Όταν κάποιο νέο άτομο μπει στη ζωή μας, συνήθως μπορεί να αγνοούμε κάποιες κόκκινα προειδοποιητικά σημάδια—αυτά τα αναμφισβήτητα σημάδια που μας προειδοποιούν να προχωρήσουμε με προσοχή. Τι γίνεται όμως με εκείνα τα πιο διακριτικά σημάδια, αυτά που είναι ιδιόμορφα και διασκεδαστικά αλλά όχι άμεσα ανησυχητικά;
Αυτό αποκαλεί το TikTok “μπεζ σημαία”, αλλά μπορεί να μην είναι πάντα τόσο… ευγενικό όσο υποδηλώνει το όνομα. Σίγουρα, πρόκειται για ιδιορρυθμίες που στην αρχή φαίνονται αθώες, ακόμη και ελκυστικές, αλλά μπορεί να υπαινίσσονται βαθύτερες ασυμβατότητες καθώς η σχέση ωριμάζει.
Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε βγει σε μερικά ραντεβού με κάποιον που έχει μια ασυνήθιστη τάση να ονομάζει όλα τα φυτά του και να κάνει περιστασιακές συζητήσεις μαζί τους. Χαριτωμένο ή ανησυχητικό;
Αν και αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι εγγενώς προβληματικές, δικαιολογούν έναν προβληματισμό. Επειδή, καθώς η σχέση εξελίσσεται, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτές οι μπεζ σημαίες μπορούν είτε να εμβαθύνουν τον δεσμό είτε να υπογραμμίσουν θεμελιώδεις διαφορές στις αξίες ή στα στυλ επικοινωνίας.
Ακολουθούν δύο τύποι μπεζ σημαιών που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα βαθύτερο πρόβλημα συμβατότητας και πιθανόν να γίνουν… κόκκινα σημαιάκια.
Απροθυμία να δεσμευτείτε σε μικρές υποσχέσεις
Επιφανειακά, αυτό μπορεί να φαίνεται σαν λήθη ή απλή παράβλεψη. Ο σύντροφός σας μπορεί να πει, «Ας δούμε αυτήν την ταινία αύριο το βράδυ» ή «Θα σε καλέσω αμέσως πίσω» και μετά να μην το κάνει. Ενώ αυτά τα μικρά λάθη μπορεί να φαίνονται αβλαβή στην αρχή μιας σχέσης, ειδικά όταν ο ενθουσιασμός είναι υψηλός, μπορεί να δείχνουν ένα μοτίβο. Εάν κάποιος δυσκολεύεται να τηρήσει μικρές δεσμεύσεις, θα μπορούσε να είναι προπομπός για να μην εκπληρώσει μεγαλύτερες, πιο σημαντικές υποσχέσεις στο μέλλον.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη και να εισαγάγει αμφιβολίες στη σχέση, υποδηλώνοντας ενδεχομένως ένα βαθύτερο πρόβλημα με την αξιοπιστία.
Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Qualitative Health Research εμβάθυνε στην ψυχολογία πίσω από τη «λήθη». Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, άτομα με κυστική ίνωση, ανέφεραν συχνά τη λήθη ως λόγο για τη μη τήρηση των θεραπειών με νεφελοποιητή. Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα έδειξε ότι η λήθη δεν ήταν πάντα ένα τυχαίο σφάλμα στη μνήμη. Αντίθετα, έγινε εργαλείο ή μηχανισμός για ορισμένους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα εκείνους που είναι λιγότερο προσκολλημένοι, να εξορθολογίσουν και να ομαλοποιήσουν τη μη συμμόρφωσή τους. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι η λήθη μπορεί μερικές φορές να είναι μια συνειδητή ή υποσυνείδητη στρατηγική για τη διαχείριση των προσδοκιών, των κοινωνικών πιέσεων ή της προσωπικής απροθυμίας.
Στις ρομαντικές σχέσεις, μια παρόμοια δυναμική μπορεί να υπάρχει όταν ένας νέος σύντροφος ξεχνά συχνά μικρές υποσχέσεις. Μπορεί να μην είναι μια απλή παράβλεψη, αλλά μια ψυχολογική στρατηγική για τη διαχείριση της πολυπλοκότητας των αυξανόμενων ρομαντικών προσδοκιών και δεσμεύσεων. Μια τέτοια… λησμονιά μπορεί να λειτουργήσει ως φραγμός, επιτρέποντας σε ένα άτομο να περιηγηθεί στις πιέσεις της σχέσης χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσει βαθύτερα ζητήματα κατά μέτωπο. Μπορεί να αποφεύγουν δεσμεύσεις, να θέτουν όρια ή ακόμη και να σηματοδοτούν έναν δισταγμό που δεν εκφράζουν προφορικά.
Δραστηριότητες επιλεκτικής ακρόασης ή «επιλογής» όσων πρέπει να κάνετε μαζί
Αυτή η μπεζ σημαία εμφανίζεται όταν ο σύντροφός σας φαίνεται να δίνει προσοχή μόνο σε επιλεγμένα μέρη των συνομιλιών. Μπορεί να ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό όταν συζητούν για κοινά ενδιαφέροντα ή τα προσωπικά τους χόμπι, αλλά αποσπώνται όταν συζητάτε για την ημέρα σας ή μοιράζεστε κάτι προσωπικό. Αν και μπορεί αρχικά να μοιάζει σαν μια αβλαβής ιδιορρυθμία (όλοι έχουν τα αγαπημένα τους θέματα, σωστά;), μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη βαθύτερης συναισθηματικής επένδυσης ή ενσυναίσθησης.
Μακροπρόθεσμα, το να αισθάνεσαι υποτιμημένος μπορεί να επηρεάσει την ικανοποίηση από τη σχέση και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Ενώ κάθε άτομο έχει τις αγαπημένες του δραστηριότητες και θέματα ενδιαφέροντος, το ιδανικό σε μια εκκολαπτόμενη σχέση είναι να καλλιεργείς και να θρέφεις κοινά πάθη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Marriage and Family διερεύνησε κοινές δραστηριότητες στις σχέσεις.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι σύζυγοι που ένιωθαν ήδη δυσαρεστημένοι στις σχέσεις τους είχαν μεγαλύτερη τάση να συμμετέχουν σε αμοιβαίες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ακόμα κι αν δεν τις απολάμβαναν πραγματικά, φαινομενικά σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τον δεσμό τους με τους συζύγους τους.
Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του γνήσιου αμοιβαίου ενδιαφέροντος και της συναισθηματικής επένδυσης σε μια σχέση. Δεν είναι μόνο να περνάτε χρόνο μαζί, αλλά να εκτιμάτε πραγματικά και να εκτιμάτε ο ένας την παρουσία και τις προοπτικές του άλλου.
Πηγή: enikos.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη