Thumbnail
Γιατί πρέπει να πλένετε τις φράουλες

Οι φράουλες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα. Παράλληλα όμως είναι επιρρεπείς σε μόλυνση από φυτοφάρμακα, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να τις καθαρίζετε σωστά.

Είτε τις προσθέτετε σε γλυκά, τις τρώτε σαν σνακ, είτε τις κάνετε smoothies, πρέπει οπωσδήποτε να τις πλύνετε καλά πριν τις καταναλώσετε.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο καθαρισμού τους, καθώς οι φράουλες είναι ευαίσθητες και μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια. Δύο ειδικοί στη μαγειρική μοιράστηκαν τις καλύτερες συμβουλές και τεχνικές για τον σωστό καθαρισμό αυτών των αγαπημένων φρούτων.

Πιστεύετε ίσως ότι οι φράουλες που αγοράσατε από το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή αγορά φαίνονται καθαρές, ωστόσο οι φράουλες καταλαμβάνουν συχνά την πρωτιά στη “Dirty Dozen” του Environmental Working Group, μια λίστα με τα φρούτα και λαχανικά που είναι πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα. Για αυτόν τον λόγο, αγοράστε βιολογικές φράουλες όταν είναι δυνατό και πλύντε τις, συμβουλεύει ο Nathan Lyon, σεφ, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και παρουσιαστής του A Lyon in the Kitchen στο Discovery Health.

Επιπλέον, οι φράουλες πωλούνται σε συσκευασία που επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα, κάτι που είναι εξαιρετικό για τη διατήρηση της φρεσκάδας των φρούτων, λέει η Ann Ziata, σεφ και καθηγήτρια μαγειρικής στο Institute of Culinary Education. Ωστόσο, λόγω αυτής της συσκευασίας, το φρούτο μπορεί να εκτεθεί εύκολα σε χώμα κατά τη μεταφορά του από το αγρόκτημα στο φορτηγό και πάλι από τα ράφια του σούπερ μάρκετ στην κουζίνα σας. Αυτό δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για διασταυρούμενη μόλυνση, επομένως είναι απαραίτητο να πλένετε τις φράουλες πριν τις φάτε, τονίζει η Ziata.

Πώς να πλύνετε τις φράουλες

Το πλύσιμο της φράουλας δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Συνήθως, σύμφωνα με τη Ziata, αρκεί ένα γρήγορο ξέπλυμα με κρύο νερό. Απλά τοποθετήστε τις φράουλες σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετε τις κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.

Για βαθύτερο καθαρισμό, υπάρχουν δύο επιλογές:

Με λευκό ξύδι: θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την απομάκρυνση των σπόρων μούχλας, διατηρώντας τις φράουλες φρέσκες για περισσότερο. Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ξύδι μπορεί να επηρεάσει τη γεύση τους.

Με μαγειρική σόδα: άλλη επιλογή για βαθύ καθαρισμό.

Για να πλύνετε φράουλες με ξύδι:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ετοιμάστε διάλυμα με 3 μέρη νερό και 1 μέρος λευκό ξύδι.
  2. Τοποθετήστε τις φράουλες σε σουρωτήρι και βυθίστε το στο διάλυμα.
  3. Αφήστε τις να μουλιάσουν για περίπου ένα λεπτό, ανακατεύοντας απαλά.
  4. Ξεπλύνετε τις φράουλες για 30 δευτερόλεπτα κάτω από κρύο νερό για να απομακρύνετε το ξύδι.

Για να πλύνετε φράουλες με μαγειρική σόδα:

  1. Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα ανά 4 φλιτζάνια νερό.
  2. Προσθέστε τις φράουλες.
  3. Αφήστε τις να μουλιάσουν για πέντε λεπτά.
  4. Τοποθετήστε τις φράουλες σε σουρωτήρι και ξεπλύνετε κάτω από κρύο νερό για 30 δευτερόλεπτα.

Πώς να στεγνώσετε τις φράουλες

Μετά τον καθαρισμό, οι φράουλες πρέπει να στεγνώσουν. Απλώστε τις σε ένα καθαρό πανί κουζίνας για λίγα λεπτά, συμβουλεύει η Lyon. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της υγρασίας, αποτρέποντας την πρόωρη αλλοίωση και διατηρώντας τις φράουλες στεγνές για συνταγές.

Συμβουλές για να καθαρίσετε τις φράουλες

  • Πλένετε τα χέρια σας πριν καθαρίσετε τις φράουλες: Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που επιλέγετε, ο καθαρισμός των φραουλών δεν έχει νόημα εάν τα χέρια σας δεν είναι καθαρά. Πριν χειριστείτε τα μούρα, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, όπως συνιστά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού.
  • Πλένετε τις φράουλες μόνο λίγο πριν τις χρησιμοποιήσετε: Αποφύγετε να πλένετε τις φράουλες πριν τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Αντίθετα, περιμένετε μέχρι να είστε έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσετε. «Όσο καλά κι αν στεγνώσετε τα μούρα μετά το πλύσιμο, πιθανότατα θα υπάρχει κάποια περίσσεια υγρασίας στην επιφάνεια», εξηγεί η Ziata. Αυτή η επιπλέον υγρασία μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας και να επιταχύνει την αλλοίωση, μειώνοντας τελικά τη διάρκεια ζωής τους, λέει ο Lyon – επομένως είναι καλύτερο να πλένετε τις φράουλες λίγο πριν τις χρησιμοποιήσετε.
  • Αποφύγετε το σαπούνι: Ενώ το σαπούνι είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό των χεριών και του εξοπλισμού μας, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά το πλύσιμο φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των φραουλών. Το σαπούνι μπορεί να εκθέσει τις φράουλες σε ρύπους, καθιστώντας τις πιθανώς ακατάλληλες για κατανάλωση, σύμφωνα με τον FDA.
  • Χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσετε τις φράουλες: Αφού πλύνετε τις φράουλες, χρησιμοποιήστε πάντα μια καθαρή πετσέτα για να τις στεγνώσετε. Οι βρώμικες πετσέτες μπορούν να επανεισάγουν βρωμιά, υπολείμματα και μικρόβια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα