Ένας ειδικός αποκάλυψε το τρόφιμο που καταπολεμά τον πονόλαιμο τόσο αποτελεσματικά όσο και μερικά φάρμακα, αλλά δεν είναι ούτε το μέλι ούτε το τσάι, αν πήγε εκεί το μυαλό σας. Αντιθέτως, έχει να κάνει με ένα υλικό που βρίσκουμε συχνά στις πίκλες και άλλα τουρσί.
Η Δρ. Linda Yancey, λοιμωξιολόγος στο Memorial Hermann Health System στο Χιούστον του Τέξας, ανέφερε γιατί η κατανάλωση τουρσί ή η κατανάλωση του ζωμού τους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο, όπως γράφει η NY Post.
Μπορεί να φαίνεται λίγο παράξενο ως θεραπεία για τον πονόλαιμο, αλλά όλα σχετίζονται με τις ιδιότητες της άλμης αυτών των παστών λαχανικών. «Κάθε φορά που πίνετε ένα διάλυμα που είναι πιο συμπυκνωμένο από το υγρό στους ιστούς μας, όπως αλάτι ή ζάχαρη, μειώνει τη φλεγμονή τραβώντας το νερό έξω».
Η χημεία πίσω από τη θεραπεία
Μια απλή άλμη τουρσί με θαλασσινό νερό αποτελείται από περίπου 3,5% αλάτι , ενώ το αλάτι αποτελεί περίπου το 0,4% του βάρους του σώματος. Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Διότι σε αυτές τις συγκεντρώσεις οφείλεται το φαινόμενο της ώσμωσης, και εξηγούμε:
Η ώσμωση αναφέρεται στη φυσική τάση των διαλυμάτων να εξισώνουν τις συγκεντρώσεις τους, όταν επιτρέπεται στην ουσία - διαλύτη να κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσα σε δύο περιβάλλοντα. Για να γίνει κατανοητό, ας εξετάσουμε το ενδεχόμενο ο λαιμός μας να έχει προσβληθεί από ένα βακτήριο.
Τα βακτήρια είναι οργανισμοί που αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, και περιβάλλονται από μία ημιπερατή (επιτρέπει σε κάποιες ουσίες να διέρχονται και σε κάποιες όχι) μεμβράνη που προστατεύει τις εσωτερικές δομές τους.
Ας πούμε τώρα ότι ένα διάλυμα νερού-αλατιού που βρίσκεται στην άρμη του τουρσί έρθει σε επαφή με ένα βακτήριο. Τότε, οι πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις αλατιού στην άλμη θα κάνουν το νερό εντός του βακτηρίου να «θέλει» να βγει προς τα έξω, έτσι ώστε να εξισορροπήσει τις συγκεντρώσεις αλατιού μεταξύ του περιβάλλοντος του βακτηρίου και του περιβάλλοντος του διαλύματος.
Αυτό καθίσταται εφικτό διότι οι κυτταρικές μεμβράνες των βακτηρίων επιτρέπουν στο νερό να τις διαπερνά, και έτσι ένα διάλυμα ή μείγμα πλούσιο σε αλάτι «ρουφά» όλο το νερό μέσα από το βακτήριο, καταστρέφοντάς το. Είναι ο ίδιος μηχανισμός που προκαλεί τον θάνατο στα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες όταν τους ρίχνουμε αλάτι.
Πηγή: reader
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση