Μιλάμε για το φυσικό ζυμωτό ψωμί, το προζυμένιο, μια τροφή που οι διατροφολόγοι συνιστούν να εντάξουμε στη διατροφή μας, κατά προτίμηση για πρωινό, λόγω των πλεονεκτημάτων του για την πέψη!
Όπως διαβάζουμε στο The Issue, που επικαλείται όσα είπε η διατροφολόγος Cristina Barrous στη Vogue.it, «το ψωμί με προζύμι περιέχει γαλακτοβάκιλλους, μικροοργανισμούς που ξαναπληθαίνουν την εντερική μικροχλωρίδα και προάγουν την καλύτερη πέψη».
«Το αποτέλεσμα είναι μια πιο υγιής κοιλιά», τονίζει.
Επιπλέον, η ειδικός επισημαίνει ότι η κοιλιά δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι επίπεδη: «Μια υγιής κοιλιά δεν είναι απαραίτητα επίπεδη, ακόμα κι αν απολαμβάνεις καλή πεπτική υγεία, γιατί το σχήμα της κοιλιάς μας δεν είναι το ίδιο για όλους».
Η σημασία των γαλακτοβακίλλων
Με την έκφραση «ζυμωτό» ή «ξινόζυμο», εννοούμε το μείγμα αλευριού και νερού που αφήνεται να ωριμάσει για μια περίοδο μεταβλητής διάρκειας, κατά την οποία οι μαγιές και τα βακτήρια που υπάρχουν στον αέρα και στο αλεύρι δίνουν ζωή στη διαδικασία ζύμωσης, ευνοώντας τη φυσική διόγκωση).
«Στο φυσικό ζυμωτό ψωμί, ωστόσο, οι γαλακτοβάκιλλοι υπάρχουν στο προζύμι κατά τη διαδικασία του ψησίματος, κάνοντας το ψωμί πιο υγιεινό. Στην πραγματικότητα, βελτιώνουν τις θρεπτικές του ιδιότητες, κάνουν τα θρεπτικά συστατικά πιο βιοδιαθέσιμα (απορροφούνται πιο εύκολα από τον οργανισμό), εξουδετερώνουν ορισμένα αντιθρεπτικά συστατικά (ουσίες που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών) που υπάρχουν στο αλεύρι και μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα . Το ποιοτικό ψωμί, που παράγεται με ακατέργαστα αλεύρια, με προζύμι, είναι βασική πηγή υδατανθράκων , ενέργειας για τον οργανισμό και τροφής για τον εγκέφαλο», λέει η Cristina Barrous.
Διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Josep Trueta στη Χιρόνα της Ισπανίας, επιβεβαίωσαν ότι αυτό το είδος ψωμιού μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας.
Το γεγονός ότι το ψωμί με προζύμι έχει χωνευτικά οφέλη δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσεις την ποσότητα καθημερινά. Στην πραγματικότητα μιλάμε για αντικατάσταση του ψωμιού που τρως καθημερινά με ζυμωτό ψωμί καλής ποιότητας. Το ψωμί με προζύμι μπαίνει στη λίστα των προβιοτικών τροφών που μπορούμε να καταναλώνουμε τακτικά, όπως φυσικό γιαούρτι, κεφίρ ή σπιτικά τουρσιά. Πρόκειται για τροφές που προάγουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας, με αντίκτυπο σε πολλαπλά επίπεδα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ