logariasmos revma
ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / INTIME NEWS
Τα ευρήματα νέας μελέτης στην οποία εξετάστηκαν δεδομένα από εκατομμύρια ανθρώπους

Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που ξαφνικά αρχίζουν να καθυστερούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να έχουν οικονομικά προβλήματα, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι πολύ πριν εκδηλωθούν τα πρώτα γνωστά συμπτώματά της, οι ασθενείς αρχίζουν τις καθυστερήσεις στις πληρωμές δανείων, πιστωτικών καρτών και άλλων υποχρεώσεων.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Τζώρτζταουν στην Ουάσινγκτον, μαζί με οικονομολόγους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης.

Οι επιστήμονες συνδύασαν δεδομένα από τον ομοσπονδιακό ασφαλιστικό οργανισμό Medicare και τον οργανισμό καταναλωτικής πίστης Equifax για να δουν εάν και πώς αλλάζει η πιστοληπτική ικανότητα των πασχόντων από άνοια τα χρόνια πριν τη διάγνωση.

Συνολικώς μελέτης 478.098 πάσχοντες από άνοια και 1,9 εκατομμύρια υγιείς συνομηλίκους τους. Τα στοιχεία αφορούσαν 14 χρόνια κατά μέσον όρο πριν τη διάγνωση.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, η πιστοληπτική ικανότητα των ασθενών που εκδήλωσαν άνοια άρχιζε να μειώνεται ραγδαία πολλά χρόνια πριν διαγνωστούν με τη νόσο. Η μείωση άρχιζε τουλάχιστον 5 χρόνια πριν τη διάγνωση. Όσο, δε, πλησίαζαν προς αυτήν, τόσο επιδεινωνόταν η ικανότητά τους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τον τελευταίο χρόνο πριν τη διάγνωση, λ.χ., είχαν 17,2% περισσότερες πιθανότητες να καθυστερούν τις πληρωμές των δανείων τους. Είχαν επίσης 34,3% περισσότερες πιθανότητες να καθυστερούν τις πληρωμένες των πιστωτικών καρτών τους, απ’ ό,τι μερικά χρόνια νωρίτερα.

«Τα ευρήματά μας είναι εντυπωσιακά ως προς την σαφήνεια και την συνέπειά τους», δήλωσε η Dr. Carole Roan Gresenz, καθηγήτρια στο Τμήμα Διαχείρισης & Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Τζώρτζταουν. «Η πιστοληπτική ικανότητα επιδεινωνόταν σταθερά με την πάροδο του χρόνου, καθώς πλησίαζε η εποχή της διάγνωσης. Επομένως αντανακλά αλλαγές στις νοητικές δεξιότητες που αρχίζουν πολύ πριν την επίσημη διάγνωση της άνοιας».

Και θύματα απάτης

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών, τεκμηριώνοντας αυτό που παρατηρούν πολλοί ασθενείς και οι οικογένειές τους. Ό,τι η οικονομική διαχείριση και η λήψη αποφάσεων επιδεινώνονται πριν καν υποψιαστούν ότι επίκειται η άνοια.

Εκτός από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι ασθενείς μπορεί επίσης να κάνουν παρορμητικές αγορές. Ή μπορεί να κάνουν ριψοκίνδυνες επενδύσεις, τις οποίες δεν θα έκαναν αν ήταν υγιείς, αναφέρουν οι New York Times.

Οι ασθενείς στα πρώιμα στάδια της άνοιας είναι επίσης ευάλωτοι στην εξαπάτηση, είπε η Dr. Lauren Hersch Nicholas, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Μάλιστα σε μελέτες που έχει πραγματοποιήσει έχει διαπιστώσει πως πολλοί ασθενείς με άνοια είχαν επιδείνωση των οικονομικών τους την τελευταία 10ετία πριν τη διάγνωση.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πληκτρολογιο
Πώς βάζουμε διαλυτικά με τόνο, άνω τελεία και εισαγωγικά
Δείτε παρακάτω τι πρέπει να πατήσετε στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, ανά σημείο στίξης (με το πληκτρολόγιο πάντοτε ρυθμισμένο στα Ελληνικά)
Πώς βάζουμε διαλυτικά με τόνο, άνω τελεία και εισαγωγικά