Τα μπαχαρικά μπορούν πραγματικά να απογειώσουν ένα πιάτο, δίνοντας άρωμα και γεύση σε ό,τι μαγειρεύουμε.
Σημαντικό επίσης είναι να προμηθευόμαστε καλής ποιότητας μπαχαρικά, με έντονα αρώματα, και να τα αποθηκεύουμε σωστά κλεισμένα σε βάζα ή σε τσίγκινα κουτάκια που κλείνουν ερμητικά.
Επιπλέον εκτός από τις υπέροχες γεύσεις και αρώματα, όλα τα μπαχαρικά έχουν και φαρμακευτική χρήση και είναι ευεργετικά για την υγεία.
Μαύρο πιπέρι
Παρέα με το αλάτι, το μαύρο πιπέρι είναι το Α και το Ω όλων των συνταγών. Το μαύρο πιπέρι το βάζουμε σχεδόν παντού στη μαγειρική και το χρειαζόμαστε σε σκόνη αλλά και σε κόκκους, ώστε να έχουμε φρεσκοτριμμένο μυρωδάτο πιπέρι που κάνει τη διαφορά στο τέλος σε πιάτα όπως ζυμαρικά, ριζότο, ψητά κρέατα, ακόμα και στο τηγανητό αβγό.
Κανέλα
Στην ελληνική κουζίνα μπαίνει και σε συνταγές όπως σάλτσες ντομάτας, κιμά, στα κοκκινιστά γενικότερα, σε μαρινάδες, σε πιλάφια, σε γεμίσεις κ.ά. Είναι επίσης απαραίτητο μπαχαρικό για ζαχαροπλαστική. Η κανέλα είναι υπέροχη σε κέικ, μπισκότα, τάρτες, πίτες, αλλά και σε παντός ειδών κρέμες, από ρυζόγαλα μέχρι γαλατόπιτα, ακόμα και σε απλές κομπόστες.
Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ακόμα και σε τσάι, στον καφέ αλλά και σε φρέσκα smoothies. Προτιμούμε την κανέλα Κεϋλάνης, που έχει περισσότερα ευεργετικά στοιχεία και δυνατότερο άρωμα.
Γαρίφαλο
Συχνά πάει χεράκι-χεράκι με την κανέλα, σε συνταγές φαγητών και γλυκών. Η χρήση του είναι αντίστοιχη με της κανέλας, αλλά μπαίνει σε μικρότερη ποσότητα γιατί είναι έντονο.
Δάφνη
Η δάφνη χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές μαγειρικής και είναι σίγουρα ένα υλικό-κλειδί της μεσογειακής κουζίνας και όχι μόνο. Μπαίνει σε σούπες, μαγειρευτά, λαδερά, ψητά, μαρινάδες κ.ά. Επίσης, τα φύλλα της χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην καλύτερη συντήρηση αποξηραμένων φρούτων, όπως σύκα και σταφίδες.
Ρίγανη
Η βασίλισσα της ελληνικής κουζίνας, με αμέτρητες χρήσεις στη μαγειρική, από μαγειρευτά μέχρι ψητά, ενώ μπαίνει βέβαια και σε σαλάτες ή άλλα πιάτα ως γαρνιτούρα. Αξίζει να τονίζουμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες της ρίγανης, η οποία έχει πολύ σημαντική αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση, ενώ χρησιμοποιείται και σαν φυτικό αντιβιοτικό.
Κίμινο
Το κίμινο είναι ένα ενδιαφέρον μπαχαρικό που χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους και δίνει ένα πιο εξωτικό άρωμα στο φαγητό, που μπορεί είτε να το λατρέψεις είτε να το μισήσεις.
Το βάζουμε σε παραδοσιακές συνταγές, όπως σουτζουκάκια, σε πίτες, σε ψωμιά, σε συνταγές με αρνί και σε όσπρια. Ταιριάζει πολύ με γιαούρτι (σε αλμυρές συνταγές), ενώ είναι απαραίτητο συστατικό σε συνταγές για ινδικά κάρι. Είναι επίσης ευεργετικό για τη λειτουργία του μεταβολισμού και ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
Μοσχοκάρυδο
Αγαπημένο μπαχαρικό και απαραίτητο συστατικό σε μπεσαμέλ! Χρησιμοποιείται σε αλμυρές και γλυκιές συνταγές αλλά με μέτρο, γιατί η γεύση και το άρωμά του είναι αρκετά έντονα.
Πάπρικα
Η πάπρικα, πρέπει να υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία στη κουζίνα, πικάντικη, γλυκιά και καπνιστή.
Θυμάρι
Το «ξαδερφάκι» της ρίγανης, με υπέροχο άρωμα που ταιριάζει υπέροχα με κρέατα, ψάρια, αλλά και λαχανικά. Μπαίνει και σε σαλάτες, σε ψωμιά, πίτες, μαγειρευτά, αλλά το φόρτε του και η πιο συνήθης χρήση του είναι σε ψητά κρέατα, ψάρια και πουλερικά.
Βανίλια
Αγαπημένο συστατικό των γλυκών αλλά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και σε smoothies, κοκτέιλ, τσάι και καφέ, όπως και σε ιδιαίτερες αλμυρές συνταγές με γλυκιές νότες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη