Νέα τάση στην ψυχολογία
«Η τάση #fairflying θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα σε ανθρώπους που έχουν αυτοκτονικές σκέψεις»

Μια δημοφιλής τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται της τελευταίες ημέρες, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχία. Η τάση, που είναι εμπνευσμένη από μυθικά πλάσματα, έχει ανησυχήσει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σκληρές καταστάσεις για τους νέους.

Η αναζήτηση για το #fairyflying στο TikTok οδηγεί σε βίντεο με ενοχλητικές εικόνες που πολλοί συγκρίνουν με ψεύτικα βίντεο «αυτοκτονίας δια απαγχονισμού», τα οποία φαινομενικά δείχνουν άψυχα, ακέφαλα σώματα να λικνίζονται στον αέρα. Οι TikTokers συμμετέχουν στην πρόκληση – με 66 εκατομμύρια προβολές από την Τετάρτη – δημοσιεύοντας παρόμοια βίντεο με τις ανησυχητικές εικόνες.

Σε ένα κλιπ 11 δευτερολέπτων που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου, η δημιουργός περιεχομένου @emmytherattypatty φαίνεται αιωρείται στον αέρα, ενώ το κεφάλι της είναι καλυμμένο. Με μια ματιά, φαίνεται σαν να κρεμιέται, αλλά στην πραγματικότητα στέκεται πάνω στο κομοδίνο με τα Crocs να κρέμονται από τις φτέρνες της, ενώ κουνάει τα χέρια της.

«Τρομοκρατήθηκα πριν καταλάβω τι συνέβαινε», έγραψε ένας ανήσυχος σχολιαστής κάτω από το viral βίντεο με τις 3 εκατομμύρια προβολές.

Η Post απευθύνθηκε στο TikTok για να σχολιάσει πώς η πλατφόρμα μπορεί να καταπολεμήσει αυτή τη νέα viral τάση – καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το δυνητικά επικίνδυνο περιεχόμενο. Η εφαρμογή έχει προηγουμένως καταρρίψει τις κατηγορίες ότι παρέχει βήμα για επικίνδυνες προκλήσεις.

«Στο TikTok, απαγορεύουμε αυστηρά και αφαιρούμε περιεχόμενο που προωθεί επικίνδυνες συμπεριφορές με προτεραιότητα την ασφάλεια της κοινότητάς μας», δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας κοινωνικών μέσων ενημέρωσης με έδρα την Κίνα στη nypost.com, μετά τον θάνατο ενός 13χρονου αγοριού που συμμετείχε στην πρόκληση «Benadryl» τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η νέα πρόκληση εμπεριέχει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας, καθώς τα βίντεο συχνά παρουσιάζονται με «χαριτωμένο» και όχι προφανώς αρνητικό τρόπο. «Η τάση #fairflying θα μπορούσε να πυροδοτήσει ή να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα σε ανθρώπους που έχουν αυτοκτονικές τάσεις ή έχουν αγαπημένα πρόσωπα που έχουν επιχειρήσει ή διαπράξει αυτοκτονία», δήλωσε ο Dr. Josh Stein, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων.

«Ακόμη και στην πιο αθώα μορφή τους, τα βίντεο που απεικονίζουν ανθρώπους να κρέμονται θα μπορούσαν να είναι ενοχλητικά για κάποιους», πρόσθεσε ο Δρ Stein. «Είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις του TikTok και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – τα πράγματα γίνονται ζωντανά και χωρίς επίγνωση των πιθανών συνεπειών ή των προειδοποιήσεων».

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος ανώνυμος λογαριασμός TikTok, που αναφέρεται ως @fairypowers123456, διαθέτει έναν καταιγισμό από βίντεο με σχετικό περιεχόμενο. Παρόλο που οι λεζάντες των βίντεο αναφέρονται σαφώς στο #fairyflying, ορισμένοι θεατές μπερδεύτηκαν για το τι έβλεπαν.

«Δεν μπορεί να είμαι ο μόνος που στην αρχή νόμιζα ότι ήταν κάτι άλλο», παραδέχτηκε ένας θεατής. «Βοήθεια, είμαι τόσο μπερδεμένη», παρακάλεσε μια άλλη.

Η άποψη των ειδικών ανησυχεί

Καθώς τα κλιπ συνεχίζουν να κυκλοφορούν, οι ανησυχίες στην ιατρική κοινότητα έχουν αυξηθεί. «Τα βίντεο είναι ενοχλητικά επειδή αυτό που βλέπεις είναι πόδια που κρέμονται, κάτι που μιμείται την αυτοκτονία με απαγχονισμό», δήλωσε η Alicia D. Akins, Ph.D., σύμβουλος ψυχικής υγείας που ειδικεύεται στη θεραπεία εφήβων.

«Ένα άτομο που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να μην σκέφτεται λογικά, ειδικά ένα παιδί», πρόσθεσε η Akins με έδρα την Ατλάντα. «Μπορεί να τους γεννηθεί μια ιδέα που δεν είχαν σκεφτεί πριν δουν αυτά τα βίντεο. Κάτι που αποδεικνύεται από τη θεωρία της κοινωνικής μάθησης του Bandura, η οποία υποστηρίζει ότι η παρατήρηση και η μοντελοποίηση, παίζουν πρωταρχικό ρόλο στο πώς και γιατί οι άνθρωποι μαθαίνουν. Μιμούμαστε αυτό που βλέπουμε, παρακολουθούμε και μας δείχνουν».

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας ενθαρρύνουν τους γονείς να είναι επιμελείς στην παρακολούθηση του χρόνου των παιδιών τους στην οθόνη. «Πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε, ποια είναι η απήχηση εδώ και γιατί αυτό βρίσκει απήχηση στον κόσμο;» δήλωσε η Dr. Danielle Roeske, αντιπρόεδρος των υπηρεσιών διαμονής σε κέντρο ψυχικής υγείας. «Τι λέει αυτό το είδος περιεχομένου για την κοινωνία μας και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να συνδεθούμε; Πρέπει να σοκαριστούμε για να συνδεθούμε μεταξύ μας;».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

stratos-arxiloxias-500-1200x675.jpg
Ένοπλες Δυνάμεις: Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία από το 2025
Το 2025 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα, βασισμένη στο φινλανδικό πρότυπο, το οποίο έχει κερδίσει...
Ένοπλες Δυνάμεις: Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία από το 2025
Άγιος Βασίλης με βέργες
Χριστούγεννα στη Γερμανία: Όταν ο Άγιος Βασίλης έκανε «δώρο» βέργες για να χτυπήσει τα άτακτα παιδιά
Οι σκοτεινοί βοηθοί του Άγιου Βασίλη στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Ευρώπης
Χριστούγεννα στη Γερμανία: Όταν ο Άγιος Βασίλης έκανε «δώρο» βέργες για να χτυπήσει τα άτακτα παιδιά