Thumbnail
Νέα μελέτη αποκαλύπτει

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε 2.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο στην κουζίνα μαγειρεύοντας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ειδικότερα την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Η μελέτη, που αξιοποίησε συμμετέχοντες που συνηθίζουν να μαγειρεύουν σπίτι, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί περνούν κατά μέσο όρο 30% περισσότερο χρόνο μαγειρεύοντας το χειμώνα, συγκριτικά με το καλοκαίρι.

Πιο συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ότι, αυτή τη χρονική περίοδο, αναμένεται να αφιερώσουν κατά μέσο όρο 72 ώρες στην προετοιμασία γευμάτων, έναντι 55 ωρών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε, ακόμη, ότι το 40% αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη μαγειρική τους πιο ψυχρούς μήνες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου γενικά.

Αυτή την εποχή του χρόνου, παρατηρείται μια αυξημένη διάθεση για μαγειρικούς πειραματισμούς, γι’ αυτό και, όπως προέκυψε, το 39% χρησιμοποιεί περισσότερες συσκευές από ποτέ στις μαγειρικές του προσπάθειες. Ο φούρνος ψηφίστηκε ως η κορυφαία συσκευή χειμερινής χρήσης (43%), με την οικονομική φριτέζα αέρα (27%) να έπεται στις προτιμήσεις των οικιακών σεφ.

Οι πιθανές αιτίες που εξηγούν αυτή την τάση για περισσότερη μαγειρική το χειμώνα είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η λαχτάρα για πιο χορταστικά, ανακουφιστικά πιάτα (65%), η επιθυμία των ανθρώπων να αντλήσουν την αίσθηση της άνεσης και της ζεστασιάς μέσα από το σπιτικό φαγητό (42%), αλλά και το γεγονός ότι η κουζίνα τείνει να είναι το πιο ζεστό δωμάτιο του σπιτιού αυτή την εποχή του χρόνου (32%).

Αυτός ο τελευταίος παράγοντας έδειξε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους ανθρώπους, με το 51% να προβληματίζεται για τον αντίκτυπο που έχει αυτός ο επιπλέον χρόνος στην κουζίνα στους λογαριασμούς του νοικοκυριού, με αποτέλεσμα το 79% να αναζητά πιο οικονομικές ενεργειακά συνταγές. To 40% δήλωσε ανοιχτά την πρόθεσή του να μειώσει τη χρήση ενέργειας όταν μαγειρεύει, με τον έναν στους πέντε να αναζητά ήδη μεθόδους μαγειρέματος που εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα.

Η Poppy O’Toole, βραβευμένη με Michelin σεφ και διάσημη στο TikTok για τις ενεργειακά οικονομικές συνταγές που προτείνει, δήλωσε σχετικά: «Ο χειμώνας είναι μια από τις αγαπημένες μου εποχές σε ο,τι αφορά τον πλούτο των χορταστικών συνταγών που όλοι μπορείτε να δημιουργήσετε και να τις ευχαριστηθείτε.  Όταν ο καιρός είναι πιο κρύος και οι μέρες πιο μικρές, υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας από το να μαγειρέψετε τα αγαπημένα σας χειμωνιάτικα πιάτα; Αυτά τα πιάτα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να γίνουν, αλλά μου αρέσει να καταρρίπτω αυτόν τον μύθο και να δείχνω ότι δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα έτσι».

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Όταν τρέχω… δεν τρέχω!
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε
Η ιδέα πίσω από τη βιολογική ηλικία είναι ότι τα κύτταρα και τα όργανά μας έχουν τη δική τους ηλικία η οποία διαφέρει από αυτήν που αναγράφεται στην...
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε
Μαρίνα Σάττι - Αχ Θάλασσα
Μαρίνα Σάττι: Βίντεο – κλιπ «γροθιά στο στομάχι» για τον χαμό των προσφύγων στα νερά της Μεσογείου
Με ένα βίντεο η Μαρίνα Σάττι τα είπε όλα για τους πρόσφυγες που πνίγονται στη Μεσόγειο
Μαρίνα Σάττι: Βίντεο – κλιπ «γροθιά στο στομάχι» για τον χαμό των προσφύγων στα νερά της Μεσογείου