Καύσωνας
INTIME NEWS/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Προ των πυλών το νέο κύμα καύσωνα - Πόσο θα διαρκέσει

Θερμοκρασίες που θα «χτυπήσουν κόκκινο» και θα ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου αναμένονται με τον καύσωνα που θα πλήξε τη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας θα υπάρξει από τη Δευτέρα, με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου και ρεκόρ θερμοκρασιών να καταγράφεται, όπως όλα δείχνουν, προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

«Την Τρίτη η ζέστη θα είναι έντονη σε όλη τη χώρα, με τα πρώτα 40άρια στα ανατολικά ηπειρωτικά», ανέφερε στο Mega, Χριστίνα Ρήγου.

Όπως τόνισε, από την Τρίτη και μετά η Αττική θα βλέπει το θερμόμετρο μόνο να ανεβαίνει. Σχηματάρι, Γέρακας, Μαραθώνας και Νέα Μάκρη ίσως φτάσουν και τους 43 βαθμούς, ενώ η βόλτα στο κέντρο της Αθήνας θα μοιάζει μάλλον απαγορευτική.

Τους 40 βαθμούς ίσως αγγίξει και η συμπρωτεύουσα, ωστόσο κατηφορίζοντας προς τη Λάρισα οι θερμοκρασίες ολοένα και ανεβαίνουν. Αυτές σε συνδυασμό με τους ήπιους ανέμους που θα πνέουν θα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Η Θεσσαλία, η Βοιωτία, η Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Εύβοια, η Αττική, η Πελοπόννησος, η Αργολίδα, η Μεσσηνία, η Αρκαδία, η Κρήτη αλλά και νησιά του Αιγαίου θα κοκκινίσουν στον χάρτη.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν κορύφωση την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με το Άργος (42°C), τη Χαλκίδα (43°C), τη Ρόδο (43°C) και το Αρκαλοχώρι (43°C) στην Κρήτη να αναμένεται να ζήσουν έναν παρατεταμένο καύσωνα άνω των 42 βαθμών Κελσίου.

Το κύμα καύσωνα αναμένεται να υποχωρήσει από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Καλλιάνος: Έρχεται ισχυρός καύσωνας από Τυνησία, Αλγερία και Λίβανο

Για έντονο καύσωνα και θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς κάνει λόγο και ο Γιάννης Καλλιάνος, καθώς θερμές μάζες από Τυνησία, Αλγερία και Λίβανο θα εισβάλουν ταυτόχρονα στη χώρα μας.

Ο μετεωρολόγος σημειώνει στην ανάρτησή του πως «χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο, και με κάθε επιφύλαξη γιατί κάποια δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν, κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα αναμένονται θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 41-42°C και θα φτάσουν και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη πεδινά τμήματα. Για το αν ο υδράργυρος δεν φτάσει τους 44°C ή αν ξεπεράσει ακόμη και τους 44°C, είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια αυτή την ώρα. Την Κυριακή νομίζω θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο».

Ο Τάσος Αρνιακός προβλέπει ότι η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει μικρή άνοδο στους 36-37°C. Την Κυριακή των ευρωεκλογών, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36-37°C μακριά από τη θάλασσα, με αίθριο καιρό σε όλη τη χώρα και πιθανές απογευματινές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά. Αυτές οι συνθήκες παρέχουν μια σχετική ανάπαυλα πριν από την έντονη ζέστη που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1, από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 39°C, με την Τρίτη να αναμένονται θερμοκρασίες που θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 40°C, διατηρώντας αυτές τις συνθήκες μέχρι την Παρασκευή. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εκτιμά ότι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 43°C και θα παραμείνει υψηλή για δύο έως τρία 24ωρα. Ο Μαρουσάκης σημειώνει ότι από την επόμενη εβδομάδα, οι θερμές μάζες θα φέρουν σημαντική άνοδο του υδραργύρου, με μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν και τους 44°C σε ορισμένες περιοχές.

Πότε υποχωρεί ο καύσωνας

Το θετικό είναι ότι αυτό το κύμα ζέστης δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια. Προς το επόμενο Σαββατοκύριακο, αναμένεται αποκλιμάκωση του φαινομένου, με πτώση της θερμοκρασίας. Αυτό θα φέρει μια ανακούφιση μετά από μια περίοδο έντονης ζέστης, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες παραμένουν υπό παρακολούθηση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doukas
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Χάρης Δούκας – Οι δηλώσεις του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο