Σήμα κινδύνου για δεκάδες χωριά και 1.000.000 στρέμματα στον κάμπο Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών εκπέμπουν κάτοικοι και τοπικοί φορείς, καθώς σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ο επί 65 χρόνια ακαθάριστος Αξιός ποταμός, θα «καταπιεί» την πεδιάδα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις περιουσίες τους αλλά και τον βασικό τροφοδότη της γεωργικής οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας.
Aποκαλυπτική είναι η αυτοψία του Thesstoday.gr στην κοίτη του ποταμού Αξιού, που σύμφωνα με τους αρμόδιους, δεν έχει καθαριστεί όλα αυτά τα χρόνια, με τις εικόνες να είναι απογοητευτικές: Μπάζα, πυκνή βλάστηση αλλά και ένα αυτοσχέδιο μαντρί έχει στηθεί, ακριβώς κάτω απο τη γέφυρα. Μέσα στο ποτάμι έχουν δημιουργηθεί «νησιά» από φερτά υλικά, ενώ με το πέρασμα των χρόνων έχουν φυτρώσει ακόμη και δέντρα. Οι τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για μια «ωρολογιακή βόμβα» που θα «σκάσει» με την επόμενη έντονη βροχόπτωση και δηλώνουν πως θα κινηθούν νομικά, ζητώντας τα απαραίτητα μέτρα απο την Περιφέρεια.
«Κινδυνέψαμε πολλές φορές να γίνουμε Θεσσαλία»
Ο επί 35 χρόνια πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Γιώργος Κανάκας αναφέρει πως η περιοχή κινδύνεψε να πλημμυρίσει και στο παρελθόν. «Παραλίγο γλιτώσαμε την πλημμύρα και τα χειρότερα που έπαθαν στη Λάρισα. Το ποτάμι πρέπει να καθαρίζεται κάθε 10 χρόνια, αλλά εξαιτίας οικονομικών λόγων και αντιδράσεων οικολογικών οργανώσεων, εδώ και 65 χρονια δεν έχει καθαριστεί, όπως ούτε και η κοίτη. Κινδυνέψαμε πολλές φορές να γίνουμε Θεσσαλία», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι νησίδες μέσα στο ποτάμι σε περίπτωση έντονης βροχής, αποτελούν τεράστιο κίνδυνο. Όπως αναφέρει, «μπορεί να ξαναδημιουργηθεί η λίμνη των Γιαννιτσών και να πλημμυρίσει όλος ο κάμπος». Σύμφωνα με τον κ. Κανάκα, είναι επιτακτική ανάγκη να συντηρηθούν τα αναχώματα, που με το πέρασμα των χρόνων έχουν εξισωθεί με το έδαφος και να καθαριστούν οι κοίτες. «Με μεγάλο όγκο νερού θα σπάσουν αμέσως. Έχουν διαβρωθεί με τα χρόνια, έχουν δημιουργηθεί φωλιές ζώων και δε θα μπορέσουν να αντέξουν», περιγράφει.
«Λάθος ο σχεδιασμός της γέφυρας της ΕΟ στη Λάρισα»
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός της γέφυρας της Εθνικής Οδού πάνω από τον Αξιό ποταμό στο ύψος της Λάρισας, είναι ελαττωματικός. «Αντί η γέφυρα να κατασκευαστεί με μήκος τριών χιλιομέτρων, έγινε με μήκος δυο χιλιομέτρων. Συρρικνώθηκαν τα αναχώματα και στο ύψος της Λάρισας, η γέφυρα είναι χαμηλή σε σχέση με τη στάθμη. Με έναν κορμό δέντρου, θα τρακάρουν και θα σπάσουν τα αναχώματα», αναφέρει. Ανά τα χρόνια, ο ΤΟΕΒ μαζί με τον δήμο Δέλτα έχουν απευθυνθεί αρκετές φορές προς την Περιφέρεια, με την πιο πρόσφατη κρούση να γίνεται το 2020, χωρίς όμως να υπάρξει μέριμνα, αναφέρει ο κ. Κανάκας. «Θα στείλουμε ξανά έγγραφο στην Περιφέρεια και θα κινηθούμε νομικά. Έχουμε επισημάνει τους κινδύνους τρεις φορές, αλλά οι παρεμβάσεις μας, είναι “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”», εξηγεί.
Δήμαρχος Δέλτα: «Είναι γνωστό το ότι εγκυμονεί κινδύνους, το έχουμε επισημάνει»
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο απερχόμενος δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης σημειώνει στο ότι ο ποταμός Αξιός χρήζει άμεσων επεμβάσεων. «Θα έπρεπε να έχει καθαριστεί εδώ και χρόνια. Υπάρχει πάρα πολύ φερτό υλικό στις εκβολές του και τα αναχώματα χρειάζονται ενίσχυση. Το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές και είναι γνωστό το ότι εγκυμονεί κινδύνους, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά χωριά, χωράφια και μεγάλο ζωικό κεφάλαιο», τονίζει.
«Όλος ο κόσμος ανησυχεί – Είδαμε τί έπαθε η Θεσσαλία κι εμείς έχουμε τρεις ποταμούς»
Μεγάλη είναι και η ανησυχία των κατοίκων, ιδιαίτερα μετά τις πλημμύρες που «βούλιαξαν» τη Θεσσαλία, αναφέρει στο Τhesstoday.gr ο κοινοτάρχης Κυμίνων Κώστας Βερβίτης.«Έχουν πολλά χρόνια να γίνουν συντηρήσεις, ενισχύσεις χωμάτων, καθαρισμοί και όλος ο κόσμος ανησυχεί, είδαμε τί έπαθαν τα χωριά στη Θεσσαλία κι εμείς έχουμε τρεις ποταμούς. Τον Αξιό, τον Λουδία και τον Αλιάκμονα. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας της Πολιτικής Προστασίας, όμως πρέπει να τις επαναξιολογήσουμε. Βλέπουμε πλέον φαινόμενα που δεν είχαμε δει ποτέ και οι ποσότητες νερού έχουν αλλάξει», σημειώνει.
«Θα γίνουμε Παλαμάς στο τετράγωνο»
Εκφράζοντας την ανησυχία των αγροτών της περιοχής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαλγάρων και ορυζοπαραγωγός Κώστας Ανεστίδης απευθύνει και από την πλευρά του έκκληση να καθαριστεί ο ποταμός. «Τα χωριά μας είναι στην ίδια επιφάνεια με τον ποταμό, αν σπάσουν τα αναχώματα δε μας σώζει τίποτα, θα γίνουμε Παλαμάς στο τετράγωνο! Δεν έχουμε φυσικά εμπόδια, τίποτα δε θα μπορεί να τραβήξει το νερό»περιγράφει.
Πηγή: thesstoday.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη