Σε κατάσταση αυξημένης ανησυχίας βρίσκονται οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, μετά τη σεισμική δόνηση των 6,2 Ρίχτερ που καταγράφηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου μετασεισμού κρατά σε επιφυλακή τις τουρκικές αρχές και τους πολίτες, καθώς ειδικοί κάνουν λόγο για σεισμικό ρίσκο που «εκκρεμεί» εδώ και αιώνες στην περιοχή.
Βίντεο που κυκλοφορούν στα τουρκικά μέσα καταγράφουν σκηνές πανικού τη στιγμή του σεισμού. Ξεχωρίζει η εκκένωση της Αγίας Σοφίας, όπου επισκέπτες και πιστοί απομακρύνονται βιαστικά από τον ναό. Η εικόνα του ιμάμη, εμφανώς ταραγμένου, έχει γίνει σύμβολο της στιγμής, ενώ η αστυνομία προειδοποιεί ότι οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες.
Ερντογάν: «Δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες» – Χωρίς τον Ιμάμογλου η σύσκεψη της AFAD
Το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD) στην Κωνσταντινούπολη, όπου συζητήθηκαν μέτρα πρόληψης και διαχείρισης της κρίσης. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «ευτυχώς, δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές» και διαβεβαίωσε ότι οι κρατικοί μηχανισμοί παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.
Ωστόσο, η απουσία του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, από τη σύσκεψη δεν πέρασε απαρατήρητη. Ο πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν παραμένει φυλακισμένος, γεγονός που προσδίδει πολιτική διάσταση στην κρίση διαχείρισης του σεισμού. Μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος επισκέφθηκε καφετέρια στην περιοχή Κιαγιτχανέ, όπου συνομίλησε με κατοίκους της πόλης.
Παπαζάχος: «Η Πόλη χρωστάει έναν μεγάλο σεισμό»
Ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπενθύμισε ότι η περιοχή έχει ιστορικό ισχυρών σεισμών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά του 1509 και του 1766.
«Η περιοχή της Κωνσταντινούπολης έχει να “σπάσει” εδώ και περίπου 300 χρόνια», τόνισε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι η τεκτονική ενέργεια συνεχίζει να συσσωρεύεται. «Εάν σημειωθεί σεισμός της τάξης των 7,2 ή 7,4 Ρίχτερ κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πόλης, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές», ανέφερε.
Σημείωσε επίσης πως η Κωνσταντινούπολη, ως πυκνοκατοικημένο και εκτεταμένα δομημένο αστικό κέντρο, είναι εξαιρετικά ευάλωτη. Ερωτηθείς για τις πιθανές επιπτώσεις σε γειτονικές περιοχές όπως η Ελλάδα, ο κ. Παπαζάχος ήταν καθησυχαστικός: «Το ρήγμα εκτείνεται ως τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά οι σεισμοί δεν μεταδίδονται γραμμικά. Δεν υπάρχει άμεση απειλή για τον ελληνικό χώρο».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ