Κοκκίνισμα στο πρόσωπο
Το σημάδι στο πρόσωπο που μπορεί να δείχνει καρδιοπάθεια και οι περισσότεροι αγνοούν

Αν παρατηρήσετε αυτό το σημάδι, πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τον καρκίνο του πνεύμονα μεταξύ των κύριων αιτιών θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί την πρωταρχική συμβουλή για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, ωστόσο όλοι πρέπει να γνωρίζουν και άλλους παράγοντες κινδύνου και σημάδια της νόσου.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιορίζεται μόνο στους καπνιστές», λέει ο Dr. Sandeep Gupta, πνευμονολόγος στο Memorial Hermann. Πράγματι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει το κάπνισμα ως την κύρια αιτία στο 85% των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα, αλλά αυτό εξακολουθεί να αφήνει το 15% των περιπτώσεων με άλλες αιτίες. Όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται αυτό, η γνώση είναι δύναμη.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα καθώς η έγκαιρη διάγνωση σας δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες να τον νικήσετε», λέει ο Dr. Raj Dasgupta, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Fortune Recommends Health. Μερικές φορές, είναι αδύνατο να παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια.

«Δυστυχώς, οι ασθενείς που διαγνώστηκαν πρόσφατα με καρκίνο του πνεύμονα συχνά δεν έχουν καθόλου συμπτώματα», λέει ο Dr. Jimmy Johannes, πιστοποιημένος παθολόγος, πνευμονολόγος και ειδικός στην εντατική θεραπεία στο MemorialCare Long Beach Medical Center.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και ένα σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να γίνει ορατό όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη. Οι πνευμονολόγοι εξήγησαν τι είναι, γιατί συμβαίνει και τι να κάνετε αν το παρατηρήσετε.

Η αλλαγή στο πρόσωπο

Σύμφωνα με πνευμονολόγους, η πάρεση προσώπου (συχνά σε συνδυασμό με τη μη εφίδρωση στη μία πλευρά του προσώπου) μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του πνεύμονα. «Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια βλάβη ή μάζα στο άνω τμήμα, ή κορυφή, του πνεύμονα», λέει ο Dr. Johannes. Η πάρεση προσώπου είναι μια νευρολογική πάθηση που εκδηλώνεται ως αδυναμία κίνησης των μυών της μιας πλευράς, δηλαδή του μισού, προσώπου.

Το πάνω μέρος των πνευμόνων είναι εξίσου σημαντικό όσο τα υπόλοιπα όργανα. «Ο άνω πνεύμονας έχει την ίδια λειτουργία με τον υπόλοιπο πνεύμονα», αναφέρει ο ειδικός. «Συμμετέχει επίσης στην ανταλλαγή αερίων, μεταφέροντας οξυγόνο στο αίμα και απομακρύνοντας διοξείδιο του άνθρακα από το αίμα, ακριβώς όπως και ο υπόλοιπος πνεύμονας».

Από κλινικής άποψης, η πάρεση προσώπου και οποιαδήποτε σχετική έλλειψη εφίδρωσης μπορεί να υποδηλώνουν το σύνδρομο Horner.

Ο Dr. Johannes εξηγεί ότι ορισμένα νεύρα στο πρόσωπο και το μάτι προέρχονται από τον νωτιαίο μυελό, κοντά στο κάτω μέρος του λαιμού και το πάνω μέρος του θώρακα. Αυτά τα νεύρα ανέρχονται και περνούν κοντά από το άνω τμήμα του πνεύμονα. «Ένας όγκος στο πάνω μέρος του πνεύμονα μπορεί να επηρεάσει αυτά τα νεύρα, με αποτέλεσμα νευρολογικά συμπτώματα», λέει. Ο Dr. Gupta προσθέτει ότι άτομα με σύνδρομο Horner μπορεί επίσης να εμφανίσουν πόνο στον ώμο και στον αυχένα.

Είναι η πάρεση προσώπου πάντα σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα;

Όχι, αλλά θα πρέπει να σας ωθήσει να επισκεφθείτε τα επείγοντα το συντομότερο δυνατό. «Άλλες βλάβες που μπορεί να επηρεάσουν το ίδιο σύνολο νεύρων, από τον εγκέφαλο μέχρι τον λαιμό, μπορούν να προκαλέσουν την ίδια σειρά συμπτωμάτων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμό της βάσης του κρανίου ή της σπονδυλικής στήλης στον αυχένα, ανεύρυσμα ή ανατομή της θωρακικής αορτής ή της καρωτίδας, μεταξύ άλλων», λέει ο Dr. Johannes.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η άμεση φροντίδα μπορεί να σώσει ζωές. «Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός στα εγκεφαλικά επεισόδια, επομένως μην καθυστερήσετε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια», τονίζει ο Dr. Dasgupta.

Ο Dr. Dasgupta προσθέτει ότι η πάρεση προσώπου μπορεί επίσης να είναι σημάδι παράλυσης Bell, η οποία δεν είναι θανατηφόρα. «Η παράλυση Bell επηρεάζει τους μύες του προσώπου και μπορεί να κάνει τη μία πλευρά του προσώπου να πέσει», λέει.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα

Η πάρεση προσώπου δεν είναι η μόνη πιθανή κόκκινη σημαία του καρκίνου του πνεύμονα. Σύμφωνα με τον Dr. Johannes, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εκδηλωθεί με:

  • βήχα,
  • αιματηρά πτύελα,
  • απώλεια βάρους,
  • πόνο στο θωρακικό τοίχωμα και
  • δύσπνοια.

«Συχνά, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο», επισημαίνει ο ειδικός.

Γεγονός είναι ότι το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι πολύ καλύτερο όταν ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο (63%) από ό,τι σε μεταγενέστερο (8%), σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρκίνου του Πνεύμονα. Μόνο περίπου το 27% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε αυτά τα πρώιμα στάδια. Ωστόσο, τα δεδομένα της Αμερικανικής Ένωσης δείχνουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση αυξάνεται, κατά 9% τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Εάν υπάρχει ανησυχία για καρκίνο του πνεύμονα, συνιστώ να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να αξιολογήσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα», λέει ο Dr. Johannes. «Τα σημάδια και τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του πνεύμονα συχνά εξηγούνται από άλλες καταστάσεις ή παράγοντες, και ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να είναι λιγότερο πιθανός λόγος για τα συμπτώματα. Ωστόσο, εάν η υποψία είναι αρκετά υψηλή, μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία του στήθους».

Σύμφωνα με τον Dr. Gupta, ο καρκίνος του πνεύμονα αντιμετωπίζεται γενικά με χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμό αυτών.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Ο Νο1 τρόπος να μειώσετε τις πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα: «Να αποφεύγετε το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα και να διακόψετε το κάπνισμα εάν ήδη καπνίζετε», λέει ο Dr. Dasgupta.

Ωστόσο, και οι μη καπνιστές και εκείνοι με μικρή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Μπορείτε να λάβετε άλλα μέτρα για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

«Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στον αέριο ραδόνιο, τον αμίαντο ή άλλα καρκινογόνα, να τρώτε υγιεινά, να ασκείστε τακτικά και να διατηρείτε ένα υγιές βάρος», συνιστά ο Dr. Dasgupta.

Πηγή: enikos

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κακοκαιρία
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»
«Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια» – Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια για την επόμενη εβδομάδα
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σχολεία: Σύσταση των νέων οργανικών θέσεων στο πλαίσιο της κατανομής των επικείμενων νέων μόνιμων διορισμών
Κατατίθεται η διάταξη για νέες οργανικές θέσεις στη Βουλή τη Δευτέρα 01.07.2024 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας;
Σχολεία: Σύσταση των νέων οργανικών θέσεων στο πλαίσιο της κατανομής των επικείμενων νέων μόνιμων διορισμών