Είναι πολύ σημαντικό, όταν ακολουθούμε μία διατροφή να κάψουμε λίπος και όχι μυϊκή μάζα. Γι΄αυτό, όπως αποκαλύπτει νεότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers, η αύξηση της πρωτεΐνης στα γεύματα όταν κάνουμε δίαιτα είναι ένα τρόπος να αποτρέψουμε την απώλεια μυϊκής μάζας.
Ειδικότερα, ακόμα και μια μικρή αύξηση στην πρόσληψη της πρωτεΐνης των διαιτώμενων, από το 18% στο 20%, αρκεί για να επιλέξουν ορθότερα τις τροφές που θα καταναλώσουν, σύμφωνα με τα δεδομένα που αναλύθηκαν. Επιπλέον, ακόμα ένα όφελος ήταν μειωμένη απώλεια άλιπης σωματικής μάζας που συχνά συνδέεται με την απώλεια βάρους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Obesity.
Συνήθως τα διαιτητικά πλάνα επικεντρώνονται στον περιορισμό των θερμίδων και όχι στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνονται και πολλές φορές τα άτομα ελαττώνουν την πρόσληψη πολύτιμων τροφών που περιέχουν ψευδάργυρο και σίδηρο.
«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μια τέτοια μικρή αλλαγή κατά τη διάρκεια της δίαιτας συνδυάστηκε με υψηλότερη πρόσληψη πράσινων λαχανικών και μειωμένη πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης» εξηγεί η η Sue Shapses, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στη Σχολή Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών (SEBS) του Rutgers.
Η αύξηση της πρωτεΐνης έχει συσχετιστεί με οφέλη για την υγεία, χωρίς ωστόσο να έχει διερευνηθεί εκτενέστερα η σχέση μεταξύ της πρόσληψης πρωτεϊνών και της ποιότητας της διατροφής.
Τα πλεονεκτήματα
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων από 200 αντρών και γυναικών, ηλικίας μεταξύ 24 και 75 ετών, που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές στο Πανεπιστήμιο Rutgers. Οι συμμετέχοντες, ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος, ανήκαν στην κατηγορία είτε των παχύσαρκων είτε των υπέρβαρων και ακολούθησαν μια δίαιτα με έλλειμμα 500 θερμίδων μαζί με συμβουλές διατροφικές για έξι μήνες.
Με την καθοδήγηση των ειδικών και με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, τα άτομα κατανάλωναν το 18% της θερμιδικής τους πρόσληψης σε άπαχη πρωτεΐνη, όπως πουλερικά, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, ψάρια, όσπρια και γαλακτοκομικά και το υπόλοιπο των θερμίδων τους σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αντίστοιχα, δε θα έπρεπε να καταναλώνουν κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη και αλάτι.
Έπειτα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: όσους λάμβαναν λιγότερη πρωτεΐνη (18% των συνολικών θερμίδων) και υψηλότερη πρωτεΐνη (20% των συνολικών θερμίδων).
Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης:
- Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων έχασαν την ίδια ποσότητα βάρους – περίπου το 5%– σε διάστημα έξι μηνών.
- Τα άτομα της ομάδας με την υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης επέλεξαν συνολικά πιο υγιεινές τροφές άτομα της ομάδας, αυξάνοντας την πρόσληψη των πράσινων λαχανικών και περιορίζοντας τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά.
- Οι συμμετέχοντες της ομάδας με την υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης διατήρησαν καλύτερα την άλιπη μυϊκή τους μάζα.
Πηγή: ygeiamou
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη