φωτιά
Εσπευσμένα μέσα στο καλοκαίρι η δίκη στο Εφετείο για το Μάτι

Στις 8 Ιούλιου θα καθίσουν ξανά στο εδώλιο οι 20 κατηγορούμενοι για τη δίκη της εθνικής τραγωδίας με τους 104 νεκρούς στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018.

Μόλις ένα μήνα μετά την έκδοση απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η απόφαση καθαρογράφηκε προκειμένου να γίνει άμεσα προσδιορισμός και να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής της υπόθεσης, αφού πρόκειται για πλημμελήματα.

Κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου είχε ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα Σπύρο Παππά, που εξέτασε την απόφαση και προχώρησε στην άσκηση έφεσης τόσο για τις αθωώσεις, όσο και για τις ποινές που επιβλήθηκαν, αλλά και τα ελαφρυντικά ότι δόθηκαν.

Η έφεση αφορά το σύνολο της απόφασης, δηλαδή τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους πέντε εκ των 6 καταδικασθέντων, αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα. Κατά συνέπεια, η υπόθεση θα εξετάσει από την αρχή για όλους σε δεύτερο βαθμό. Μόνη εξαίρεση στην εισαγγελική έφεση αποτελούσε ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά, καθώς για νομικούς λόγους δε μπορούσε να ασκηθεί έφεση σε βάρος του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες άσκησε έφεση ο ίδιος κατά της απόφασης, αφού υποστηρίζει πως είναι αθώος.

Οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί ήδη λίγες ώρες μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης που καταδίκασε τους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους και με ποινές χρηματικές, αφού η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη έδωσε παραγγελία για εξέταση του ενδεχόμενου άσκησης έφεσης αυτεπαγγέλτως.

Στη νέα δίκη που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο θα δικαστούν εξ αρχής 20 υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας του Συντονιστικού Κέντρου καθώς και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, οι δύο δήμαρχοι της περιοχής και η τότε περιφερειάρχης Αττικής.

Πρόκειται για όλους όσοι ήταν κατηγορούμενοι και στην πρώτη δίκη, ανεξαρτήτως αν κάποιοι αθωώθηκαν ή καταδικάστηκαν, καθώς η έφεση που ασκήθηκε ουσιαστικά ανέτρεψε πλήρως την απόφαση του πρώτου βαθμού.

Στη νέα δίκη θα δικαστούν και οι 20 κατηγορούμενοι, πλην του ηλικιωμένου που βαρύνεται με την εγκληματική πράξη να βάλει τη φωτιά που επεκτάθηκε με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα στη συνέχεια λόγω σωρείας λανθασμένων χειρισμών και παραλείψεων. Ο εν λόγω κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε τρία χρόνια φυλάκιση και γι αυτόν δεν ήταν δυνατόν -κατά τον νόμο- να ασκηθεί έφεση, έτσι δεν θα ξαναδικαστεί.

Η έφεση που ασκήθηκε περιέλαβε τα πάντα: και τις αθωώσεις και τις καταδίκες, και τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν και τη μετατροπή των ποινών σε χρηματικές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master