Thumbnail
Οι χαμηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν την ποιότητα και τη γεύση τους

Σε ό,τι αφορά την αποθήκευση τροφίμων, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι γενικά όλα τα προϊόντα παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όταν διατηρούνται στο ψυγείο.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει: Πολλά βασικά είδη διατροφής, όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες, χάνουν σε ποιότητα αλλά και σε γεύση. Αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι άγουρες μπανάνες

Οι άγουρες μπανάνες πρέπει να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, καθώς οι ψυχρές θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης, ενώ η φλούδα τους μπορεί να πάρει το χαρακτηριστικό απωθητικό σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα.

Για αυτόν τον λόγο, αποθηκεύουμε τις άγουρες μπανάνες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να φτάσουν στο επίπεδο της επιθυμητής ωρίμανσης. Μόλις ωριμάσουν, οι μπανάνες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μερικές ημέρες, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.

Ο βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επομένως, πρέπει να φυλάσσεται εκτός ψυγείου. Διαφορετικά, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν τη συρρίκνωση των φύλλων, αλλά και να μαυρίσουν ορισμένα σημεία.

Το καλύτερο μέρος για να διατηρήσουμε τον βασιλικό είναι μακριά από το ηλιακό φως και σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε επίσης να κόψουμε τον βασιλικό και να τον τοποθετήσουμε σε ένα ποτήρι νερό, όπως θα κάναμε με τα φρέσκα λουλούδια. Έτσι θα αναδείξουμε τη φρεσκάδα του.

Το ψωμί

Aν έχουμε ψωμί το οποίο σκοπεύουμε να καταναλώσουμε άμεσα, καλύτερα να μην το βάλουμε στο ψυγείο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν την απώλεια υγρασίας και την ξήρανση του ψωμιού.

Αλλά αν σκοπεύουμε να διατηρήσουμε το ψωμί μας για ένα διάστημα λίγων ημερών, τότε η αποθήκευση του στο ψυγείο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας.

Η σοκολάτα

Η αποθήκευση της σοκολάτας στο ψυγείο την εκθέτει στην υγρασία, με αποτέλεσμα όλη η ζάχαρη να βγαίνει στην επιφάνεια του λαχταριστού εδέσματος. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως «άνθιση», δημιουργεί μια λευκή επικάλυψη γύρω από τη σοκολάτα. Η ανθισμένη σοκολάτα είναι ασφαλής για κατανάλωση, αλλά σίγουρα χάνει σε γεύση και αν μη τι άλλο, σε εμφάνιση.

Κατά τα άλλα, το ιδανικό μέρος για να αποθηκεύσουμε τη σοκολάτα μας είναι ένα δροσερό και ξηρό ντουλάπι, μακριά από τη ζέστη και το φως.

Τα μαγειρικά έλαια

Η ψύξη μαγειρικών ελαίων όπως το ελαιόλαδο και το λάδι αβοκάντο, μπορεί να τα κάνει να θολώσουν και να πήξουν ή να στερεοποιηθούν. Και από αυτό μπορεί να επηρεαστούν τόσο η υφή, όσο και η γεύση των ελαίων.

Για αυτό, φυλάμε τα έλαια σε δροσερά και πιο σκοτεινά μέρη όπως ένα ντουλάπι.

Το σκόρδο ολόκληρο

Ολόκληρο το άκοπο σκόρδο, μέσα στο ψυγείο μαλακώνει και σαπίζει γρήγορα. Το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσουμε το σκόρδο είναι και σε αυτήν την περίπτωση ένας δροσερός, ξηρός χώρος όπως το ντουλάπι.

Το μέλι

H χαμηλή θερμοκρασία κάνει το μέλι υπερβολικά παχύρρευστο, καθιστώντας το δύσκολο στη χρήση.

Το μέλι διατηρείται φυσικά λόγω της περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη. Επομένως, μπορούμε κάλλιστα να το φυλάξουμε και αυτό για πολύ καιρό σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα σκοτεινό ντουλάπι.

Τα κρεμμύδια

Ολόκληρα τα κρεμμύδια πρέπει να διατηρούνται εκτός ψυγείου, επειδή τα άμυλα του κρεμμυδιού, αν εκτεθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες θα μετατραπούν σε σάκχαρα, καθιστώντας το κρεμμύδι πιο γλυκό και μαλακό με την κακή έννοια.

Επιπλέον, τα κρεμμύδια έχουν τόσο έντονη μυρωδιά, που άλλα τρόφιμα στο ψυγείο μπορεί να πάρουν το άρωμα και τη γεύση τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποθηκεύουμε τα κρεμμύδια σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος, όπως το ντουλάπι, το κελάρι ή το γκαράζ.

Το πεπόνι πριν το κόψουμε

Τα άκοπα πεπόνια δεν πρέπει να φυλάσσονται μέσα στο ψυγείο μας, γιατί μπορεί να απορροφήσουν γεύσεις και αρώματα από άλλα τρόφιμα. Επιπλέον, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν την υφή του πεπονιού υπερβολικά μαλακή.

Όταν τα πεπόνια είναι ολόκληρα κι όχι ψιλοκομμένα, είναι καλύτερο να τα διατηρούμε σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το ηλιακό φως. Μόλις όμως κοπεί, το πεπόνι πρέπει να ψύχεται

Το φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο του εμπορίου περιέχει γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά που δεν το αφήνουν να χαλάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Επομένως δεν χρειάζεται να ψύχεται.

Αντίθετα, το σπιτικό φυστικοβούτυρο δεν περιέχει συντηρητικά. Επομένως θα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο μόλις ανοιχτεί.

Πηγή: huffingtonpost

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες