Οδοντόκρεμα
Γνωστό γλυκαντικό σε τσίχλες και οδοντόκρεμες ύποπτο για κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Η ξυλιτόλη είναι ακόμη ένα υποκατάστατο ζάχαρης που φαίνεται πως συνδέεται με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Σε μια μελέτη από την κλινική του Κλίβελαντ, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα υψηλά επίπεδα ξυλιτόλης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ξυλιτόλη δεν είναι το πιο κοινό γλυκαντικό σε προϊόντα διατροφής χωρίς ζάχαρη, αλλά συχνά βρίσκεται σε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη, όπως και σε ορισμένες οδοντόκρεμες.

Η μελέτη περιλάμβανε περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έδειξε ότι υψηλά επίπεδα του γλυκαντικού συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου καρδιακού συμβάντος εντός τριών ετών.

"Αυτή η μελέτη δείχνει και πάλι την άμεση ανάγκη για διερεύνηση των αλκοολών ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών, ειδικά καθώς συνεχίζουν να συνιστώνται για την καταπολέμηση παθήσεων όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Στάνλεϊ Χέιζεν.

"Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε την οδοντόκρεμα σας εάν περιέχει ξυλιτόλη, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ενός προϊόντος που περιέχει υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συμβάντων που σχετίζονται με θρόμβους αίματος" συμπλήρωσε.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των πιθανών κινδύνων για την υγεία.

Όμως, μόλις πριν ένα χρόνο, η ίδια κλινική είχε αναφέρει πως ακόμη ένα υποκατάστατο ζάχαρης, η ερυθριτόλη, που χρησιμοποιείται για να προσθέσει όγκο ή να γλυκάνει τα προϊόντα, έχει συνδεθεί σύμφωνα με μια νέα μελέτη με την πήξη του αίματος, τα εγκεφαλικά, την καρδιακή προσβολή ακόμα και τον θάνατο. Οι ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν περισσότερους από 4.000 ανθρώπους σε ΗΠΑ και Ευρώπη και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", βρήκαν ότι όσοι είχαν μεγάλες ποσότητες ερυθριτόλης στο αίμα τους, αντιμετώπιζαν έως διπλάσια πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη τριετία, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τη λιγότερη ερυθριτόλη στον οργανισμό τους. Κάτι παρόμοιο παρατηρήθηκε επίσης σε εργαστηριακά πειράματα σε ζώα.

Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, τονίζοντας πως ενδέχεται να υπάρχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα στους ενήλικες.

Τα συνήθη γλυκαντικά περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Κ, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμάτα, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβια.

Πηγή: thetoc.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα