Η έκθεση των εγκύων σε χημικές ουσίες που περιέχονται σε κοινά προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως πλαστικά και καλλυντικά, φέρει ανησυχητικούς κινδύνους για την ανάπτυξη των παιδιών τους. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι φθαλάτες —χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά πλαστικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας— μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τόσο τον μεταβολισμό όσο και την εγκεφαλική ανάπτυξη των εμβρύων.
Η εν λόγω έρευνα, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες των πανεπιστημίων Έμορι, Βόρειας Καρολίνας και Κολούμπια, είναι η πρώτη που αποδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στις φθαλάτες κατά την εγκυμοσύνη και των αλλαγών στον μεταβολισμό των βρεφών, ακόμα και αμέσως μετά τη γέννησή τους. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
Τα κύρια ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι τα υψηλά επίπεδα φθαλατών στο αίμα της εγκύου συνδέονται με μειωμένα επίπεδα νευροδιαβιβαστών που είναι ζωτικής σημασίας για την εγκεφαλική ανάπτυξη των μωρών. Οι φθαλάτες φαίνεται να προκαλούν βιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με διαταραχές στη μνήμη και την επεξεργασία πληροφοριών, καθώς και με μειωμένη εγρήγορση των νεογέννητων. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η έκθεση στις φθαλάτες μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τις εγκεφαλικές λειτουργίες του παιδιού ήδη από την εμβρυϊκή ζωή.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Σούζαν Χόφμαν, αναφέρει ότι η ανακάλυψη αυτή είναι κρίσιμη καθώς αμφισβητεί τη διαδεδομένη αντίληψη ότι ο πλακούντας προστατεύει το έμβρυο από βλαβερές ουσίες. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι φθαλάτες μπορούν να περάσουν από τον πλακούντα και να επηρεάσουν τη βιολογία και την ανάπτυξη των παιδιών πριν ακόμη γεννηθούν.
Οι ερευνητές εντοπίζουν επίσης ότι τα χημικά αυτά παραμένουν στον οργανισμό των παιδιών μετά τη γέννηση, με ενδείξεις ότι οι βιολογικές απορυθμίσεις που προκαλούν μπορεί να επηρεάσουν τη νευροανάπτυξή τους.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η παρακολούθηση των παιδιών σε όλη την παιδική και εφηβική τους ηλικία για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. Παράλληλα, προτείνεται να διερευνηθούν περαιτέρω οι επιδράσεις των μεταβολιτών των νευροδιαβιβαστών τυροσίνης και τρυπτοφάνης και να αναπτυχθούν στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε φθαλάτες κατά την εγκυμοσύνη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ