμακείο)», συμπληρώνει ο κ. Φιλίππου. Στις διαδικτυακές αγορές, όμως, οι… άφαντοι πωλητές δεν λογοδοτούν, συνακόλουθα το σύνηθες είναι να υπόσχονται, ατεκμηρίωτα επιστημονικά, θαύματα. «Η προσοχή επικεντρώνεται στις περιπτώσεις εκείνες όπου ένα προϊόν πωλείται «ως συμπλήρωμα διατροφής», ωστόσο η όλη παρουσίαση – προώθηση καταδεικνύει ότι ο καταναλωτής θα το παραγγείλει επειδή έχει πεισθεί ότι θα θεραπευτεί από κάποια ασθένεια. Δηλαδή πρόκειται για προώθηση φαρμάκου και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δυστυχώς που το προϊόν δεν είναι μόνο φάρμακο λόγω παρουσίασης, αλλά και λόγω συνθέσεως – δηλαδή, αποδεικνύεται ότι περιέχει φαρμακευτική δραστική ουσία, συχνά αδήλωτη στη συσκευασία».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα