green_tea
Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού

Το πράσινο τσάι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι το αγαπούν τόσο πολύ. Το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι ενισχύει τον μεταβολισμό, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει στην μείωση του κινδύνου για κάποιες ασθένειες.

Τα κύρια ενεργά συστατικά του πράσινου τσαγιού είναι οι πολυφαινόλες, δηλαδή φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά.

Το πράσινο τσάι έχει επίσης τανίνες και κατεχίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματός σας στον τραυματισμό και την μόλυνση. Η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής. Ωστόσο μία παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να γίνει χρόνια και να συσσωρευτεί σε όλο το σώμα, οδηγώντας δυνητικά σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης.

Ευτυχώς το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στην συνολική υγεία του οργανισμού με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μια μελέτη του 2022 που διεξήχθη σε 40 συμμετέχοντες στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσε το σάκχαρο στο αίμα και μείωσε τη φλεγμονή και τη διαπερατότητα του εντέρου.

Υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού, μαζί με μια υγιεινή διατροφή μπορεί να υποστηρίξει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η L-θεανίνη, ένα αμινοξύ στο πράσινο τσάι, έχει βρεθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου ενισχύοντας τη μνήμη.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το πράσινο τσάι δεν είναι πανάκεια, αφού ορισμένες κατηγορίες ατόμων και υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ποιοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

Εάν πάσχετε από συγκεκριμένα αυτοάνοσα νοσήματα

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με αλλεργίες ψωρίαση, δερματικά προβλήματα ή πάσχετε από νόσους όπως ηπατίτιδα Β ή C ή ακόμη και σε περίοδο που υποφέρετε από κάποια αναπνευστική λοίμωξη, τότε καλό θα είναι να αποφύγετε την κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

Σε έναν υγιή οργανισμό, το πράσινο τσάι αποδεδειγμένα ενισχύει το ανοσοποιητικό, ωστόσο στις παραπάνω περιπτώσεις η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα.

Εάν είστε χορτοφάγος

Οι επιστήμονες έχουν συμπεράνει ότι οι τανίνες που περιέχει το πράσινο τσάι, αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής που το περιέχουν, είναι δυνατό να εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές.

Ωστόσο, οι τανίνες δεν επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου από το κρέας, τα πουλερικά και άλλες ζωικές πηγές.

Αν ακολουθείτε αυστηρά χορτοφαγική διατροφή καλό είναι, λοιπόν, να περιορίζετε την κατανάλωσή του, καθώς θα σας επηρεάσει περισσότερο.

Επίσης πρέπει να αποφεύγουν το πράσινο τσάι

Άτομα με αλλεργίες
Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
Όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα
Άτομα με σιδηροπενική αναιμία
Άτομα με προβλήματα στην καρδιά και τα νεφρά
Άτομα με στομαχικά προβλήματα
Άτομα με αγχώδεις διαταραχές
Άτομα με διάρροια
Άτομα με αλλεργίες
Εάν είστε αλλεργικοί σε οποιαδήποτε φυτό ανήκει στις Καμέλιες τότε θα πρέπει να αποφεύγετε και το πράσινο τσάι που προέρχεται από τα φύλλα της Καμέλιας της σινικής.
Υπάρχουν επίσης και κάποιες περιπτώσεις ατόμων που είναι αλλεργικά στην αμβροσία ή στο χρυσάνθεμο και θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να πίνουν πράσινο τσάι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα