Thumbnail
Ποια είναι η βασική αιτία καβγάδων των ζευγαριών

Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν και είναι υγιές σε κάποιο πλαίσιο, αλλά εκτός από τους προφανείς λόγους, κάτι άλλο κρύβεται από «κάτω».

Στην πραγματικότητα, οι σύντροφοι τσακώνονται κυρίως όταν πιστεύουν ότι το ταίρι τους δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνονται. Τσακώνονται εξαιτίας του πόνου της αποσύνδεσης.

Η αποσύνδεση

Η αποσύνδεση συμβαίνει πιο συχνά στις προσωπικές σχέσεις, όταν ο φόβος ή το άγχος στον έναν προκαλεί μια αίσθηση ανεπάρκειας στον άλλο.

Υπάρχει ένας μηχανισμός επιβίωσης που παρατηρείται στα περισσότερα κοινωνικά ζώα, όπου ο φόβος και το άγχος των θηλυκών μελών της αγέλης χρησιμεύει ως ένα αυτόματο σύστημα συναγερμού για να διεγείρει την επιθετική-προστατευτική συμπεριφορά των αρσενικών μελών, αναφέρει η Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων. Η καλύτερη αίσθηση της όσφρησης και ακοής των θηλυκών, τις καθιστά πιο ευαίσθητες στον κίνδυνο και πιο κατάλληλες για να λειτουργούν ως κοινωνικοί συναγερμοί. Όταν τα θηλυκά τρομάζουν, τα ισχυρότερα (και πιο αναλώσιμα) αρσενικά συχνά σχηματίζουν μια αμυντική περίμετρο γύρω από την απειλούμενη αγέλη, σύμφωνα με το healthstories.gr.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πιο κοινωνικά δομημένος από εκείνον οποιουδήποτε άλλου ζώου. Σε μας, αυτός ο πρωτόγονος διαδραστικός μηχανισμός παίρνει πιο περίπλοκες μορφές που υπονομεύουν (αφανώς) τις προσωπικές μας σχέσεις.

Ανθρώπινη συμπεριφορά

Αντιμέτωπος με το άγχος ή το φόβο μιας γυναίκας, ένας άντρας συνήθως ανταποκρίνεται με προστασία/υποστήριξη. Αλλά αν δεν ξέρει πώς να προστατεύσει/υποστηρίξει ή αισθάνεται αποτυχημένος ως προστάτης, είναι πιθανό να στρέψει την επιθετικότητα πάνω της (συνήθως με τη μορφή της κριτικής, «ανώτερης συλλογιστικής», ελέγχου κλπ) ή να την συγκρατήσει μέσα του αποσυρόμενος στην απογοήτευση. Ο θυμός ή η απόσυρση από τους άνδρες συχνά διεγείρει το άγχος ή το φόβο της απομόνωσης στις γυναίκες, ακόμα και όταν η απόσυρση ή ο θυμός του δεν έχει σχέση μαζί της.

Σε γενικές γραμμές, ένας άντρας είναι πιθανό να αποτραβηχτεί, να είναι επικριτικός, αμυντικός, ή περιφρονητικός αν βιώνει ή προσπαθεί να αποφύγει να βιώσει αισθήματα αποτυχίας ή ανεπάρκειας ως πάροχος, προστάτης ή εραστής. Μια γυναίκα είναι πιθανό να γίνει επικριτική, αμυντική ή περιφρονητική αν βιώνει ή της υπενθυμίζουν ότι έχει βιώσει φόβο μήπως πάθει κακό, απομόνωση ή αποστέρηση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητές
«Κάνουν τα παιδιά μας μπαλάκι του πινγκ-πονγκ!»: Στα όριά τους οι γονείς για την κατανομή σε Γυμνάσια και Λύκεια
Περίεργα ανακατέματα μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια: Ανακατανομή ή μεθόδευση για μετακομίσεις και «ξαφνικό θάνατο»
«Κάνουν τα παιδιά μας μπαλάκι του πινγκ-πονγκ!»: Στα όριά τους οι γονείς για την κατανομή σε Γυμνάσια και Λύκεια