Σκύλοι
Δεν αναφερόμαστε στις προφανείς διαφορές

Ο καθένας μπορεί να ξεχωρίσει έναν αρσενικό από έναν θηλυκό σκύλο, καθώς έχουν διαφορετικά γεννητικά όργανα.

Εννοούμε τις διαφορές που δεν είναι εμφανείς. Αυτές δηλαδή που αφορούν την προσωπικότητα και την υγεία. Για παράδειγμα, οι αρσενικοί σκύλοι έχουν χαρακτηριστεί ως πιο στοργικοί ενώ οι θηλυκοί θεωρούνται από πολλούς πιο απόμακροι και ανεξάρτητοι. Ή ένα ακόμη παράδειγμα που αφορά την υγεία είναι ότι τα θηλυκά σκυλάκια ζουν περισσότερο από τα αρσενικά.

Τι ισχύει όμως; Ποιες είναι οι πραγματικές διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών σκύλων;

Αν και τελικά αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που μεγαλώνει ένα κουτάβι, οι εμπειρίες του, τυχόν τραύματα του παρελθόντος και η ποιότητα ζωής του, υπάρχουν κάποιες διαφορές που θα εξετάσουμε αμέσως τώρα.

Προσωπικότητα αρσενικών σκύλων

Η στείρωση παίζει μεγάλο ρόλο στην προσωπικότητα ενός αρσενικού σκύλου, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι αστείρωτοι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν συχνότερα ανεπιθύμητες συμπεριφορές απ’ ότι οι στειρωμένοι.

Γενικά, στους αρσενικούς σκύλους αρέσει να περιφέρονται και να εξερευνούν- απολύτως φυσιολογικό και λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι άγριοι πρόγονοί τους έπρεπε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να βρίσκουν την τροφή τους αλλά και ασφαλή μέρη για να προστατεύονται. Αυτή η συμπεριφορά συναντάτε περισσότερο στους αστείρωτους σκύλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στους στειρωμένους δεν αρέσει η περιπλάνηση και η εξερεύνηση.

Σύμφωνα με έρευνες, τα αρσενικά σκυλιά τείνουν να είναι πιο επιθετικά από τα θηλυκά, γι’ αυτό και μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι πιο πολλοί σκυλοκαβγάδες γίνονται μεταξύ αρσενικών σκύλων. Μια πολύ πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature το 2021, υποστηρίζει και αυτή το ίδιο πράγμα.

Μία ακόμη συμπεριφορά που παρατηρείται στα αρσενικά είναι το “καβάλημα”, το οποίο δεν γίνεται πάντα με σκοπό την σεξουαλική πράξη και την αναπαραγωγή, αλλά με σκοπό την κυριαρχία. Γι’ αυτό και πολλές φορές βλέπουμε σκύλους – κυρίως αρσενικούς – να “καβαλάνε” άψυχα αντικείμενα ή ακόμα και πόδια ανθρώπων.

Τα αγαπημένα μας αρσενικά σκυλάκια είναι αρκετά κτητικά με την περιοχή τους, γι’ αυτό σηκώνουν το πόδι και ουρούν πάνω σε λάστιχα αυτοκινήτου, τοίχους θάμνους, δέντρα κλπ. Με αυτόν τον τρόπο κάνουν αισθητή την παρουσία τους και δηλώνουν ότι είναι κυρίαρχοι της περιοχής που σημάδεψαν.

Τέλος, αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι αρσενικοί σκύλοι είναι πιο στοργικοί και αγαπησιάρηδες από τους θηλυκούς, αλλά και περισσότερο δραστήριοι και παιχνιδιάρηδες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχτεί και το κατά πόσο δείχνουν την αγάπη τους ή όχι, και κατά πόσο είναι δραστήριοι ή αγαπούν τον καναπέ, εξαρτάται από άλλους παράγοντες όπως είναι η κληρονομικότητα, η φυλή, ο τρόπος που έχουν μεγαλώσει και η σχέση με τον κηδεμόνας τους.

Προσωπικότητα θηλυκών σκύλων

Ας δούμε και τι ισχύει με την προσωπικότητα των θηλυκών σκύλων. Τα θηλυκά, λοιπόν, τείνουν να είναι πιο ήρεμα από τα αρσενικά, αν και όπως σε όλους τους κανόνες και εδώ υπάρχουν εξαιρέσεις.

Ίσως αυτή η ηρεμία και η υπομονή τους, τα έχει βοηθήσει στο γεγονός ότι εκπαιδεύονται ευκολότερα από τα αρσενικά σκυλιά Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο Royal Society Open Science, διαπίστωσε ότι τα θηλυκά σκυλιά σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ υπακοής, γεγονός που τα καθιστά πιο εύκολα εκπαιδεύσιμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα θηλυκά είναι πιο ήρεμα, επικεντρώνονται καλύτερα και δεν αποσπάται τόσο εύκολα η προσοχή τους.

Τα θηλυκά είναι γεννημένα μανούλες. Ακόμα και να μην γεννήσουν ποτέ, τα αστείρωτα θηλυκά μπορεί να περάσουν ψευδοκύηση, κατά τη διάρκεια της οποία μπορεί εμφανίσουν αυξημένες τάσεις φροντίδας. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει γιατί θεωρούν ότι έχουν γεννήσει, ενώ δεν έχουν γεννήσει, και μπορεί να πάρουν για παράδειγμα ένα λούτρινο αρκουδάκι και να το κουβαλάνε σαν παιδί τους, να φτιάξουν μια φωλιά και να μένουν εκεί μαζί με το υποτιθέμενο μωρό τους. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο μπορεί να είναι τόσο έντονα τα συναισθήματά των θηλυκών, που να προσκολλώνται πάνω σε ένα άτομο και να μην θέλουν με τίποτα να το αποχωριστούν.

Τέλος, η αφοσίωση είναι ένα χαρακτηριστικό που συχνά συνδέεται με τα θηλυκά σκυλιά. Βέβαια, δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις και ίσως λόγω της ωκυτοκίνης (ορμόνη στην οποία οφείλεται το δέσιμο μεταξύ των μητέρων και των παιδιών τους) που βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα στα θηλυκά, θεωρείται ότι τα αγαπημένα μας θηλυκά σκυλάκια είναι πιο πιστά και αφοσιωμένα από τα αρσενικά.

Υγεία αρσενικών σκύλων

Οι αρσενικοί αστείρωτοι σκύλοι είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν όγκους στους όρχεις, την πιο κοινή μορφή καρκίνου του αναπαραγωγικού συστήματος στα αρσενικά. Επίσης, πολύ συχνά εμφανίζουν παθήσεις του προστάτη και όγκους γύρω από τον πρωκτό, κυρίως όταν βρίσκονται σε πιο μεγάλη ηλικία. Τέλος, προβλήματα με τις αρθρώσεις και διάφορες δυσπλασίες εμφανίζονται συχνότερα στα αρσενικά απ’ ότι στα θηλυκά. Ορισμένες δυσπλασίες μάλιστα μπορεί να αναπτυχθούν σε πολύ μικρή ηλικία.

Υγεία θηλυκών σκύλων

Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις ωοθήκες και τη μήτρα επηρεάζουν προφανώς μόνο τα θηλυκά σκυλιά, όπως και άλλες παθήσεις που αφορούν τους μαστούς, ειδικά των σκύλων που δεν έχουν στειρωθεί. Βέβαια, οι όγκοι των μαστών μπορεί να εμφανιστούν και στα αρσενικά, όμως αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Επίσης, τα θηλυκά σκυλιά εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα με το ουροποιητικό τους σύστημα, καθώς τα βακτήρια μπορούν να προσβάλλουν ευκολότερα την ουρήθρα τους λόγω της κατασκευής της.

Συνοψίζοντας

Αυτές, λοιπόν, είναι οι κυριότερες διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών σκύλων σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την προσωπικότητά τους. Φυσικά, θα πρέπει να τονίσουμε ξανά ότι κάθε σκυλάκι είναι μοναδικό και πολλά από τα χαρακτηριστικά του εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η κληρονομικότητα και η ποιότητα ζωής που μεγαλώνει, παρά το φύλο στο οποίο ανήκει.

Πηγή: topetmou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρκίνος στο πάγκρεας
Καρκίνος του παγκρέατος: Το «ύπουλο» σύμπτωμα που χρειάζεται προσοχή
Καρκίνος του παγκρέατος: Το «ύπουλο» σύμπτωμα που μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της νόσου και χρειάζεται προσοχή
Καρκίνος του παγκρέατος: Το «ύπουλο» σύμπτωμα που χρειάζεται προσοχή