apple
Το νέο χαρακτηριστικό της Apple που θα αλλάξει τα πάντα στη φωτογραφία μέσω κινητού – Τι είναι το μεταβλητό διάφραγμα

Όταν πρόκειται για φωτογραφίες μέσω smartphone, το iPhone της Apple είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο στην αγορά. Με τα χρόνια, η εταιρεία έχει εισάγει πολλές βελτιώσεις στο φωτογραφικό της σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικής καθαρότητας, της δυναμικής εμβέλειας και των πορτρέτων επαγγελματικής ποιότητας.

Η Apple ήταν η πρώτη στην βιομηχανία που παρείχε διάφορους φωτισμούς πορτρέτων για τη λήψη μιας εικόνας που μιλάει για το περιβάλλον και το θέμα. Και τώρα, η ανάγκη της Apple για καινοτομία συνεχίζεται. Η εταιρεία φέρεται να εργάζεται πάνω σε μια μοναδική δυνατότητα που επηρεάζει τη φωτογραφία μέσω smartphone: το μεταβλητό διάφραγμα.

Τι είναι το διάφραγμα;

Ένα διάφραγμα, που μοιάζει με μια τρύπα, ελέγχει το φως που περνά από τον φακό προς το φιλμ ή τον αισθητήρα. Το F1.2, που είναι το μεγαλύτερο διάφραγμα, επιτρέπει την είσοδο άφθονου φωτός. Ωστόσο, καθώς μειώνεται το μέγεθος του ανοίγματος μέσω του κλεισίματος των λεπίδων, η ροή του φωτός μειώνεται επίσης.

Ο ρόλος του διαφράγματος στη φωτογραφία

Πώς παίζουν ρόλο οι διαστάσεις του διαφράγματος στη φωτογραφία; Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της σύνθεσης, οδηγώντας στο βάθος πεδίου. Αυτό το φαινόμενο σας επιτρέπει να έχετε ολόκληρο το καρέ σε πλήρη, καθαρή εστίαση ή να πετύχετε ένα απαλό θάμβος ανάλογα με τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, το F1.2 θα εξασφαλίσει μεταξένιο bokeh*, όπως φαίνεται σε πολλά σημερινά πορτρέτα. Είναι ευχάριστο και αποδίδει μια ονειρική ποιότητα στη φωτογραφία. Ωστόσο, αν θέλετε τις λεπτομέρειες του περιβάλλοντος του θέματος να είναι ευκρινείς, το F5.6 ή το F8 μπορεί να κάνει τη δουλειά.

Οι τρέχουσες δυνατότητες διαφράγματος στα τηλέφωνα

Σήμερα, τα περισσότερα τηλέφωνα διαθέτουν σταθερό διάφραγμα. Για παράδειγμα, το iPhone 15 Pro της Apple χρησιμοποιεί F1.78 για τους κύριους και τηλεφακούς, ενώ ο υπερευρυγώνιος φακός διαθέτει διάφραγμα F2.2. Ο αισθητήρας του τηλεφώνου είναι πολύ μικρότερος, οπότε οι κατασκευαστές θέλουν να παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερο φως για να αποφεύγονται οι θορυβώδεις εικόνες. Ωστόσο, όταν κάνετε μια λήψη, όλα είναι σε πλήρη εστίαση και μόνο όταν είστε πολύ κοντά στο θέμα το φόντο βγαίνει εκτός εστίασης. Αυτό οφείλεται ξανά στον μικρό αισθητήρα.

Η πρόοδος της Apple με το bokeh

Τι έχει κάνει η Apple μέχρι τώρα για το bokeh; Απλά, χρησιμοποιεί τεχνητό bokeh. Το λογισμικό κάνει τα πορτρέτα να φαίνονται ονειρικά αντί να το επιτυγχάνει το hardware του τηλεφώνου. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε έναν μακρύτερο εστιακό μήκος τραβώντας με φακό 5x. Ενώ δεν επιτυγχάνεται πολύ ρηχό βάθος πεδίου, όπως στις επαγγελματικές κάμερες, επιτρέπει να διαχωρίσετε το φόντο από το θέμα.

Το μέλλον της φωτογραφίας μέσω iPhone

Εξετάζοντας το γεγονός ότι η Apple πάντα φέρνει τις καλύτερες δυνατότητες στα Pro μοντέλα της πριν αυτές κατέβουν στις άλλες σειρές, έχει νόημα γιατί το iPhone 17 Pro και Pro Max μπορεί να αποκτήσουν τη δυνατότητα μεταβλητού διαφράγματος. Ωστόσο, μπορεί να είναι μια μικρή αλλαγή στην πράξη δεδομένου ότι ο αισθητήρας είναι μικρός. Το γεγονός ότι η Apple σκέφτεται σε αυτές τις γραμμές κάνει αυτή την ενημέρωση πολύ ενδιαφέρουσα.

Η αναγνώριση της φωτογραφίας μέσω κινητού

Η φωτογραφία μέσω κινητού έχει φέρει επανάσταση στο μέσο. Αλλά, λόγω του μεγέθους του και της έλλειψης ελέγχου στα μηχανικά μέρη, δε θεωρείται σοβαρή φωτογραφία. Ωστόσο, καθώς οι τροχοί του χρόνου συνεχίζουν να γυρίζουν, ελπίζουμε ότι η σειρά iPhone της Apple θα καταφέρει το αδύνατο: να αποδώσει τον σεβασμό που αξίζει στους φωτογράφους κινητού τηλεφώνου.

Πηγή: foxreport.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apple
Έρχεται νέο χαρακτηριστικό της Apple που θα αλλάξει τα πάντα στη φωτογραφία μέσω κινητού
Το νέο χαρακτηριστικό της Apple που θα αλλάξει τα πάντα στη φωτογραφία μέσω κινητού – Τι είναι το μεταβλητό διάφραγμα
Έρχεται νέο χαρακτηριστικό της Apple που θα αλλάξει τα πάντα στη φωτογραφία μέσω κινητού