Air-condition
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόστος χρήσης του κλιματιστικού σε ένα μέσο νοικοκυριό αυξήθηκε κατά 35% από τον Μάιο στον Ιούνιο

Ο υδράργυρος έχει «χτυπήσει» κόκκινο από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, ξεπερνώντας κατά τόπους ακόμη και με τους 41 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, λοιπόν, η χρήση του κλιματιστικού για μια ανάσα δροσιάς είναι επιβεβλημένη, τη στιγμή που οι περισσότεροι καταναλωτές ανησυχούν για τις τιμές του ρεύματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, που μεταδόθηκε την Τετάρτη, οι καταναλωτές είναι προβληματισμένοι, αλλά δηλώνουν: «Τα καίμε όλα, και ανεμιστήρες και air condition, και θα δούμε τι θα γίνει. Εκεί που μας έχουν φτάσει…».

Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόστος χρήσης του κλιματιστικού σε ένα μέσο νοικοκυριό αυξήθηκε κατά 35% από τον Μάιο στον Ιούνιο, δηλαδή μέσα σε έναν μήνα, καθώς αυξήθηκαν και οι τιμές του ρεύματος στη λιανική αγορά από 11% έως 70%.

Το κόστος χρήσης των κλιματιστικών για τον Ιούνιο

Όπως δήλωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α+ 9.000 btu για 10 ώρες/ημέρα «καίει» 30 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, το κλιματιστικό 18.000 btu κοστίζει 62 ευρώ με τις τιμές του Ιουνίου. Εάν χρησιμοποιούσαμε τις τιμές ρεύματος του Μαΐου, τότε ένα κλιματιστικό 9.000 btu θα «έκαιγε» 22 ευρώ και ένα κλιματιστικό 18.000 ευρώ θα κόστιζε 46 ευρώ.

Σχετικά με τα κλιματιστικά παλαιού τύπου, τότε οι προαναφερθείσες τιμές αυξάνονται. Έτσι, ένα κλιματιστικό 24.000 btu κοστίζει περίπου 143 ευρώ τον μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε κοντά στα 0,16 ευρώ για τον Ιούνιο από τα 0,10 ευρώ που κόστιζε τον περασμένο μήνα. Η ΔΕΗ, παρ' όλα αυτά, φαίνεται να έχει συγκρατήσει την άνοδο των τιμών αφού προσφέρει την κιλοβατώρα στα 0,1189 ευρώ - τουλάχιστον για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είμαστε στο σημείο επιδοτήσεων για το ρεύμα. Ωστόσο, επεσήμανε - διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη - ότι «αν φτάσουμε στο σημείο να χρειάζονται επιδοτήσεις, δεν θα αφήσουμε τους πολίτες ακάλυπτους».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα