γάτα
Τι «κακό» έχει ο αριθμός 13;

Η σημερινή μέρα, Παρασκευή και 13, θεωρείται από πολλούς κάπως... γρουσούζικη. Γιατί, όμως, επικρατεί αυτή η θεωρία εδώ και τόσα πολλά χρόνια; Πόσοι ξέρουν πώς ξεκίνησε και γιατί υπάρχει αυτή ιδέα για τον αριθμό 13.

Λαογράφοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δεισιδαιμονία πριν από τον 19ο αιώνα, αλλά η ημερομηνία εδώ και καιρό συνδέεται με γεγονότα ιστορικά και θρησκευτικά, σύμφωνα με την Independent.

Ο Ιησούς, σύμφωνα με τα καθολικά πιστεύω, ο Ιησούς σταυρώθηκε Παρασκευή και 13. Από την άλλη, ο λογοτέχνης Geoffrey Chaucer έχει κάνει αναφορές στα έργα του για ατυχία τη συγκεκριμένη μέρα. Όπως γράφει στο Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ», είναι μια «κακή μέρα για να ξεκινήσεις ένα ταξίδι».

Άλλοι μελετητές, πάντως, εκτιμούν ότι η αρχή του μύθου για την Παρασκευή και 13 πηγαίνει πίσω στη μεσαιωνική Ευρώπη και συγκεκριμένα την ημερομηνία που ο Πάπας σε συνεννόηση με τον βασιλιά Φίλιππο Δ' της Γαλλίας αποφασίζει να εκδώσει διάταγμα σύλληψης των Ναϊτών Ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307.

Αυτός ο μύθος τράβηξε την προσοχή του κοινού, καθώς πολλοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, έγραψαν για θεωρίες συνωμοσίας που πλανόνται μέχρι και σήμερα γύρω από τη σύνδεση των Ναϊτών Ιπποτών με τον μασονισμό και το Άγιο Δισκοπότηρο.

Τι «κακό» έχει ο αριθμός 13;

Η προέλευση της φοβίας για το 13, μπορεί να πηγαίνει και πολύ πιο πίσω χρονικά. Για παράδειγμα, ορισμένοι θεωρούν ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης έκατσε στην 13η θέση στο τραπέζι του τελευταίου δείπνου.

Μαζί με τον Ιησού, υπήρχαν 12 μαθητές σε αυτό το γεύμα. Ακόμα και αν δεν υπάρχει άμεση σύνδεση ότι ο Ιούδας έκατσε στη 13η θέση, ο αριθμός των επισκεπτών στο Μυστικό Δείπνο και η βαρύτητα που είχε η θρησκεία στη ζωή των ανθρώπων, ήταν αρκετά για να εδραιωθεί η ιδέα του 13 ως άτυχος αριθμός σε δυτικούς πολιτισμούς.

Αμερικανική ομάδα έχει προσπαθήσει να απομυθοποιήσει αυτά τα πιστεύω. Έτσι, η «Λέσχη των 13» συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου 1881, αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό με τον αριθμό.

Με αυτή τη λογική λοιπόν, η ομάδα συνεδρίαζε κάθε μήνα στις 13 και έσπαγαν καθρέφτεςπετούσαν αλάτι και περνούσαν κάτω από σκάλες. Όλα αυτά τα έκαναν καταγράφοντάς τα, ενώ σημείωναν τον τρόπο που μπορεί να πέθαιναν τα μέλη.

 

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η ομάδα άρχισε να μεγαλώνει γιατί είχε κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων, φτάνοντας να έχει 400 μέλη -μάλιστα, ανάμεσά τους ήταν και πρόεδροι των ΗΠΑ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
“Gigil”, “alamak”, “salakot”: TΙ σημαίνουν οι νέες λέξεις που προστέθηκαν στο Λεξικό της Οξφόρδης
Νέες Λέξεις Στο Λεξικό Οξφόρδης: Το Gigil και άλλες Αμετάφραστες Λέξεις από Διάφορες Γλώσσες
“Gigil”, “alamak”, “salakot”: TΙ σημαίνουν οι νέες λέξεις που προστέθηκαν στο Λεξικό της Οξφόρδης
sxoleio
Εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών η επόμενη μισθοδοσία
Εκπαιδευτικοί: Η μισθοδοσία σε μόνιμους και αναπληρωτές μέσα στον Απρίλιο
Εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών η επόμενη μισθοδοσία
22_12_17disprosita.jpeg
Οι νέοι καθαροί μισθοί των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε προβληματικές - παραμεθόριες περιοχές
Αυξήσεις και νέα δεδομένα στους μισθούς για όσους υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές
Οι νέοι καθαροί μισθοί των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε προβληματικές - παραμεθόριες περιοχές