e-apates
«Φτερά» έκαναν δεκάδες χιλιάδες ευρώ μετά από απάτες που δεν τις βάζει εύκολα ο νους του ανθρώπου

Εντυπωσιάζει η μεθοδικότητα και κυρίως η εφευρετικότητα απατεώνων που μετράνε δεκάδες ανυποψίαστους πολίτες που έχουν πέσει θύματα στις απάτες τους .

Με τηλέφωνα «φαντάσματα» και με ένα ψεύτικο περιβάλλον που μοιάζει αληθινό ή παραπέμπει σε υπαρκτές επιχειρήσεις, οι επιτήδειοι καταθέτουν δελεαστικές προσφορές και εφόσον οι πολίτες πέσουν στην παγίδα τους, τότε χάνουν σημαντικά χρηματικά ποσά, είτε με εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε με τη διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών των θυμάτων που εμπιστεύτηκαν απόρρητους κωδικούς στους απατεώνες.

Παρουσιάζουμε παρακάτω ενδεικτικές περιπτώσεις που δημοσίευσε ο Β. Κακάρας στην Εφημερίδα της Λάρισας "Ελευθερία"

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Με αγγελία – «μαϊμού» σε υπαρκτή ιστοσελίδα (σ.σ. της μεγαλύτερης διαδικτυακής αγοράς οχημάτων της Γερμανίας) άγνωστος εξαπάτησε Λαρισαίο επαγγελματία, ο οποίος εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά τουριστικού λεωφορείου. Παραπέμποντας, μάλιστα, σε διεύθυνση υπαρκτής εταιρείας στη Γερμανία, ο Λαρισαίος έκρινε ως «συμφέρουσα» την προσφορά για την αγορά του λεωφορείου, συμφωνώντας στην καταβολή του χρηματικού ποσού των 61.000 ευρώ.

Η δελεαστική τιμή και η καλοστημένη απάτη (παρουσίαση φωτογραφιών, άδειες κυκλοφορίας, προτιμολογίων κ.λπ.) έπεισαν τον Λαρισαίο, ο οποίος αρχικά κατέθεσε το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό γερμανικής τράπεζας με στοιχεία δικαιούχου που παραπέμπουν σε εταιρεία, στοιχεία της οποίας υπήρχαν και στο προτιμολόγιο. Στη συνέχεια κατέθεσε επιπλέον το χρηματικό ποσό των 11.500 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό γερμανικής τράπεζας. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ο απατεώνας υποσχόμενος δελεαστική τιμή παραπέμπει σε διεύθυνση υπαρκτής εταιρείας στη Γερμανία, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, με «μαϊμού» αγγελία.

ΑΠΑΤΕΣ ΜΕ… ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Άλλος Λαρισαίος επιχειρηματίας έχασε πρόσφατα 18.000 ευρώ όταν κλήθηκε τηλεφωνικά από απατεώνα, ο οποίος προσποιούμενος τον υπάλληλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ζήτησε στοιχεία προκειμένου να εξοφλήσει οφειλή προς τη λαρισαϊκή εταιρεία, στο πλαίσιο υπαρκτής συνεργασίας.

Με πρόσχημα την καταβολή κρατήσεων και προκειμένου να εξοφληθεί το τιμολόγιο, ο απατεώνας έπεισε τελικά τον Λαρισαίο και αποσπώντας κωδικούς (διαπιστευτήρια) τού αφαίμαξε τον τραπεζικό λογαριασμό. Σημειώνεται πως οι απατεώνες παρακολουθώντας τις αναρτήσεις στο Πρόγραμμα «Διαύγεια», όπου -στο πλαίσιο της διαφάνειας της Δημόσιας Διοίκησης- αναφέρονται λεπτομερώς στοιχεία των συμβεβλημένων επιχειρήσεων και με βάση αυτά επικοινωνούν μαζί τους οι επιτήδειοι.

ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ… ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΒΙΝΤΕΟ

Κέρδη με την υποχρέωση να… βαθμολογεί βίντεο και διαφημίσεις υποσχέθηκε άγνωστος σε Λαρισαίο μέσω εφαρμογής υπαρκτής εταιρείας. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ., προϋπόθεση συμμετοχής ήταν η ενεργοποίηση αγοράς πακέτου ύψους 1.223,88 ευρώ, λόγο για τον οποίο ο Λαρισαίος κατέθεσε το ποσό σε λογαριασμό γαλλικής τράπεζας. Έχοντας, χωρίς να το αντιληφθεί, πέσει στην παγίδα του απατεώνα, ο Λαρισαίος για μερικές ημέρες παρακολουθούσε βίντεο και διαφημίσεις, τα οποία όντως βαθμολογούσε και για τον λόγο αυτόν στο υποτιθέμενο λογαριασμό του σε εταιρεία εμφανιζόταν ότι κέρδιζε καθημερινά το χρηματικό ποσό των 173 ευρώ.

Ο Λαρισαίος ανακάλυψε την απάτη σε βάρος του, όταν πριν μερικές ημέρες προσπάθησε ανεπιτυχώς να εισέλθει στην εφαρμογή, όπως δεν κατάφερε επίσης να επικοινωνήσει με την εταιρεία, προκειμένου να εισπράξει τα χρήματά του, με αποτέλεσμα να καταγγείλει την υπόθεση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βουλή
Νομοσχέδιο ΥΠΑΙΘΑ: Και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών δεν προσκλήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τη μη πρόσκληση της στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Νομοσχέδιο ΥΠΑΙΘΑ: Και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών δεν προσκλήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων