Αναδρομικά συντάξεων: Τρίμηνο πληρωμών για τρεις κατηγορίες
Πώς υπολογίζεται η σύνταξη λόγω θανάτου;

Σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει στις συντάξεις χηρείας, αλλά και στην αναγνώριση ενός ζευγαριού, καθώς υπήρξαν διάφορες λαθροχειρίες με άτομα, που πλησίαζαν μόνους ηλικιωμένους με κύριο σκοπό την απόκτηση σύνταξης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου, που εργάζεται ή συνταξιούχου δικαιούται ο επιζών σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και τα νόμιμα παιδιά. Επίσης ακόμη και ο διαζευγμένος σύζυγος εφόσον πληροί τις οριζόμενες από το νόμο προϋποθέσεις (άρθρο 12 του ν.4387/2016, όπως ισχύει).

Το δικαίωμα αυτό λήγει με το θάνατο του δικαιούχου ή με την τέλεση γάμου. Σε ό, τι αφορά στα παιδιά η χορήγηση σύνταξης συμβαίνει έως τη συμπλήρωση 24 χρόνων, αλλά αυτό το δικαίωμα μπορεί να επεκταθεί αν έχουν κάποιας μορφής αναπηρία.

Πώς υπολογίζεται η σύνταξη λόγω θανάτου;

Επιζών σύζυγος /μέλος συμφώνου συμβίωσης. Ειδικότερα, το 70% της δικαιούμενης σύνταξης του θανόντα το δικαιούνται ο χήρος ή η χήρα για τα πρώτα 3 χρόνια μετά το θάνατο. Σε περίπτωση εργασίας ή λήψης σύνταξης το ποσοστό σύνταξης θανάτου μετά την πρώτη τριετία ανέρχεται στο 50% του πλήρους ποσού της σύνταξης θανάτου.

Τι δικαιούνται τα άγαμα παιδιά και τα παιδιά με αναπηρίες

Το άγαμο παιδί εισπράττει σύνταξη θανάτου μέχρι το 24ο έτος της ηλικίας του. Τα ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία άγαμα παιδιά των οποίων η ανικανότητα επήλθε πριν τη συμπλήρωση του 24ου έτους, συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξη θανάτου και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους.

Κάθε τέκνο δικαιούται το 25% της σύνταξης θανάτου. Εάν υπάρχουν περισσότερα παιδιά τότε το ποσό επιμερίζεται. Αν κάποιο παιδί είναι ορφανό κι από τους δύο γονείς, το οποίο δικαιούται σύνταξη και από τους δύο γονείς , χορηγείται το 50% των δικαιούμενων και από τους δύο γονείς συντάξεων.

Τα ορφανά παιδιά με βαριές αναπηρίες πριν τη συμπλήρωση του 24ου έτους, δικαιούνται το σύνολο της σύνταξης που πραγματικά ελάμβανε ο θανών ή θα εδικαιούτο να λάβει με την προϋπόθεση ότι δεν εργάζονται ή δεν παίρνουν σύνταξη από δική τους εργασία.

Δικαιούται σύνταξη ο διαζευγμένος σύζυγος;

Ο/Η διαζευγμένος/η σύζυγος δικαιούται ποσοστό της σύνταξης του θανόντα εφόσον πληροί τις οριζόμενες από το νόμο προϋποθέσεις (περ.Γ παρ. Α του άρθρου 12 του ν.4387/2016).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νοσοκομείο Νάξου
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Ποια δημόσια Υγεία ευαγγελίζονται η σημερινή κυβέρνηση και όσοι χαράσσουν την πολιτικής της στον τομέα αυτό;
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Όταν τρέχω… δεν τρέχω!
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε
Η ιδέα πίσω από τη βιολογική ηλικία είναι ότι τα κύτταρα και τα όργανά μας έχουν τη δική τους ηλικία η οποία διαφέρει από αυτήν που αναγράφεται στην...
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε