Ιβάν ο Τρομερός
Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του Ιβάν του Τρομερού - Πραγματοποιήθηκε οπτική ανασύνθεση του πρώτου τσάρου της Ρωσίας

Ο Βραζιλιάνος γραφίστας Σίσερο Μοράες που ειδικεύεται στις 3D απεικονίσεις έχει γίνει διάσημος αφού τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες ζητούν τη βοήθεια του στην οπτική απεικόνιση ανθρώπων που ζούσαν στο κοντινότερο ή και πολύ μακρινό παρελθόν από τα απολιθώματα τους που έχουν εντοπιστεί. Ο Μοράες οργανώνει και ο ίδιος ερευνητικά πρότζεκτ με στόχο την ανασύνθεση του προσώπου ανθρώπων που έχουν γίνει διάσημοι και αποτελούν ιστορικά πρόσωπα για κάποιο λόγο και δεν είχαμε μέχρι σήμερα κάποια ικανοποιητική οπτική τους αναπαράσταση.

Αυτή τη φορά ο Μοράες βασιζόμενος στις μελέτες που πραγματοποίησε ο σοβιετικός επιστήμονας Μιχαήλ Γερμασίμοφ ο οποίος ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον τάφο του Ιβάν την δεκαετία του 1960 συνέθεσε το πρόσωπο του Ρώσου ηγεμόνα.

Αδίστακτος ή τρελός;

Ο Ιβάν Δ΄ Βασίλιεβιτς γνωστότερος ως Ιβάν ο Τρομερός ήταν ο πρώτος τσάρος του Βασιλείου της Ρωσίας. Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1530 στη Μόσχα, γιος του Ρουρικίδη Μεγάλου Δούκα της Μοσχοβίας Βασιλείου Γ΄ και της Ελένας Γκλίνσκαγιας. Μέσω της γιαγιάς του Σοφίας Παλαιολογίνας ήταν δισεγγονός του Θωμά Παλαιολόγου, δεσπότη του Μωρέως, αδελφού των Ιωάννη Η΄ και Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου.

Υπό την ηγεσία του η εξουσία της Μόσχας σταθεροποιήθηκε επί των ρωσικών εδαφών και επεκτάθηκε προς τα ανατολικά, προσαρτώντας τα διάδοχα χανάτα της Χρυσής Ορδής στο Βόλγα και ξεκινώντας την κατάκτηση της Σιβηρίας. Προσπάθησε επίσης να αποκτήσει έξοδο στη Βαλτική Θάλασσα στα βορειο-δυτικά, αλλά απέτυχε.

Το 1565 ο Ιβάν αρχίζει στην προσπάθεια του να επιβληθεί στο εσωτερικό της επικράτειας που βασίλευε αρχίζει να ακολουθεί μια τακτική ακραίας βίας σε μεγάλη κλίμακα συμπεριλαμβανομένων βασανιστικών θανατώσεων των αντιπάλων του η οποία κατά κάποιους ιστορικούς ήταν καθαρά πολιτική απόφαση κατά άλλους ήταν αποτέλεσμα σχιζοφρένειας που εκδηλώθηκε εκείνη την χρονική περίοδο σε αυτόν. Ο τρόμος και ο θάνατος που συνόδευσαν για περίπου επτά χρόνια αυτή την διαδικασία προσέδωσαν στον Ιβάν το προσωνύμιο Τρομερός με το οποίο έμεινε εν τέλη γνωστός στην Ιστορία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται ο κουλ στα ελληνικά;

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα