σκύλος
Το μήλο μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης καρκινικών κυττάρων στο σώμα του σκύλου. Ενημερωνόμαστε για τα φρούτα που τού κάνουν καλό, και τι πρέπει να προσέξουμε

«Θησαυρός» είναι τα φρούτα για τη θωράκιση της υγείας (και) του σκύλου, όπως και για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού του.

Στην κάψα του καλοκαιριού είναι ό,τι πρέπει για να τον δροσίσουν.

Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, σύμφωνα με την σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, είναι ιδανική τροφή για τον σκύλο μας.

Μειώνουν τις χρόνιες φλεγμονές στο σώμα -που γνωρίζουμε, πλέον, πόσο επιβαρυντικές είναι για τον οργανισμό-, αλλά και το οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, εξισορροπούν το πεπτικό του σκύλου μας.

Στο σημείο αυτό η κα Παλαιολογοπούλου επισημαίνει ότι, με τις σωστές τροφές που δίνουμε στο ζωάκι μας και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, «ταΐζουμε» και τα τρισεκατομμύρια των βακτηριδίων που ζουν στο πεπτικό του, τα οποία είναι τα «φιλικά» βακτήρια.

Τα βακτήρια αυτά είναι σημαντικά, καθώς παράγουν βιταμίνες για τον οργανισμό, προστατεύουν την επιφάνεια του πεπτικού σωλήνα και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό του.

Αν, λοιπόν, προσφέρουμε τροφές που «ταΐζουν» τα «καλά» ή «φιλικά», βακτήρια, ισορροπούμε αυτή την αναλογία στον οργανισμό, και τα φιλικά βακτήρια επικρατούν. Στην αντίθετη περίπτωση, το άμυλο και οι τοξίνες τρέφουν τα «κακά» βακτήρια, τα οποία δημιουργούν φλεγμονώδη υποπροϊόντα.

Τα φρούτα προστατεύουν από ασθένειες

Τα φρούτα, επίσης, είναι ασπίδα προστασίας ενάντια σε ασθένειες όπως οι αρθρίτιδες, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Αυτό οφείλεται στις ουσίες που περιέχουν, όπως είναι οι πολυφαινόλες. Για παράδειγμα, η ρεσβερατρόλη, που είναι μια πολυφαινόλη την οποία συναντάμε στα μήλα, μειώνει τα βακτήρια που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μαζί με άλλες ουσίες ελέγχουν την ανάπτυξη των όγκων και την εξάπλωση τους.

Συνεπώς, ένας σκύλος που τρώει μήλα, έχει μειωμένο κίνδυνο εξάπλωσης καρκινικών κυττάρων στο σώμα του.

Ποια είναι, λοιπόν, τα φρούτα που μπορούμε να κεράσουμε τον σκύλο μας και ποια τα οφέλη τους;

Πεπόνι

Ο καλοκαιρινός αυτός καρπός με κιτρινωπό χρώμα περιέχει, μεταξύ άλλων, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β, C, κάλιο, βήτα καροτένη, μαγνήσιο, θειαμίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ και παντοθενικό οξύ.

Το πεπόνι είναι αρκετά ενυδατικό, γιατί περιέχει αρκετό νερό. Επιπλέον, επειδή είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βοηθά στη χώνεψη και στην υγιή λειτουργία του πεπτικού.

Σε ζώα που έχουν διαβήτη, θέλει προσοχή, γιατί περιέχει αρκετή ζάχαρη.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι χαμηλό σε θερμίδες, πολύ δροσιστικό, πλούσιο σε νερό και σε νάτριο, αλλά και σε φυτικές ίνες.

Περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Για να το σερβίρουμε στον σκύλο μας, το δίνουμε σε κομματάκια, είτε ωμό είτε κατεψυγμένο.

Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε φώσφορο, βιταμίνη Α, C, K, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ροδάκινα

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για ανοσοποιητικό σύστημα, τα μάτια και το δέρμα.

Επιλέγουμε βιολογικά ροδάκινα, που είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα.

Βατόμουρα

Είναι η απόλυτη superfood αντιοξειδωτική τροφή, καθώς περιέχουν βιταμίνες Α, C, E και K, φυτοχημικά, που πολεμούν τον καρκίνο και τις ελεύθερες ρίζες. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για σκύλους προχωρημένης ηλικίας.

«Μπορείτε να τα δώσετε στον αγαπημένο σας φίλο ωμά, κατεψυγμένα, ή πολτοποιημένα στο multi. Στη συνέχεια, βάλτε τα σε φορμάκια σιλικόνης μαζί με πρόβειο γιαούρτι, για να τα προσφέρετε ως δροσερές μπουκίτσες», προτείνει η κα Παλαιολογοπούλου.

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν προσφέρουμε στον σκύλο μας φρούτο

Τα φρούτα, όπως συμβουλεύει η κα Παλαιολογοπούλου, πάντα τα πλένουμε καλά, τα ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια ή τους σπόρους τους.

Τα κουκούτσια περιέχουν κυάνιο. Είναι ιδιαίτερα τοξικά για τον σκύλο μας. Παράλληλα, μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερολογικό μπλοκάρισμα. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος να φράξουν τον λαιμό του σκύλου μας.

Στη συνέχεια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια ή τα πολτοποιούμε.

Αρχικά, δίνουμε στον σκύλο μας μικρές ποσότητες και τον παρακολουθούμε. Αν του δώσουμε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να του προκαλέσει εμετό ή διάρροια. Ειδικά σε έναν σκύλο, του οποίου το πεπτικό του δεν έχει εξοικειωθεί με φρέσκιες τροφές.

Παρακολουθούμε, λοιπόν, τον σκύλο μας για οποιαδήποτε αντίδραση. Όπως πρήξιμο, αλλεργία και βήχας. Γιατί, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, μπορεί να μην είναι καλά ανεκτό από τον οργανισμό του.

Συνταγή: Γρανίτα με φρούτα

Για τις ημέρες που δεν αντέχονται, και βλέπουμε τον σκύλο μας να υποφέρει από τη ζέστη, η κα Παλαιολογοπούλου προτείνει μια απλή και δροσιστική συνταγή.

Στον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας ζαχαροπλαστικής ή σε οποιασδήποτε φόρμα σιλικόνης, βάζουμε κομμένα και καθαρισμένα φρούτα από αυτά που αναφέραμε.

Στη φόρμα προσθέτουμε 2/3 ζωμό από κρέας ή από κοτόπουλο σπιτικό, και 1/3 νερό.

Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε διάσπαρτες κουταλιές με πρόβειο γιαούρτι.

Βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη. Την αφήνουμε μέχρι να γίνει συμπαγές το μείγμα. Όταν είναι έτοιμο, το αναποδογυρίζουμε.

Ο σκύλος μας, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, θα «τρελαθεί» από τη χαρά του, γιατί θα μπορεί να γλύψει μια μεγάλη παγωμένη γρανίτα.

*Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας.

Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή.

Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγή: in.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master